-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 08

Kur pinigai, ten ir intrigos: irkluotojai Robertai Navickaitei gyvenimą apkartino netikra premija

Sporto mokyklos „Atžalynas“ auklėtinei irkluotojai Robertai Navickaitei praėjusių metų gruodį įteikta premija – 3 000 litų vertės čekis – apkartino gyvenimą: nors tų pinigų mergina nė rankose neturėjo, dėl jų tenka raudonuoti ir net svarstyti galimybę palikti šią sporto šaką.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tik dabar sporto mokyklos „Atžalynas“ direktorius Stanislovas Monkus jaunajai irkluotojai paaiškino, kad pinigų niekas ir nežadėjo pervesti į sportininkės sąskaitą ar išgryninti, girdi, tie 3 tūkst. litų buvę numatyti sporto pasiekimų gerinimui – sporto stovykloms, aprangai, maisto papildams. Todėl R.Navickaitė kiekvieną „premijos“ litą gali išleisti tik atsiklaususi trenerio.  

Laimėta premija tapo sunkia našta

Per sporto mokykloje vykusias varžybas R. Navickaitei buvo įteiktas piniginis čekis prie visų sportininkų – tai turėjo būti paskata kitiems. Tačiau jaunoji irkluotoja, dėl aukštų rezultatų pakviesta į Lietuvos rinktinę, visiškai nesidžiaugia laimėjimu. Mergina sako, kad geriau jo iš vis nebūtų gavusi – nebūtų ir tokių galvosūkių tekę spręsti. Mėnesiai bėgo, o pinigų sąskaitoje taip ir neatsirado.

„Visi klausinėja, ar gavau laimėtus pinigus, tačiau nežinau, nė ką sakyti. Treneris sakė vieną, sporto mokyklos direktorius – ką kitą. Kai su tėčiu bandėme aiškintis, kada bus pinigai, buvo net kalba, kad jų visai nebus... Tiesa, dabar reikalai pajudėjo į priekį – jau išleidau apie 600 litų laimėtos premijos. Tačiau lieka neaišku, kur yra mano likusieji pinigai ir kiek dar jų galiu išleisti“, – nuogąstavo mergina.

Visi klausinėja, ar gavau laimėtus pinigus, tačiau nežinau, nė ką sakyti. Treneris sakė vieną, sporto mokyklos direktorius – ką kitą.

Kur pirkti maisto papildus R. Navickaitei buvo palikta laisvė spręsti pačiai, tačiau kur pirkti „tympas“ (sportines kelnes), nurodė treneris. „Jei tai būtų mano asmeniniai pinigai, už 200 litų tokių kelnių tikrai nebūčiau pirkusi, nes rūbas greitai susidėvi, tuo labiau, kad mes – irkluotojai, o valtys senos, todėl dažnai kur nors užkliūvi ir jas susiplėšai“, – guodėsi jaunoji sportininkė.

Didžiąją dalį pinigų, kaip sakė R. Navickaitė, ji ir taip būtų panaudojusi sportui, tačiau turėjo viltį iš 3 000 litų sumos rasti pinigų ir išleistuvių suknelei: „Tėvai ir taip daug į mano sportą yra investavę, todėl norėjosi bent pačiai išleistuvių suknelę nusipirkti. Nemalonu, kai vieną dieną davė čekį, o kitą dieną jau nebe... Likau kvailelės vietoje. Dabar normaliai nesijaučiu ir lankydama sporto mokyklą. Laimėta premija tapo našta“, – sako irkluotoja R. Navickaitė.

Jaunoji sportininkė svarsto, ar pasuko teisingu keliu, pradėdama sportininkės karjerą. „Jei atsukčiau laiką atgal, tikrai nebeirkluočiau. Dėl to nukentėjo ir mokslai, nes daug pamokų praleidau dėl varžybų. Kai tokie konfliktai vyksta, vis dažniau pagalvoju apie šį sportą. Deja, dabar nuo sporto niekur nebedingsiu, nes jam paaukoti šešeri metai. Tai jau ne hobis, o gyvenimo būdas. Tačiau gauta premija tapo ne paskatinimu, priešingai – ją gavus nukrito ūpas sportuoti toliau“, – teigia R. Navickaitė.

Pinigai ne „barankoms“ ar saldainiams

Sporto mokyklos „Atžalynas“ direktorius S. Monkus dėl susidariusios nemalonios situacijos nesijaučia nė kiek kaltas. „Man padarė tikrą kiaulystę. Sporto mokykla surado atliekamų pinigų jauniesiems sportininkams, bet juos skyrė ne „barankoms“ ar saldainiams. Tai pinigai, kurie turi padėti gerinti sportinius rezultatus, jie gali būti skirti kitai sportinei veiklai. Tai ne už tam tikrus rezultatus įvertinimas, o geriausios sportininkės paskatinimas“, – teigia direktorius.

Nors iš pradžių ir aš pats džiaugiausi, manydamas, kad mūsų sportininkai gavo pinigines premijas, tačiau kai buvo paaiškinta, supratome, kad taisyklės yra kitokios.

Iš viso buvo apdovanoti penki jaunieji sportininkai ir visi jie, anot S. Monkaus, suprato, kaip ir kur turi būti panaudoti gauti pinigai, skirtingai nei R. Navickaitė.

„Dabar tik prasidėjo sezonas, todėl pinigai labai pravers įvairioms išvykoms į varžybas, vasaros stovykloms, reikalingiems sportui maisto papildams. Mes radome pinigų geriausiems sportininkams, siekdami parodyti augantiems sportininkams pavyzdį, kad jie gali stengtis ir taip pat gauti paskatinamųjų pinigų geresnių rezultatų siekimui. Su treneriu buvo derinama, kur bus naudojami pinigai. Galbūt, vienintelė mano klaida, kad parašėme, jog tai „premijos čekis“, tačiau treneriai turėjo informuoti sportininkus, kad tai – tiksliniai pinigai. Kvietėmės R. Navickaitę kartu su tėčiu pasikalbėti. Kadangi kyla tokios problemos, liepėme sudaryti sąmatą, kam bus naudojami pinigai, tada tą pačią minutę, kai bus pateikta ir patvirtinta, gavę sąskaitas pervesime pinigus. Juk pinigai niekur nedingo ir nedings – aš iš ubago lazdos neatiminėju“, – sakė S. Monkus.

Treneris taip pat ne iškart suprato

R. Navickaitės treneris Alis Striška sako, kad jaunoji irkluotoja nesuprato, jog  ji gavo ne premiją, o investiciją kito sezono pasiruošimui. „Premijas dažnai išmoka grynais pinigais, tačiau ši situacija kitokia – visi žinojo, kad sportininkėms niekas neduos pinigų, nes jie skirti tiksliniam panaudojimui – sporto inventoriui, papildams, kelionėms.

Sporto mokykloje yra griežta buhalterinė apskaita, todėl skirti pinigai yra naudojami pateikiant sąskaitas faktūras. 3 000 litų nėra labai jau didelė suma, nes daug kainuoja stovyklos. Pavyzdžiui, irkluotojų stovykloje Trakuose vieno sportininko dienos maitinimas kainuoja 45 litus, dar 35 litus – nakvynė. Tokia stovyklėlė labai greitai praeina, o plaukioti reikia visą sezoną, todėl pinigų reikia dar daugiau“,  teigė treneris.

Galbūt, vienintelė mano klaida, kad parašėme, jog tai „premijos čekis“, tačiau treneriai turėjo informuoti sportininkus, kad tai – tiksliniai pinigai.

Tiesa, A. Striška prisipažino, kad ir pats ne iš karto suprato, kaip bus galima panaudoti gautą premiją: „Nors iš pradžių ir aš pats džiaugiausi, manydamas, kad mūsų sportininkai gavo pinigines premijas, tačiau kai buvo paaiškinta, supratome, kad taisyklės yra kitokios.“

Premijos ir dovanų čekio skirtumai

Šios premijos istoriją ėmėsi komentuoti Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas. Anot skyriaus vedėjo, reikia atskirti premijas, kurias gauna sportininkai už nuopelnus, ir tas, kurias įsteigia pačios sporto mokyklos. Pasak G. Jasiūno, kai miesto iniciatyva yra apdovanojami sportininkai, visos piniginės premijos tiesiogiai pasiekia sportininkų sąskaitas. Šiuo atveju sporto mokykla pati skyrė savo ugdytiniams pinigines premijas, kurios buvo numatytos sportinių pasiekimų gerinimui.

„Buvo įteiktos ne premijos, o dovanų čekiai, kuriuos pati mokykla skyrė sportininkų paskatinimui. Tai sporto mokyklos iniciatyva įsteigti čekiai. Tikriausiai sportininkė norėjo dovanų čekį išgryninti, tačiau tai susiję ir su mokesčių administravimu, todėl tokios galimybės nėra. Tai visiškas nesusipratimas. Gali būti, kad sporto mokykla neteisingai išaiškino, kaip turi būti panaudoti gauti dovanų čekio pinigai. Sporto mokyklos direktorius mums patikino, kad nė vienas centas neprapuls“, – aiškino G. Jasiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius