Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 13

Interviu su Sauliumi Skverneliu: ar V.Gailiaus kandidatūra į teisingumo ministrus susijusi su A.Skardžiaus istorija?

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius linksniuojamas kaip kandidatas teisingumo ministro poste pakeisti Mildą Vainiutę. Panašu, kad liberalas pasiūlymą gavo tebevykstant jo vadovaujamam tyrimui dėl „frakcijų koalicijos“ nario Artūro Skardžiaus veiklos. Apie tai 15min pasikalbėjo su premjeru Sauliumi Skverneliu – Vyriausybės vadovas aiškių atsakymų apie pasiūlymą V.Gailiui vengia.
Saulius Skvernelis tvirtina, kad Artūro Skardžiaus veiklą tyrusios komisijos vadovo kvietimas į Vyriausybę su parlamentiniu tyrimu nesusijęs
Saulius Skvernelis tvirtina, kad Artūro Skardžiaus veiklą tyrusios komisijos vadovo kvietimas į Vyriausybę su parlamentiniu tyrimu nesusijęs / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Parlamentinis tyrimas dėl A.Skardžiaus baigtas ketvirtadienio vakarą. Išnarsčius aibę tyrime atskleistų ryšių ir veiklų, įskaitant savo šeimai naudingų įstatymo pakeitimų inicijavimą ir piniginius ryšius su „Gazprom“ kontroliuojamu Rusijos banku, komisija nutarė, kad visa tai turi interesų konflikto požymių.

Komisijos išvadose neatsirado vietos jokiam aštresniam pasisakymui – net „valstiečio“ Vytauto Bako siūlymui inicijuoti A.Skardžiaus pašalinimą iš Seimo Energetikos komisijos ir Ekonomikos komiteto. Netrukus pasigirdo kalbų, jog komisijos vadovas netrukus gali krautis lagaminus ir iš opozicinės liberalų frakcijos keliauti ne bet kur, o tiesiai į Sauliaus Skvernelio Vyriausybę.

Kad V.Gailius gali tapti naujuoju teisingumo ministru, savaitgalį paskelbė naujienų portalas delfi.lt. 15min apie tai pirmadienį kalbėjosi su premjeru S.Skverneliu, nuolat kartojusiu, kad V.Gailiaus politinės ateities siejimas su A.Skardžiaus tyrimu yra „visiškos interpretacijos“, bet taip ir nepaneigusiu, kad dar nebaigus parlamentinio tyrimo dėl A.Skardžiaus jis asmeniškai pasiūlė V.Gailiui ministro kėdę.

– Norėjau trumpai pakalbinti dėl šitos istorijos su ponu Skardžiumi. Čia pas mus dabar tokie įdomūs reikalai. Matome, kad Vytautas Juozapaitis vertas apkaltos, o A.Skardžius – tik interesų konflikte. Tai kaip jūs šitą situaciją vertinate?

– Aš negaliu komentuoti nei vieno, nei kito. Nes nežinau ir kas čia apkaltą organizuoja kol kas, o A.Skardžiaus išvadų reikia palaukti – kai jos bus patvirtintos, tada ir matysim.

– Na, išvadų turinys jau yra žinomas. Kad visa tai, kas išaiškėjo, yra viso labo interesų konfliktas.

– Na, matyt, kiekvienas galim turėti savo nuomonę. Aš manau, kad yra kur kas rimčiau. Bet nesu komisijos narys.

– O kokia jūsų nuomonė dėl pono Skardžiaus kaip koalicijos nario – šitos legendinės „frakcijų koalicijos“, jeigu galima taip vadinti?

– Na, jis yra jų [Lietuvos socialdemokratų darbo] frakcijos narys – ir jiems patiems spręsti, kaip su juo elgtis ir kaip dirbti. Tikrai šitas balsas nėra nei „auksinis“, nei „sidabrinis“ joksai. Jokio skirtumo iš esmės nėra – ar yra 69, ar 68, ar 65 balsai. Šiuo atveju, tai tikrai reikšmės nesudaro jokios.

– Na, skaičiuojant matematiškai – tai tokiose proporcijose netgi labai didelė reikšmė to balso į vieną ar į kitą pusę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

– Jokios nėra. Nes nėra formalios vis tiek daugumos. O visa kita – tai yra jau, kaip sakoma, aritmetika.

– Kiti dalykai. Čia jūsų frakcijos kolega, ponas Bakas, komisijai siūlė, bet nebuvo pritarta siūlymui, inicijuoti pono Skardžiaus šalinimą iš Energetikos komisijos ir Ekonomikos komiteto. Kokia jūsų nuomonė būtų?

– Aš manau, kad jis tikrai energetikos srityje negali dirbti. Vienareikšmiškai. Ne, komisijos nariu negali būti, taip.

– O kiti dalykai. Sakykit, kada jūs ponui Gailiui pasiūlėt ministro postą?

– Aš tokių gandų nekomentuoju.

– Na, čia ne gandai. Kiek žinau, jūs tikrai...

– Čia yra gandai.

– Galim laikytis skirtingų pozicijų, bet...

– Galim.

–... na, jūs žinot, kad tai ne gandai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

– Aš nekomentuoju jokių... Elgiuosi lygiai taip pat ir elgsiuosi iki pat galo. Visi ministrų paskyrimai tuomet būna, kada būna suderinti, patikrinti, pritarta prezidentės ir padaryta. Kol kas kalbėti apie tai, kad Vyriausybėje keisis ministrai – ne. Yra vienas ministras laisvas – tai [ūkio ministro postas] dėl kurio vyksta kandidatūrų paieška.

– Na, bet jūs pats turbūt gana smarkiai abejojat dėl dabartinės teisingumo ministrės kompetencijos ir galimybių toliau dirbti.

– Na, aš tiktai nevertinu viešai ministrų veiklos. Taip, Teisingumo ministerijos valdomoje srityje yra daug problemų, daug iššūkių. Tai nėra paprasta, yra sudėtinga sfera.

– Ir toks kandidatas kaip ponas Gailius jums, kaip suprantu, visai tiktų.

– Tai yra neįmanoma tol, kol yra liberalų frakcija opozicijoje. Tai net negali būti toks kandidatas kaip kandidatas. Iš opozicijos – į Vyriausybę...

– Ne, bet jeigu išeitų iš partijos, kaip jam jau buvo siūloma pono Karbauskio lūpomis?

– Jeigu išeitų iš partijos, sukurtų kitą partiją arba atsirastų valdančiojoje koalicijoje – tada būtų galima kalbėtis apie tai, kiek žmonių ateina ir kokios pozicijos kur galėtų būtų siūlomos. Bet kol kas tikrai tai yra nerealu.

– Bet jūs gi pats pasiūlėt ponui Gailiui šitą poziciją, dar vykstant parlamentiniam tyrimui.

– Baikit jūs čia. Nesiekite visiškai nesietinų dalykų. Tai yra visiškas interpretavimas, nieko bendro neturintis nei su komisijos veikla, nei su Gailiaus personalija.

– Bet nebuvo galima palaukti su tuo pasiūlymu, kol baigsis parlamentinis tyrimas? Kad nebūtų tokių interpretacijų?

– Nu... Visiškai. Aš jums dar kartą galiu pabrėžti, kad tai yra visiškos interpretacijos.

– Tai dabar jau jūs patvirtinat, kad ponui Gailiui siūlėt tą vietą?

– Ne, aš nepatvirtinu. Aš sakau: tai yra visiškos interpretacijos.

– Supratau. Tai tiek ir norėjau. Ačiū jums labai.

– Prašau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius