-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 17

Irena Degutienė ragina įvertinti Baltarusijai informaciją apie Alesį Beliackį suteikusių tarnautojų elgesį

Klaidą padarę ir Baltarusijai suteikę informaciją apie žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį Lietuvos valstybės tarnautojai turi prisiimti atsakomybę, sako Seimo pirmininkė Irena Degutienė.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Dirbant valstybės taryboje turi būti suvokimas apie valstybės padėtį, valstybės politiką. Šiuo atveju, kai valstybės tarnautojui net nekyla mintis pasidomėti, jeigu yra klausimas apie Baltarusiją, kuri puikiai žinome yra diktatūrinio režimo valstybė, ko klausiama, kodėl klausiama, kokia to žmogaus pavardė, kad gali būti ir politinių motyvų, civilizuotoje demokratinėje valstybėje joks valstybės tarnautojas šitaip nepasielgtų. Manau, ministras turėtų labai gerai pasižiūrėti, kokie valstybės tarnautojai dirba“, – trečiadienį žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Anot jos, šis įvykis taip pat atskleidė, kad Lietuvoje nėra tinkamo tarpinstitucinio bendradarbiavimo.

„Šiandien man susidaro įspūdis, kad Vyriausybėje ministerijos dirba kaip atskiri “uabai„, tarpusavyje nesikalba. Taip negali būti valstybės valdyme ir taip negali būti Vyriausybės veikloje“, – tvirtino I.Degutienė.

Jos teigimu, parlamente iki rugpjūčio 26 dienos laukiama atsakymų iš ministerijų ir Vyriausybės, kaip Baltarusijos režimui galėjo būti suteikta informacija, kurią šis galėjo panaudoti prieš žmogaus teisių aktyvistą, o tuomet trys Seimo komitetai – Teisės ir teisėtvarkos, Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos – padarys galutinę išvadą, kas turi prisiimti konkrečią atsakomybę.

„Mano asmenine nuomone, kiekvienas valstybės tarnautojas turi prisiimti asmeninę atsakomybę. Tos institucijos vadovas iš to valstybės tarnautojo pareikalauti tos asmeninės atsakomybės“, – pabrėžė I.Degutienė.

Pasak jos, dabar priimant žmogų į valstybės tarnybą atsižvelgiama į jo kvalifikaciją, žinias, bet erudicija, politinė erudicija pamirštami.

„Jeigu tai būtų mano pavaldumo žmonės, jie tikrai nedirbtų“, – teigė Seimo pirmininkė, paklausta, kaip ji elgtųsi tokioje situacijoje.

„Gėda mūsų valstybei, kad per aplaidumą, per nežinojimą, per žioplumą, nežinau, kaip tą galima įvardyti, padaryta nedovanotina klaida“, – kalbėjo parlamento pirmininkė.

A.Beliackis prieš pora savaičių sulaikytas Minske, jis įtariamas mokesčių slėpimu. Pasak Baltarusijos pareigūnų, Žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ aktyvistas sulaikytas remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gauta informacija apie jo turimas banko sąskaitas Lietuvoje ir įplaukas į jas.

Šiuo metu A.Beliackis yra Minsko 1-ajame tardymo izoliatoriuje, jam gresia septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė, kad perdavė Minskui duomenis apie A.Beliackio bankines sąskaitas. Abi šalys nurodė, kad informacija suteikta remiantis dvišalėmis sutartimis, neįtariant, kad teikiami duomenys gali būti panaudoti politinėms represijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius