Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 18

Internetu nesinaudojančios klaipėdietės vargai: vėžiu serganti moteris niekaip negali patekti pas gydytoją

Onkologine odos liga serganti 75-erių klaipėdietė Stanislava Kotelnikova vis bando patekti pas dermatologą, tačiau tuščiai. Internetu nesinaudojanti senjorė prašė registruoti draugių, tačiau šioms vis strigo sistema. Per lietų jau nuo 7.30 val. prie registratūros durų stovėjusi klaipėdietė išgirdo: talonai dalinami tik internetu.
Klaipėdietė Stanislava Kotelnikova, nesinaudojanti internetu ir turinti, kaip ji vadina „mygtukinį telefoną“, niekaip negali patekti pas gydytojus.
Klaipėdietė Stanislava Kotelnikova, nesinaudojanti internetu ir turinti, kaip ji vadina „mygtukinį telefoną“, niekaip negali patekti pas gydytojus. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Krūties vėžį jau pažabojusi S.Kotelnikova nuo 2018-ųjų gyvena su kita diagnoze: odos vėžys. „Esu visa ažūrinė“, – bando juokauti moteris, teigdama, kad jau patyrė ne vieną operaciją. Kas metus jai vis tekdavo pasirodyti pas dermatologą.

„Tačiau tas registravimasis man jau ėmė kelti didesnį stresą nei ligos“, – guodėsi moteris ir pradeda savo pasakojimą.

„Taip, esu internetinė beraštė. Nesinaudoju internetu, turiu seną mygtukinį telefoną. Man nereikia, aš nenoriu. Geriau tą laiką skiriu vaikščiojimui po lauką“, – pasakojo moteris, turinti ir glaukomos diagnozę.

Inžiniere dirbusi moteris pensijoje gyvena aktyviai: kelerius metus šoko, rūpinasi vaikaičiu, vaikštinėja prie jūros, senamiestyje.

Ji mano, kad kasdienis vaikščiojimas, subalansuota mityba padeda išlaikyti žvalumą, pažaboti sudėtingas ligas, kurių turi ne vieną: glaukoma, cukrinis diabetas, odos vėžys.

Tačiau šiandien, kai reikia patekti pas gydytoją, S.Kotelnikova patiria didžiulius nepatogumus.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Stanislava stengiasi pasitikrinti sveikatą, tačiau patekti pas gydytojus jai – sudėtinga
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Stanislava stengiasi pasitikrinti sveikatą, tačiau patekti pas gydytojus jai – sudėtinga

Dėl vizito – vargo vakarienė

Pavasarį klaipėdietė išgirdo per radiją pranešimą apie tai, kad vienoje privačioje klinikoje bus galima nemokamai pasitikrinti dėl odos vėžio.

„Lijo, sekmadienis. Maniau, kad būsiu viena tokia. O ten keli šimtai žmonių. Išgirdau įtarimus, kad vėžys vėl grįžo. Už pinigus atliko biopsiją, kuri patvirtino įtarimus. Laukė operacija, po kurios pasakė, kad turiu tikrintis ne kas metus, o kas pusę. Aš viską darau stropiai, bet patekti pas dermatologą darosi neįmanoma“, – pasakojo pašnekovė.

Moters draugė pasisiūlė padėti. „Sako: aš viską moku, savo vyrui sutvarkau, tau padėsiu. Ji kaip virtuozė interneto. Tačiau ir jai sistema strigo, niekaip nepavyko patvirtinti. Todėl nusprendžiau vykti į vietą“, – pasakojo S.Kotelnikova.

Ji pasakojo, kad kartą su drauge bandė veikti kartu: viena stovėjo eilėje, kita namuose bandė registruoti vizitą internetu. Tačiau ir tas bandymas baigėsi fiasko: jau įpusėjus eilėje moteris išgirdo, kad stringa registracinė sistema, galop visai nutrūko.

Registracija – tik internetu

Gruodžio 29-ąją moteris nusprendė važiuoti į tuomet dar Klaipėdos universitetinę ligoninę. Registratūros durys buvo dar užrakintos. Kai S.Kotelnikova 7 val. 43 min. išsimušė bilietėlį – išgirdo, kad talono pas dermatologą negaus, nes registruotis galima tik internetu.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Odos vėžys moteriai diagnozuotas 2018-aisiais.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Odos vėžys moteriai diagnozuotas 2018-aisiais.

„Pasakiau, kad tokios galimybės neturiu. Tada man pasiūlė kreiptis į draugus, gimines, kaimynus. Pasakiau, kad negaliu. Štai – kompiuteris, internetas, kodėl to negalima padaryti registratūroje? Pasakė, kad tai griežtai draudžiama. Bet kodėl?“ – klausimus kėlė pašnekovė.

Tą dieną 60 talonų buvo išdalinti, S.Kotelnikova sužinojo, kad sausio 24-ąją jie vėl bus dalinami. Artėjant šiai dienai pensininkė nežino, kaip taloną gauti. „Man nuo minčių, rūpesčių, kaip patekti pas gydytoją, kyla ligos“, – atviravo moteris.

Ligoninėje – tik vienas specialistas

Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Klaipėdos ligoninė“ Skubios pagalbos ir hospitalizacijos klinikos vadovas dr. Gintautas Virketis teigia, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje išankstinė registracija pas gydytoją dermatovenerologą šiuo metu galima tik E.sveikata sistemoje.

Ji vyksta 1-2 mėnesiams į priekį, o registracijos laikas skelbiamas ligoninės internetiniame puslapyje. Šiuo metu didžiausioje Vakarų Lietuvoje įstaigoje dirba tik vienas gydytojas dermatovenerologas, pas kurį talonai išdalinami vos juos paskelbus E.sveikata sistemoje.

A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universiteto ligoninės registratūra
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universiteto ligoninės registratūra

„Nespėjusiems prisiregistruoti rekomenduojame sekti sistemą, nes neretai pasitaiko atvejų, kai pacientai dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo vizitą atšaukia. Tada atsiranda galimybė užsiregistruoti. Apgailestaujame, kad ne visi pacientai turi galimybę naudotis visoje Lietuvoje vieninga E.sveikata registracijos sistema. Tikimės, kad ligoti senjorai nėra vieniši ir jų poreikiais, tarp kurių ir vizitai pas medikus, pasirūpinti padeda socialiniai darbuotojai, šeimos nariai ar kiti paties paciento įgalioti asmenys. Ligoninės registratūros darbuotojos neregistruoja pacientų E.sveikata sistemoje, nes nėra ir negali būti įgaliotos šiam veiksmui“, – teigė G.Virketis.

Apgailestaujama, kad negali priimti visų norinčiųjų pas odos ligų gydytoją. Įstaiga šiuo metu ieško daugiau įdarbinti šios srities specialistų.

„Nepavykus prisiregistruoti pas mūsų įstaigos specialistus, siūlome rinktis kitas gydymo įstaigas“, – komentavo ligoninės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius