Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 10

Interneto aukcione parduodama istorinė kovotojų už Lietuvos laisvę vėliava prekeivio sovietine atributika rankose?

Viename JAV internetinių aukcionų prekiaujančių istorinėmis vertybėmis bei meno dirbiniais pasirodė ir mėlynos spalvos vėliava su Vyčio simbolika, ąžuolo šakelėmis bei užrašu „LLKS“. Prie parduodamo objekto pridėtas aprašas anglų kalba, nurodantis, kad tai 1944 metų „Miško broliams“ priklausiusi vėliava.
Aukcione siūloma įsigyti Lietuvos partizanų vėliava
Aukcione siūloma įsigyti Lietuvos partizanų vėliava / liveauctioneers.com nuotr.

Pradinė aukciono suma už šį objektą 500 JAV dolerių, tačiau numatoma pardavimo vertė gali siekti 1500-1000 JAV dolerių. 

Lietuvos istorijos entuziastai socialiniuose tinkluose greitai nustatė, kad tai greičiausiai ne partizanams, o Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjūdžiui priklausiusi vėliava. Tokią pačia vėliavą jie rado ir jau pasibaigusiame „Ebay“ aukcione, kur ją už 500 dolerių pardavinėjo prekeivis slapyvardžiu „sephiroth163”.

Vartotojo parduodamų prekių krepšelis užpildytas sovietine atributika, sovietinėmis uniformomis bei knygomis.

Vartotojo parduodamų prekių krepšelis užpildytas sovietine atributika, sovietinėmis uniformomis bei knygomis.

Kol kas nėra aišku, ar JAV aukcionas parduoda tą pačią „LLKS“ vėliavą kaip ir minėtas „Ebay“ vartotojas, kuriam taip ir nepavyko parduoti šios prekės.

Socialiniame tinkle „Facebook“ netrukus buvo sukurta speciali grupė „Sugrąžinkime Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos vėliavą namo“, raginanti prisidėti prie vėliavos sugrąžinimo į Lietuvą aukojant pinigų jos įsigijimui. Laimėję JAV aukcione, akcijos iniciatoriai žada vėliavą perduoti į kurį nors valstybinį muziejų, su sąlyga, kad istorinė vertybė bus laisvai prieinama kiekvienam lankytojui, o šalia jos bus pateikiami visų prie iniciatyvos prisidėjusių asmenų vardai.

Lietuvos Laisvės Kovų Sąjunga susibūrė 1940 metais su tikslu priešintis okupacinei sovietų valdžiai.

Vėliau LLKS savo veiklą tęsė prieš Lietuvą okupavusią nacistinę Vokietiją. LLKS leido pogrindinę spaudą, bei kūrė laisvės kovotojų padalinius skirtingose šalies apskrityse. 1944 metais Lietuvos nepriklausomybę atkurti siekusiai sąjungai priklaus apie 3000 narių. Prasidėjus antrajai sovietų okupacijai nemažai LLKS narių buvo suimti ir ištremti, kiti pasitraukė į Vakarus. 

Teigiama, kad tokia LLKS vėliava, bet kuriam sąjungos nariui pas kurį ją rastų nacių ar sovietų pareigūnai, būtų atsiėjusi tremtimi ar net mirtimi. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius