Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 28 /18:50

Interpeliacija Juozui Olekui žlugo – prie balsavimo urnos valdančiųjų atstovai nepasirodė

Konservatorių surengta interpeliacija krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui žlugo – prie slapto balsavimo urnos valdančiųjų atstovai nepasirodė. Tiesa, J.Olekui trečiadienio vakarą vis tiek teko paprakaituoti – Seimo sudaryta komisija buvo pasiūliusi Seimui nepritarti jo atsakymams į interpeliacijos klausimus. Seimo sudaryta komisija nusprendė siūlyti Seimui nepritarti krašto apsaugos ministro Juozo Oleko atsakymams į interpeliacijos klausimus. Tačiau aiškėja, kad interpeliacija gali žlugti – valdantieji balsavime nedalyvavo, todėl prie balsavimo urnos atėjo mažiau Seimo narių, nei reikia atstatydinti J.Oleką.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal interpeliacijos procedūrą, išklausęs ministro atsakymus į interpeliacijos klausimus, Seimas sudaro komisiją, kuri nusprendžia, ką siūlyti Seimui – pritarti jiems, ar ne. Jei siūloma pritarti, Seimo nariai balsuoja atviru balsavimu Seimo salėje, jei ne – organizuojamas slaptas balsavimas.

Trečiadienį svarstant žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei surengtą interpeliaciją komisija nusprendė siūlyti pritarti ministrės atsakymams ir ji galiausiai išsaugojo postą.

J.Oleko atveju jam neigiamas sprendimas priimtas vieno balso persvara – 5 balsavo už pritarimą atsakymams, 6 – prieš.

J.Olekas dėkojo koalicijos partneriams

Balsuojant dėl J.Oleko likimo poste, prie balsavimo urnos atėjo tik 37 opozicijos parlamentarai. Norint, kad interpeliacija pavyktų, už ją turi balsuoti 71 parlamentaras.

33 parlamentarai balsavo už interpeliaciją, nei vienas prieš, 1 Seimo narys susilaikė, 3 biuleteniai rasti sugadinti.

Po balsavimo J.Olekas teigė to ir tikėjęsis ir dėkojo jį palaikiusiems koalicijos partneriams.

„Opozicija apslopusi yra. Nes surinkti tik 33 balsus yra labai mažas rodiklis, turint omenyje, kiek žmonių yra opozicijoje“, – sakė jis.

Tuo metu konservatorė Rasa Juknevičienė po balsavimo teigė, kad vien tai, kad valdantiesiems buvo pasakyta nedalyvauti balsavime, rodo, kad jie vieni kitais nepasitiki, todėl nuo peilio į nugarą turėjo apsidrausti tokiu būdu.

P.Gražulis burnojo ant J.Oleko, tačiau prie urnos nepasirodė

Šiai komisijai priklausė ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis, kuris trečiadienio posėdyje tiesiai šviesiai papriekaištavo J.Olekui, kad šis trečiadienio rytą balsavo už Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus atleidimą iš posto.

J.Olekas atšovė, kad „tvarkiečių“ deleguoto vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko balsas lėmė J.Miliaus atleidimą.

J.Olekas pasiūlė „tvarkiečiams“ patiems išsiaiškinti savo balsavimus.

P.Gražulio visą trečiadienį demonstruojama panieka J.Olekui galiausiai nepatvirtino įtarimų, kad „tvarkiečiai“ balsuojant dėl J.Oleko gali atkeršyti už atstatydintą J.Milių. Toje pat „Judex“ koldūnų istorijoje yra minimas ir pats P.Gražulis – vasarą teisėsauga net buvo iškrėtusi jo darbo kabinetą ir būstą Seimo viešbutyje.

„Reikia skubiai atstatydinti, nes švaistys pinigus“

Interpeliaciją po „auksinių šaukštų“ skandalo J.Olekui parengė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Jų teigimu, ministras yra vienintelis krašto apsaugos sistemos biudžeto asignavimų valdytojas, todėl politinė atsakomybė už tokius atvejus priklauso jam.

„Ministras jau turėjo būti atsistatydinęs ir nebevarginti nei Seimo, nei visuomenės, nebegriauti kariuomenės prestižo bei nevesti į neviltį žmonių, kurie yra atsidavę savo tarnybai“, – Seimui pradėjus svarstyti interpeliaciją sakė konservatorė, buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Ji pabrėžė, kad ministras rašė blizgančias ataskaitas, kuriose nebuvo net žodeliu neužsimenama apie neskaidrius viešuosius pirkimus, ir svarstė, kad galbūt taip elgtasi dėl to, kad nepakenktų bendrovės „Nota Bene“, pasirašiusios milijardinę preliminariąją sutartį su Vėžio institutu, reputacijai.

R.Juknevičienė teigė, kad būtina ministrą atstatydinti net tokiu laiku, kai iki rinkimų liko daugiau kaip savaitė, nes J.Olekas toliau taškys pinigus.

Ji priminė, kad „auksiniams šaukštams“ ministerija leido lėšas, kurios karo Ukrainoje akivaizdoje buvo papildomai skirtos krašto gynybai.

„Garbę ministras išmainė, deja, į kiaurasamčius“, – pareiškė ji.

Raginimą prisiimti atsakomybę vadino kliedesiais

J.Olekas trečiadienį dar kartą pakartojo, kad yra puolamas už tai, kad pagavo vagį ir jį atidavė prokurorams – turėdamas omenyje KAM kreipimąsi į prokurorus dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo. Jis teigė, kad situacija susidarė dėl darbuotojų, kurie krašto apsaugos sistemoje buvo paskirti konservatorių laikais.

„Kaip daktaras galiu prisiimti už jūsų kliedesius atsakomybę“, – susižodžiavęs su konservatoriumi Andriumi Kubiliumi, sakė J.Olekas. A.Kubilius net kelis kartus paklausė, ar J.Olekas prisiims atsakomybę už skandalus.

Liberalas Eugenijus Gentvilas paklausė to paties, tik iš kitos pusės: kaip jis vertina partijos kolegų Broniaus Bradausko ir Gedimino Kirkilo anksčiau išsakytas mintis, kad J.Oleko vietoje atsistatydintų.

„G.Kirkilas sakė, kad priimtų tokį sprendimą, jei jaustųsi kaltas. Kaltas nesijaučiu, esu žmogus, kuris padėjo atskleisti nusikaltimą“, – jam atsakė J.Olekas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Zbignevas Jedinskij pastebėjo: „Ši Vyriausybė yra mums skirta Dievo nuobauda už mūsų nuodėmes.“

Socialdemokratai savo ruožtu uždavinėjo J.Olekui palankius klausimus. Birutė Vėsaitė teiravosi, kaip čia yra, kad pagavęs vagį J.Olekas stovi Seimo tribūnoje ir ar konservatorių suorganizuota interpeliacija nėra būdas pakenkti visos sistemos reputacijai Lietuvos partnerių akyse.

„Ne toks elgesys politikų turėtų būti. Aš taip nesielgiu ir niekados nesielgsiu. Partneriai supranta, sako, kad mato, kad prieš rinkimus kai kas gali sau susikurti naudą ir tokiais būdais“, – aiškino J.Olekas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas apgailestavo, kad J.Olekas kreipėsi į prokuratūrą, kai tuo tarpu galėjo nubausti keletą karininkų, ir istorija būtų tyliai pasibaigusi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas ir Juozas Olekas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas ir Juozas Olekas

Nemato kliūčių dirbti toliau

Pasak konservatorių, J.Olekas bet kuriame etape galėjo nutraukti skandalu pasibaigusį pirkimą, o paaiškėjus, kad UAB „Nota Bene“ galimai sukčiavo perklijuodama kitos bendrovės lipdukus ant prekių, ministras nieko nedarė, kad būtų sustabdyti kiti pirkimai iš UAB „Nota Bene“.

J.Olekui priekaištaujama ir dėl to, kad nuo sausio galiojant įstatymui, kuris leidžia nepatikima paskelbti įmonę, ir tai būtų pagrindas ją eliminuoti iš viešųjų pirkimų, apie ją nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT).

Ministras teigė gavęs VPT išaiškinimą, kad tik bendrovės reputacija ar jai pareikšti įtarimai nėra pakankamas pagrindas nutraukti procedūras arba sutartis.

J.Olekas dar kartą pakartojo, kad jo dėka buvo kreiptasi į prokuratūrą dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo.

Kilus skandalui dėl aštuoniskart brangesnių virtuvės įrankių, kuriuos kariuomenė įsigijo iš „Nota Bene“, prezidentė Dalia Grybauskaitė ne kartą pakartojo raginimą J.Olekui trauktis.

Apie tai klausiamas J.Olekas aiškino gerbiantis prezidento instituciją, o savo tolesnį darbą „ne tik kad įsivaizduojantis, bet ir atliekantis labai atsakingai“.

J.Olekas aiškino gerbiantis prezidento instituciją, o savo tolesnį darbą ne tik kad įsivaizduojantis, bet ir atliekantis labai atsakingai.

Atsakydamas į interpeliacijos klausimus ministras teigė nesutinkantis, kad gynybai skirtos lėšos yra švaistomos ir vėl baksnojo į „auksinių šaukštų“ pirkimą vykdžiusį kariuomenės padalinį – Materialinių resursų departamentą ir aiškino, kad į visus klausimus atsakys atnaujintas prokurorų tyrimas.

Į klausimą, kaip dabar paaiškins visuomenei, kad reikia toliau didinti kariuomenės finansavimą, J.Olekas atsakė, kad finansavimo reikia dėl mūsų siekio gyventi taikoje.

„Mano vadovaujama ministerija darė ir daro viską, kad ir mažiausias bandymas pasisavinti mokesčių mokėtojų pinigus KAS būtų užkardytas, o nusikaltę asmenys nubausti“, – aiškino jis.

Klausiamas, kodėl „Nota Bene“ laimi tiek kariuomenės viešųjų pirkimų ypač valdant socialdemokratams, ministras atkreipė dėmesį, kad šiai įmonei vienodai sekėsi ministerijai vadovaujant visų partijų atstovams, taip pat ir konservatorei R.Juknevičienei.

Tai yra antroji šią kadenciją interpeliacija J.Olekui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius