-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10

Į Kuršių Neriją vasarai atvežtas avis užpuolė šunys: vienai perkąstas kaklas

Kuršių Nerijos nacionaliniame parke antradienį buvo užpulta 30-ies avių banda. Avys, tuo metu buvusios Grobšto gamtiniame rezervate, buvo užpultos trijų mišrūnų šunų. Incidento metu buvo perkastas kaklas besilaukiančiai aviai, kurią teko operuoti.
Avys Nidoje
Avys Nidoje / Mildos Laužikaitės nuotr.

Anot Nidos meno kolonijos atstovės Lukos Jefremovaitės, dar pirmadienį socialinėse medijose sklido garsas apie tris aplink Nidą klajojančius šunis. Nors informacija nepatvirtinta, spėliojama, jog jie galėjo atklysti iš Rusijos, mat avys ganosi Grobšto įlankoje, netoli sienos su Rusija.

„Tai mišrūnų veislės, laukiniai šunys, du iš jų sučiupti, vienas dingęs. Du pririšti prie meno kolonijos, laukiame prieglaudos, kuriai bus perduoti. Manome, kad jie buvo alkani. Grobšto parkas yra arti Rusijos sienos, tikrai atoki vieta, nesitikėjom, kad kažką grėsmingo sutikti galima. Iki šiol buvo tik briedžiai ir lapės, kurie nieko nedarė. Nesitikėjome, kad šunys gali atklysti“, – sakė L.Jefremovaitė.

Avis ryte aptiko jas prižiūrinti menininkė, rezidentė iš Airijos.

„Buvo ir išsilaksčiusios kažkiek, išgąsdintos, nors juosia įelektrinta tvora, bet šunys perlipo. Šiuo metu visos avys sugrąžintos į vietą, o atvažiavusi veterinarė vietoj, aptvare atlieka operaciją, aviai perkąstas kaklas. Besilaukianti avis, nežinia, ar išgyvens ėriukas. Tai pirmas incidentas. Bijojome to, kai planavome šį projektą, atrodė neįmanoma ir taip atsitiko“, – sakė atstovė. Apie įvykį pranešta policijai.

Avys Kuršių Nerijoje ganomos kaip Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos (NMK) piemenų rezidencijos projekto dalis, kuri truks iki spalio mėnesio.

Bendradarbiaudama su Kuršių Nerijos nacionaliniu parku ir menininkų kuruojama rezidencijų bei projektų erdve Dzūkijos kaime, „Verpėjomis“, NMK iš Dzūkijos į Nidą atvežė 30-ies Škudų veislės avių bandą, priklausančią menininkei Laurai Garbštienei.

Projektas vykdomas kaip Neringos miško architektūros programos dalis, kuria siekiama atrasti tinkamus įrankius ir inicijuoti procesus, kuriais būtų galima nuodugniai nagrinėti ir plėtoti visuomenės santykį ir bendradarbiavimą su šiuo ypatingu žmonių veiklos suformuotu kraštovaizdžiu.

Neringoje plytinčios Tylos slėnio ir Grobšto pievos kaip itin vertingos pievų augalų buveinės yra saugomos nuo apaugimo, tuo tarpu čia įkurdinta avių banda – ypač tinkama kraštovaizdį formuojančiam ir saugančiam ganymui. Projektas yra dalis „Neringa – Lietuvos Kultūros sostinė 2021“ programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius