Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 04 25

Irena Degutienė paprašė Bundestago pirmininko didesnio Vokietijos dėmesio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimui

Vokietijoje viešinti Seimo Pirmininkė Irena Degutienė susitiko su Bundestago pirmininku Norbertu Lammertu bei Vokietijos ir Baltijos šalių parlamentinių ryšių grupe.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susitikimų metu buvo aptartos bendros Lietuvos ir Vokietijos pozicijos dėl Europos Sąjungos finansinės perspektyvos, klausimai dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo ir artėjančio Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetai. Taip pat buvo kalbama apie bendrą ES energetikos politiką, Lietuvos energetinio savarankiškumo strategijos aktualijas ir ES kaimynystėje vykdomus branduolinės energetikos projektus.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad Lietuvai susirūpinimą kelia ES sprendimai, kuriais mažinama parama Ignalinos atominės jėgainės uždarymui ir paprašė didesnio Vokietijos dėmesio šiam klausimui.

„Lietuva įvykdė savo įsipareigojimą, duotą stojant į Europos Sąjungą ir nutraukė Ignalinos atominės elektrinės darbą. Dabar ES privalo parodyti, kad įsipareigojimų laikosi ne tik Lietuva“, – sakė I. Degutienė.

Vokietijos Bundestago Pirmininkas pripažino, kad žinia apie ES mažinamą finansavimą Ignalinos AE jam buvo naujiena ir pažadėjo būtinai pasidomėti šia tema.

Lietuvos Seimo ir Vokietijos Bundestago pirmininkai, kalbėdami apie energetikos sektoriaus perspektyvas, sutarė, kad kiekviena valstybė gali savarankiškai pasirinkti energetikos sektoriaus plėtros modelį, tačiau kartu ir pabrėžė būtinybę stiprinti bendros energetikos politikos koordinavimą Europos Sąjungos lygiu.

I. Degutienė ir N. Lammertas pabrėžė, kad Europos Sąjungai būtina sutarti ir dėl fiskalinės drausmės politikos įgyvendinimo, kas padėtų nutiesti išeičių kelius iš šiandieninės ekonominės ir finansinės krizės.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad Lietuva remia finansinės drausmės politiką ir tikisi, kad visos valstybės laikysis pasiektų susitarimų.

Bundestago Pirmininkas pažymėjo, kad Vokietija su didžiule pagarba žvelgia į Lietuvą, kuri vykdo atsakingą fiskalinę, biudžetinę ir ekonominę politiką ir pabrėžė, kad mūsų šalis gali būti laikoma pavyzdžiu ir kitoms valstybėms.

Šiandien I. Degutienė dar susitiks su Bundestago Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju Hansu-Ulrichu Klose ir Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos valstybės ministre dr. Kornelija Pieper.

Ketvirtadienį Seimo Pirmininkė dalyvaus Hiutenfelde veikiančios lietuviškosios Vasario 16-osios gimnazijos naujojo pastato atidarymo ceremonijoje, susitiks su Heseno žemės Landtago Pirmininku Norbertu Kartmannu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius