Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 02

„Investuok Lietuvoje“ projektų vadovas Emilis Ruželė: „Investuotojai Infrastruktūros plėtros įstatymo laukia jau seniai“

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio sukurta darbo grupė pritarė naujajai Infrastruktūros plėtros koncepcijai ir artimiausiu metu ji jau bus derinama su reikiamomis institucijomis. Prie Infrastruktūros įstatymo svarstymų itin prisidėjo ir VšĮ „Investuok Lietuvoje“. Jos projektų vadovas Emilis Ruželė neabejojo rengiamo įstatymo nauda investuotojams.
Emilis Ruželė
Emilis Ruželė / „Investuok Lietuvoje“ nuotr.
„Investuok Lietuvoje“ atstovai domėjosi kitų miestų patirtimi infrastruktūros plėtros klausimu ir remdamiesi ja teikė pasiūlymus rengiamam įstatymui. Labiausiai atsižvelgta į Oksfordo miesto infrastruktūros plėtros sistemą.

Poreikis buvo jau seniai

„Džiaugiamės, kad Aplinkos ministerija ėmėsi rengti infrastruktūros plėtros koncepciją ir įstatymą. Infrastruktūros plėtros įstatymo poreikį investuotojams jautėme jau seniai“, – kalbėjo E.Ruželė. Anot jo, iki šiol investuotojams infrastruktūros plėtros sistema nebuvo pakankamai aiški. Turime siekti, kad plėtra visur vyktų pagal vienodus principus.

Bene svarbiausiu investuotojams Infrastruktūros įstatymo aspektu E.Ruželė įvardijo investicijų į infrastruktūrą kompensavimo galimybę. Šiuo metu didelė dalis infrastruktūros yra vykdoma privačiomis lėšomis, investuotojai sukuria reikiamą infrastruktūrą, tačiau nėra galimybės susigrąžinti dalies investicijų iš naujų vartotojų. „Manau, vienas svarbiausių koncepcijos akcentų yra tai, kad dabar, prie sukurtos infrastruktūros prisijungus naujiems vartotojams, statytojas galės gauti kompensaciją“, – tikino E.Ruželė.

Anot „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovo, svarbu sukurti racionalų kompensacijos mechanizmą, nes tai paskatintų investuotojus vystyti infrastruktūrą.

Iš visų investuotojų surinkti mokesčiai turėtų kristi į atskirą fondą, o ne į bendrą savivaldybės biudžetą, – teigė E.Ruželė.

Tinkamai paskirstytos lėšos

Atsižvelgiant į Oksfordo patirtį, buvo atkreiptas dėmesys į lėšų skirstymą. „Turi būti sukurtas atskiras fondas. Iš visų investuotojų surinkti mokesčiai turėtų kristi į atskirą fondą, o ne į bendrą savivaldybės biudžetą“, – teigė projektų vadovas. Jis taip pat pridūrė, kad minėtos lėšos turi būti paskirtos tik infrastruktūros vystymui, o ne kitiems savivaldybės poreikiams.

„Pavyzdžiui, fondo administravimui turėtų būti skiriama ne daugiau kaip 5 proc. minėtų lėšų,“ – kalbėjo E.Ruželė.

E.Ruželė teigė, kad „Investuok Lietuvoje“ prie šio įstatymo įgyvendinimo prisijungė todėl, kad tai itin aktualu investuotojams. Priėmus šį įstatymą, tikėtina, kad infrastruktūra bus plėtojama racionaliau. Investuotojams bus aiškiau, kaip prisijungti prie infrastruktūros, o su jos įrengimu susiję procesai bus greitesni ir efektyvesni.

Infrastruktūros plėtros įstatymu siekiama darnios ir racionalios miestų plėtros. Aplinkos ministerija primena, kad su reikiamomis institucijomis nesuderintas ir nekontroliuojamas miestų vystymasis gali padaryti rimtą žalą gamtai. Statybos neturi paliestų įvairiais būdais saugumų teritorijų, gamtos telkinių, kultūros paveldų, užtikrintų urbanistinę kokybę ir galimybę vystytis biologinei įvairovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius