-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 03

Intriga: S.Skvernelio planuose – ne tik nauja frakcija, bet ir nauji „žalieji“?

Vasaros pabaigoje dar labiau išaugusi įtampa tarp opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio smarkiau pakurstė kalbas, kad prasidėjus Seimo rudens sesijai buvęs premjeras įkurs savo frakciją, į kurią pereis jam artimi „valstiečiai“. Tačiau 15min neoficialiai sužinojo, esą S.Skvernelis šiuo metu sprendžia, ar politinę ateitį sieti su nauja politine jėga – Lietuvos žaliųjų partija (LŽP).
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis spaudos konferencijoje
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis spaudos konferencijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min žiniomis, S.Skvernelis LŽP vadovybei yra pažadėjęs iki kitos savaitės pabaigos apsispręsti, ar jam ir šiai partijai – pakeliui.

LŽP pirmininkė Ieva Budraitė 15min apie tai kalbėjo aptakiai.

„Nėra susitarimų, kad jis pas mus ateitų, bet mes esame atviri visiems politikams, kurie suinteresuoti įgyvendinti mūsų programą ir kurių vertybės sutampa su mūsų. Jeigu tas pats S.Skvernelis matytų mūsų programoje perspektyvą ir jo nuostatos sutaptų su mūsų, tada – kodėl gi ne? Bet kol kas jokių konkrečių sprendimų nėra priimta“, – tvirtino ji.

15min pasiteiravus, ar teisingas įspūdis, kad pokalbiai su S.Skverneliu vyksta, ji teigė, kad „būtų nekorektiška dabar iš jos pusės kažką atsakyti“.

Kol kas – nei taip, nei ne.

„Kol kas – nei taip, nei ne“, – sakė ji.

I.Budraitė aiškino, kad konkretumo šiuo klausimu nėra, tačiau ji čia pat pabrėžė, jog „nemaža dalis šalia S.Skvernelio esančių žmonių puikiai pritaptų partijoje“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ieva Budraitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ieva Budraitė

„Nes jų deklaruojamos vertybės tikrai labai stipriai sutampa su mūsų ir manau, kad būtų perspektyvu bendradarbiauti. Bet čia, jau aišku, yra jų sprendimai, mes visą laiką deklaravome, kad esame atviri.

Programiniai dokumentai kabo puslapyje, manau, kad jie turi visas sąlygas įsivertinti ir prisijungti, jeigu matytų tokį poreikį“, – pabrėžė partijos pirmininkė.

Jos teigimu, jaunoji karta, neabejinga socialinio teisingumo, klimato kaitos temoms, turėtų įžvelgti LŽP potencialą.

S.Skvernelis: kaip bus, nespėliokime

Pasigirdusias kalbas, esą jis kalbasi su LŽP dėl galimybės įkurti šios partijos parlamentinę frakciją, S.Skvernelis įvertino kaip gandus.

„Kokių tik dabar pletkų aš nesu girdėjęs. Na, nesikalbame mes tikrai“, – patikino jis.

Paklaustas, ar jau ką sugalvojo dėl savo politinės ateities po rugsėjo 10 dienos, S.Skvernelis atsakė: „Mintijam, mintijam, bet kai jau sumintysime, tai iš karto ir paskelbsime. Ir jūs sužinosite pirmieji.“

Ar tai bus anksčiau nei rugsėjo 10-ąją, ar apie tai išgirsime Seimo plenarinio posėdžio metu prasidėjus rudens sesijai?

„Bet kokiu atveju tai jūs suprantate, kad kol nėra rugsėjo 10-osios, visa kita – vien tik pamąstymai, ketinimai arba kažkas kitas gali būti. Tai kol kas anksti kalbėti. Kai bus, tai matysime. Nenoriu užbėgti įvykiams už akių. O gandų tai visokių čia yra, bet mes tikrai nesikalbame“, – komentavo S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis nenorėjo ir atskleisti, ar šnekasi su kai kuriais kolegomis Seime dėl naujos frakcijos steigimo ar perėjimo iš „valstiečių“ kitur.

„Žinokite, aš dabar tikrai nenoriu detalizuoti. Matyt, čia neaktuali Lietuvai žinia šiuo metu. Visokių kalbų būna. Yra ir kalbamės, aišku. Bet kaip bus, nespėliokime. Žinote, kaip būna, kol nėra sprendimo, tol nieko ir nėra. Kai bus sprendimai, tada ir bus“, – kartojo kadenciją baigiantis Seimo opozicijos lyderis.

T.Tomilinas: svarstome politinę ateitį, greitai sužinosit

Iš LVŽS pašalintas ir prasidėjus sesijai šios partijos frakciją Seime palikti žadantis Tomas Tomilinas yra minimas tarp tų politikų, kurie galėtų prisijungti prie būsimos S.Skvernelio frakcijos.

T.Tomilinas ketvirtadienį 15min pripažino su LŽP atstovais kalbėjęsis.

„Aš esu susitikęs su LŽP, bendravau ir kviečiau į demokratijos forumą Anykščiuose ir jų pirmininkė pasisakinėjo mano rengtame forume. Tai, taip, mes, aišku, bendraujame.

Aš esu idėjinis „žaliasis“ ir mano buvusios partijos pirmininkas nusprendė, kad pavadinimas „žalieji“ „valstiečiuose“ nieko nereiškia, nusprendė susidoroti su „žaliaisiais“, juos visus išmesti, sėkmės jam“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Tačiau T.Tomilinas čia pat pabrėžė bendraujantis ir su kitomis politinėmis jėgomis.

Taip, mes svarstome tą politinę ateitį, man atrodo, jūs greitai sužinosite apie ją.

„Aš pats kviečiu į pokalbius, pats kviečiu į renginius, taip, mes svarstome tą politinę ateitį, man atrodo, jūs greitai sužinosite apie ją“, – užuominomis kalbėjo Seimo narys.

„Mes“? Ar T.Tomilinas turi omenyje S.Skvernelį?

„Aš visą laiką kalbėjau, kad frakcijoje yra žmonių, su kuriais aš bendradarbiauju, kurie nuo pat pirmos dienos nepabijojo užstoti, nes daugelis tiesiog pabijojo R.Karbauskio keršto, o yra žmonių, kurie tiesiog nebijo. Aš būčiau elgęsis taip pat, jei kažkas būtų taip puolamas, taip žeminamas“, – pabrėžė jis.

T.Tomilinas taip pat pabrėžė esantis komandos žmogus ir netikintis „soliniais numeriais“ politikoje.

„Jei kalbėtume apie mane, aš ir su Sauliumi ir su Luku (Luku Savicku, pasitraukusiu iš LVŽS frakcijos po riaušių prie Seimo – aut.) mūsų santykiai labai kolegialūs, jie buvo tie žmonės, kurie nepabijojo R.Karbauskio keršto ir puolimo“, – teigė T.Tomilinas.

2020 metų Seimo rinkimuose LŽP sėkmė neaplankė. Partija, surinkusi 1,64 proc. rinkėjų balsų, neįveikė rinkimų barjero.

Pasisekė tik su šia partija į parlamentą kandidatavusiam ekspremjerui Algirdui Butkevičiui – jis į Seimą pateko Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

LŽP nariu nesantis A.Butkevičius 15min ketvirtadienį sakė nieko apie galimą politinės jėgos bendradarbiavimą su S.Skverneliu nežinantis.

Tačiau jis svarstė, kad tai galėtų būti vienas iš variantų, nes sukurti politinę jėgą iš naujo yra nelengva.

Ar jis pats jungtųsi prie S.Skvernelio frakcijos, jei gautų tokį kvietimą?

„Negaliu į šį klausimą viešai atsakyti dabar jums“, – teigė A.Butkevičius.

Nepakvietė į slaptą susitikimą

Anksčiau minėta, kad be T.Tomilino naujai S.Skvernelio frakcijai galėtų priklausyti buvęs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, iš Seimo LVŽS frakcijos pasitraukęs Lukas Savickas, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, parlamentarė Rūta Miliūtė.

Svarstomos ir kitos pavardės – pavyzdžiui, Vytauto Bako ar net ištikimybę LVŽS pirmininkui R.Karbauskiui ilgus metus demonstravusios Rimos Baškienės.

Kaip prieš savaitę rašė „Lietuvos rytas“, R.Baškienė buvo tarp nepakviestųjų į slaptą „valstiečių“ susitikimą, kuriame dalyvavo tik R.Karbauskiui lojalūs parlamentarai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė

Kalbos apie tai, kad nauja S.Skvernelio frakcija tikrai bus ir ji galbūt atsiras visai netrukus, sustiprėjo po to, kai rugpjūčio pabaigoje R.Karbauskis į atskirą susitikimą „Agrokoncerno“ būstinėje Babtuose pasikvietė tik kai kuriuos LVŽS frakcijos Seime narius.

Tarp jų nebuvo ne tik S.Skvernelio ir R.Baškienės, bet ir A.Stončaičio, R.Miliūtės.

„Visą laiką, net ir sunkiausiais momentais, tikrai ieškodavom to kompromiso, susitarimo, pabendravimo. Dabar to nėra ieškoma. Matyt, labai aiški yra kryptis ir aiškūs požymiai, kas toliau bus“, – tai naujienų agentūrai ELTA komentavo S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius