Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05 /2018 09 06

Kaune iškrito beveik mėnesinė kritulių norma: skendo mašinos ir rūsiai, sulaukta 115 iškvietimų

Naktį iš antradienio į trečiadienį ne vieną kaunietį išbudino stipri liūtis. Žaibai dangų čaižė kas keletą sekundžių. Nors ryte jau švietė saulė, kai kurios Kauno gatvės vis dar skendėjo vandenyje. Po beveik tris valandas trukusios liūties „Kauno vandenų“ avarinė tarnyba gavo 115 iškvietimų, kai įprastai paros vidurkis tesiekia 27 iškvietimus.
Šiaurės prospektas
Šiaurės prospektas / Kur stovi policija Kaune nuotr.

Daugiausiai sunkumų sukėlė eismas Jonavos gatvėje. Ne vienas iš namų susiruošęs kaunietis pasijautė taip, lyg ne važiuotų, o plauktų darbo link.

VIDEO: Po smarkios naktinės liūties Kauno gatvės virto upėmis

Štai upe virtusią Jonavos gatvę bandęs įveikti 15min skaitytojas Aurimas tikino, kad ne vienas vairuotojas nusprendė apsisukti ir ieškoti kitų kelių tikslo link.

„Važiavau apie 7.46 valandą ryte. Labai daug apsisukinėjo vairuotojų, buvo ir paliktų automobilių tiesiog vandenyje, man tik variklio apsauga atsikabino. Numerių nepamečiau. Po to link Radvilėnų plento nusukau ir vargai baigėsi. Daugiau visur kaip ir gerai viskas“, – teigė Aurimas.

Būta ir tokių, kurių automobiliai Jonavos gatvėje tiesiog sustojo – gelbėjo tik iškviesta techninė tarnyba.

„Jei vilkikas važiuoja pro šalį, gali gauti gurkšnį gerą, vos spėjau pasukt į šoną“, – guodėsi kitas kaunietis.

Naktį, pasak kauniečių, buvo patvinęs ir Šiaurės pr. bei S.Žukausko g. Kartu skendo ir kelkraštyje pastatytos mašinos. Vanduo siekė net ratų viršų, kai kur – langus.

Tikėtina, kad ne vienam miesto gyventojui teko semti vandenį iš rūsio. Partizanų g. skendo garažai.

15min skaitytojos nuotr./Apsemti garažai Partizanų gatvėje
15min skaitytojos nuotr./Apsemti garažai Partizanų gatvėje

Kaip informuoja Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, naktį, 02.28 valandą, ugniagesiai gelbėtojai sulaukė pranešimo, kad Aušros gatvėje esančiame bendrabutyje nuo lietaus įgriuvo lubos, bėga vanduo pro prakiurusį daugiabučio namo stogą. Išjungtas elektros energijos tiekimas, teritorija aptverta STOP juosta, gyventojai įspėti.

Ryte šalikelėse buvo galima rankioti pamestus valstybinius automobilių numerius. Kai kuriems teko vaduoti savo transporto priemonę iš purvo gniaužtų. Nuslūgus vandeniui, važiuojamoji kelio dalis liko padengta molio sluoksniu.

Donato Večerskio nuotr./Liūties padariniai Kaune
Donato Večerskio nuotr./Liūties padariniai Kaune

O štai Gedimino g. užfiksuota nuošliauža.

Kur stovi policija Kaune nuotr./Nuošliauža Gedimino g.
Kur stovi policija Kaune nuotr./Nuošliauža Gedimino g.

Apsėmė rūsius, išsiliejo cheminės medžiagos

15min žiniomis, problemų kilo ir šiuo metu remontuojamoje Laisvės al. dalyje įsikūrusiems verslininkams: užsemti parduotuvių rūsiai. Apie 10 valandą gautas iškvietimas, kad Laisvės al. 39 po liūties iš laidų rūksta dūmai. Ugniagesiams gelbėtojams nuvykus į vietą, gesinti nieko neprireikė, jautėsi tik svylančių laidų kvapas, kailių salono rūsys buvo kiek apsemtas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apsemta Jonavos gatvė Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apsemta Jonavos gatvė Kaune

Netrukus sulaukta pranešimo ir iš Rytų g. Pranešta, kad 22A namo rūsyje išsiliejo cheminė medžiaga, negalima įeiti į rūsį. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai išsiaiškino, kad rūsys apsemtas apie pusmetrį. Į vandenį įsiliejo rūsyje laikytos cheminės medžiagos. Jaučiamas aitrus chloro kvapas. Iš privataus namo evakuoti du gyventojai, po pirminės medikų apžiūros vietoje namo gyventoja į gydymo įstaigą vykti atsisakė. Motoriniu siurbliu iš rūsio buvo išsiurbtas vanduo ir išnešti likę sausi maišai su chlorkalkėm, išvėdintos viso namo patalpos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užlietame rūsyje Kauno Rytų gatvėje išsiliejo cheminės medžiagos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užlietame rūsyje Kauno Rytų gatvėje išsiliejo cheminės medžiagos

Sulaukta 115 iškvietimų

Pasak bendrovės „Kauno vandenys“ generalinio direktoriaus Viliaus Buroko, po beveik tris valandas trukusios liūties „Kauno vandenų“ avarinė tarnyba gavo 115 iškvietimų, kai įprastai paros vidurkis yra 27 iškvietimai. Kritinė situacija dėl liūties – kuomet per parą buvo gauti 127 iškvietimai buvo fiksuota 2015 metais.

„Daugiausiai avarinei tarnybai šį kartą teko vykti į Žaliakalnio, Sargėnų, Aleksoto, Domeikavos bei Rokų gyvenamuosius rajonus. Dėl liūties buvo apsemtos ir sudėtinga situacija susiklostė Jonavos gatvėje bei Šiaurės prospekte. Trečiadienio naktį Kauno mieste dirbo keturios avarinės tarnybos brigados. Stebint orų prognozes, bendrovėje visuomet rezervuojamos papildomos darbuotojų pajėgos“, – 15min teigė V.Burokas.

Šiąnakt Kaune iškrito 39,6 mm kritulių, kai vidutinė mėnesio norma yra 55 mm kritulių.

Šiąnakt Kaune iškrito 39,6 mm kritulių, kai vidutinė mėnesio norma yra 55 mm kritulių. Nors lietaus nuotekų tinklai kaip ir šulinių grotos, anot „Kauno vandenų“ atstovo, yra profilaktiškai tikrinami ir valomi, problema atsirado prasidėjus gausiai liūčiai. Šį kartą gatvių patvinimo priežastimi tapo nuo šlaitų nuslinkusios žemės bei smėlis, lietaus nuotekų tinklo šulinių grotos taip pat buvo užneštos žole, lapais ir šiukšlėmis. Skirtingose gatvėse vanduo išplovė 8 šulinių dangčius.

„Iškvietimų dėl nuosavų valdų ar daugiabučių rūsių bendrovė sulaukė tik kelių, kadangi įmonė “Kauno vandenys„ aptarnauja ir prižiūri tik lauko tinklus, vidaus tinklais rūpinasi valdų savininkai. Šiuo metu avarinės tarnybos specialistai ir toliau valo lietaus nuotekų tinklo šulinių grotas“, – tikino V.Burokas.

Nuostoliai sieks trečdalį milijono eurų

Bendrovė „Lietuvos draudimas“ iki vidurdienio jau sulaukė beveik 150 pranešimų dėl vakar vakare Kauną ir apylinkes užtvindžiusios liūties nuostolių apsidraudusiems gyventojams. Šiuo metu padarytai žalai atlyginti „Lietuvos draudimas“ yra rezervavęs 130 tūkstančių eurų, draudikų prognozė –nuostoliai pasieks trečdalį milijono eurų. Kaunui tenkančios audros ir liūtys tokių didelių nuostolių šį sezoną sukelia jau antrą kartą – rugpjūčio stiprios liūties nuostoliai taip pat siekė trečdalį milijono, iš jų – 204 tūkstančiai eurų vien Kauno regione.

„Vakarykštės liūties padariniai – užlietas gyventojų turtas, yra būstų, kuriuos liūtis sėmė, pasak gyventojų, visą naktį. Didžiausios registruotos žalos – po beveik 5000 eurų - dėl užliejimų visame bute, name, kai liūties metu apsemti kambariai. Turime ir pranešimų apie paskendusius ar garaže užlietus automobilius – tokiais atvejais žala atlyginama tiems klientams kurie turi kasko draudimą. Taip pat registravome žaibo įtrenkimą į saulės kolektorių, po kurio šis nebeveikia“, - apie praėjusios nakties liūčių padarinius pasakoja „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūro Juodeikio.

Pasak „Lietuvos draudimo“ eksperto, daugiausia pranešimų dėl liūties apsemto gyventojų turto būstuose. Taip pat į bendrovę ėmė kreiptis klientai, kuriems dėl žaibo išlydžio sugedo kompiuteris, televizorius, kiti elektroniniai buities prietaisai. Didžiausios Lietuvoje draudimo bendrovės ekspertai prognozuoja, kad iš viso vakar dienos liūties nuostoliai palies 350-450 klientų.

Vasarą audrų ir žaibavimų bei liūčių nuostoliai išauga keletą kartų, lyginant su kitais metų laikais. Pavyzdžiui, „Lietuvos draudimo“ gamtos jėgų žalų statistika rodo, kad pernai dėl gamtos išdaigų gyventojams atlyginta 1,4 mln. eurų nuostolių, iš jų milijonas eurų išmokėta vien vasaros sezono metu.

Draudimo bendrovė ERGO Lietuvoje užfiksavo daugiau kaip 70 registruotų atvejų dėl liūties, o žalų atlyginimui rezervuota daugiau kaip 40 tūkst. eurų. Nors audra siautė visoje Lietuvoje, tačiau daugiausia žalos pridaryta Kauno miestui ir jo apylinkėms.

Į bendrovę kreipėsi klientai, kuriems po liūties buvo užlieti gyvenamieji namai, rūsiai, namų apyvokos daiktai, baldai, elektroninė technika. Užfiksavome kelis rečiau pasitaikančius atvejus, vienas iš jų – požeminėje stovėjimo aikštelėje buvo apsemtas visas automobilis (matėsi tik keli centimetrai stogo), kitas – liūtis apsėmė visą renovuotą namą, kurio stogas nakčiai nebuvo uždengtas. Vakarykštė liūtis problemų pridarė ir pagrindinei Kauno miesto vandens nutekėjimo sistemai.

Vėl pranašauja stiprų lietų

Kaip praneša meteorologai, trečiadienį virš Lietuvos vis dar telksis drėgnas ir vidutiniškai šiltas oras, palankus kilti besikartojančiam trumpalaikiam lietui su perkūnija tiek šalies rytuose tiek ir vakaruose. Lietus labiausiai išplis popietinėmis valandomis, kai kur gali lyti smarkiai. Saulė tik trumpai pažvelgs pro debesų properšas. Dėl tankių debesų ir lietaus temperatūra šalyje bus gana vienoda, svyruos apie 21–24 laipsnius šilumos.

Ketvirtadienį neramus ir drėgnas oro masyvas, keliantis perkūnijos debesis, pradedant rytiniais rajonais pamažu trauksis į vakarus, debesys sklaidysis. Naktį dar daug kur palis, vietomis su perkūnija, dieną trumpo lietaus tikimasi tik šalies vakariniame pakraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius