Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 07

Irena Degutienė prezidentės metiniame pranešime kritikos Seimui neišgirdo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė metiniame pranešime užsiminė, kad teisės aktai parlamente gali būti rengiami neskaidriai. Tačiau Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia šalies vadovės pareiškimus supratusi ne kaip kritiką, o kaip raginimą, jog teisės aktai tarnautų visoms visuomenės grupėms.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Privalėjau užkardyti alkoholio verslo lobistų iniciatyvą, kuria siekta valstybės biudžeto sąskaita alkoholio industrijos magnatų kišenes papildyti šimtu milijonų litų. Lygiai tiek milijonų būtume praradę mes – visuomenė ir valstybė. Teko grąžinti Žemės ir Žemės reformos įstatymus, nes negalėjau leisti rizikuoti visų Lietuvos žmonių turtu“, – antradienį skaitydama metinį pranešimą pareiškė D.Grybauskaitė.

„Kiekvieną kartą, kai man bus pateiktas koks nors atskiros grupelės užsakytas, korupcija ar tiesiog kvailybe dvelkiantis įstatymas, asmeniškai domėsiuosi jo kilmės istorija. Asmeniškai aiškinsiuosi, kurioje teisėkūros grandyje atsirado tokios įtarimų keliančios nuostatos“, – pridūrė valstybės vadovė.

Komentuodama metiniame D.Grybauskaitės pranešime išsakytas mintis, I.Degutienė teigė supratusi, jog prezidentė nori, kad įstatymai būtų priimami „ne kokiai nors vienai mažai, pavyzdžiui, socialinei grupei, bet kad jis būtų taikytinas visoms grupėms“. „Įstatymai turi būti aiškūs, skaidrūs, veikti efektyviai. Manau, kad prezidentė pasakė tai, ką turėjo pasakyti. Galiu jai tik pasakyti „ačiū“, kad ji dar kartą sustiprino tas pozicijas, apie kurias kalbame Seime, kad mes dar turime pasitempti“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė nedramatizuoja, kad per pastaruosius metus prezidentė vetavo net 12 Seimo priimtų teisės aktų. Prezidentūros ir Seimo bendradarbiavimą ji vadino „labai gera simbioze“. „Jeigu (įstatymų leidyboje, – aut. past.) yra daromos klaidos, kažkas nepastebėta, prezidentė ir jos komanda tai pastebi ir labai atsakingai žiūri į įstatymus. Tai, jog grąžinti įstatymai po to yra priimami Seime, parodo, kad konfrontacijos tarp dviejų institucijų nėra, kad vyksta darnus darbas.“

Parlamento vadovė pabrėžė šiųmečiame D.Grybauskaitės pranešime girdėjusi žymiai daugiau pozityvių pastebėjimų. „Manau, kad tai yra tam tikras teigiamas lūžis, kad valstybės vadovė pranešime mato ne vien Lietuvos problemas, bet ir tai, kaip jos sprendžiamos ir paragina visas institucijas eiti į priekį“, – sakė politikė.

Ji pabrėžė, kad ne prezidentės darbas yra metiniame pranešime pateikti receptus, kaip gydyti vieną ar kitą mūsų gyvenimo ligą. „Tam yra Vyriausybė, Seimas, turintys aiškias programas, ką reikia daryti. Manau, prezidentė pasakė tiek, kiek ji norėjo pasakyti“, – pabrėžė I.Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius