Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 19

Iš aptvaro pabėgusią mešką atgal parviliojo dresuotojas Mykolas Zobovas

Penktadienio vakarą Lietuvą apskriejo žinia, kad iš pakelės užeigos „Plūgo broliai“ aptvaro pabėgo meška. Skubiame pranešime buvo raginama vengti aplinkinių miškų. Pavojus iš tiesų buvo rimtas, nes lokio elgesio prognozuoti niekas negalėjo. Žmonių jis nebijo, o vos už kelių kilometrų – Gataučiuose – šėlo „Saulėtųjų naktų“ festivalis.
Pakelės užeigos „Plūgo broliai“ teritorijoje gyvenanti meška
Pakelės užeigos „Plūgo broliai“ teritorijoje gyvenanti meška / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Žinia „Saulėtąsias naktis“ apskriejo akimirksniu. Visi į mobiliuosius telefonus gavo raginimą pasisaugoti. Pranešimas buvo perskaitytas ir per garsiakalbius, nuo scenos.

Jaunimas iš tokios žinios turėjo nemažai juoko, tačiau vargu ar būtų linksma, jei į palapinę įrioglintų Karelijos meška.

Nuo festivalio vietos iki „Plūgo brolių“ kavinės – vos keletas kilometrų.

Lokys juos galėjo lengvai įveikti, jei tik būtų ištrūkęs iš Vilkiaušio miško, kuris supa minėtą pakelės kavinę. Dalis miško aptverta, todėl prie atvirų vietų buvo pilna medžiotojų ir pareigūnų automobilių.

Visai tikėtina, kad žvėris būtų ėjęs pas žmones, nes savo aptvare mėgdavo ateiti pasisveikinti su užeigos parko ir technikos muziejaus lankytojais. To nepasakytum apie kartu aptvare gyvenančią patelę.

Lokys prieidavo prie tvoros, atsisėsdavo ir iškišdavo letenas pro virbus. Akivaizdu, kad į žmones jis sutelkdavo visą dėmesį. Kas lankėsi dažniau, pastebėjo, kad lokys veidrodiniu principu kartoja žmogaus judesius. Jei pats keli ranką – ir jis kelia.

Lokys aptvare turi nemažai vietos. Gali laipioti į kalną, pasislėpti nuo kaitrios saulės, pasigalynėti su kitu aptvaro gyventoju ir palaužyti šakotus rąstus.

Neoficialiais duomenimis, pabėgęs lokys pas pakelės kavinę valdančius ūkininkus atkeliavo iš skandalingojo meškų tramdytojo Mykolo Zobovo. Policijos pareigūnai, prižiūrėję visą gyvūno gaudymo procesą, teigia, jog lokį sėkmingai į aptvarą parviliojo pats M.Zobovas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Šventės akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Šventės akimirka

Tiksliai nėra žinoma, kokius metodus naudojo ir kuo lokį viliojo garsusis meškų dresuotojas, tačiau gyvūnas jau paryčiais saugiai atsidūrė aptvare. Nereikėjo jo tramdyti jokiomis skausmingomis priemonėmis ar migdomosiomis kulkomis.

Lokys daugelį žmogaus judesių gali suprasti visai kitaip, nei mes norėtume.

Specialistų teigimu, bandyti pačiam pakartoti tramdytojo veiksmus to neišmanančiam žmogui labai nerekomenduotina.

Lokys daugelį žmogaus judesių gali suprasti visai kitaip, nei mes norėtume.

Taip pat specialistai primena, jog lokiai, kaip ir daugelis kitų laukinių gyvūnų, cirke gali atsirasti tik išskirtiniais atvejais – kai kelios jų kartos gimsta zoologijos sode ar kitokioje nelaisvėje.

Taip pat tvirtinama, kad cirke ilgą laiką gyvenęs lokys laisvėje vargiai išgyventų, nes jo medžioklės įgūdžiai jam jau nepadėtų sugauti grobį.

„Plūgo broliai“ savo lankytojus vilioja ne tik aptvare gyvenančiomis meškomis bet ir parke įkurtu technikos muziejumi. Čia nameliuose ir pastogėse yra sukaupta daugybė įvairių ūkio rakandų.

Labiausiai visų dėmesį patraukia seni traktoriai. Vienas seniausių eksponatų – 1928-ųjų „Fordson“. Galima pasėdėti ir tikrame BMW traktoriuje. Smalsuolius patraukia ir keistas vikšrinis sunkvežimis. Pasirodo, kad juo apie 1950-uosius Karelijoje į darbą miške būdavo vežami kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius