Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 12

Iš Italijos grįžusi vyrų brigada pasklido po Lietuvą: Mažeikiuose pasėjo nerimą

Kovo 10 dienos vakarą į Lietuvą per Rygos oro uostą grįžo apie 30 vyrų brigada, dirbusi Italijoje, kur stato naftos perdirbimo gamyklą. Mažeikių rajono savivaldybei sunerimus, jog darbininkai galimai nesilaiko karantino sąlygų, savivaldybės vicemerė Lina Rimkienė susisiekė su įmone, tačiau pradžioje atstovai nepasirodė nusiteikę dalintis informacija. Visgi ketvirtadienio rytą bendrovės atstovai atvyko į posėdį savivaldybėje ir vietos valdžios atstovus ramino, jog įmonės darbuotojai laikosi visų karantinavimo taisyklių.
Mažeikiai
Mažeikiai (asociatyvinė nuotr.) / Jono Strazdausko nuotr.

Kaip 15min sakė vicemerė L.Rimkienė, nors dar trečiadienį su įmone draugiškai pabendrauti nelabai sekėsi, situacija kardinaliai pasikeitė, šįryt įmonės atstovai atvyko į savivaldybėje surengtą Ekstremalių situacijų valdymo posėdį, į kurį buvo pakviesti.

„Vadovai buvo pakviesti, atėjo geranoriškai nusiteikę, įvertinę situacijos rimtumą. Kiek pasakojo, į Lietuvą antradienio vakarą, vėlai, kiek supratome, per Rygos oro uostą, grįžo 28 žmonės – 11 į Mažeikius, 11 į Visaginą, trys į Klaipėdą, likusieji į Pasvalį ir Kėdainius. Sakė, kad visi darbuotojai informuoti, žinojo, kad reikia užpildyti anketas, reikia laikytis karantinavimo sąlygų. Vyrai, kurie buvo sugrįžę anksčiau, buvo informuoti taip pat. Kai kurie jau norėjo eiti į darbą, nes gerai jautėsi, bet vadovai jiems neleido, laukė, kol baigsis dviejų savaičių karantinas. Sužinoję apie grėsmingą situaciją Italijoje, ten ėmėsi visų saugos priemonių, dezinfekavo patalpas. Sakė, kad darbuotojai skundėsi, jog nemalonus priemonių kvapas“, – pasakojo vicemerė.

Vyrai Italijoje dirbo naftos perdirbimo gamykloje, kur atliko suvirinimo darbus. Dalis jų grįžo vasario pabaigoje, vicemerė teigė, kad įmonė žadėjusi patikslinti, kiek tokių yra.

Vicemerė 15min sakė sulaukusi ir vieno darbuotojo laiško, kuriame šis patikino, jog griežtai laikosi karantino sąlygų, leidžia laiką namuose su šeima, pastarieji taip pat neina į darbus ir ugdymo įstaigą.

Išvykdami iš Italijos darbuotojai gavo visą informaciją, kaip turi elgtis.

„Iš dalies nuramino, žinote, situacija tokia – dabar tenka tikėtis tų žmonių sąmoningumo, kaip ir visų kitų, kurie grįžta iš ypatingos įtampos zonų. Labai tikimės, kad užaštrinta žinia, pasklidusi po miestą ir po Lietuvą, sutelks žmonių protus, kvies atsakingai pažiūrėti į visų aplinkinių sveikatą, o įmones prisiimti atsakomybę“, – sakė vicemerė.

Anot jos, ši situacija taip pat parodė, jog kol kas nebuvo įvertintas Italijoje dirbančių žmonių srautas į Lietuvą. Kol kas kalbėta tik apie slidinėtojus ir atostogautojus, tačiau aiškėja, jog rimtai į situacijas turi pažvelgti ir įmonės, kurios atsakingos už savo darbuotojus. Bendrovė patikino savivaldybę, jog kol kas darbuotojai į Italiją nebebus siunčiami. Svetur liko visa įmonės įranga.

„Savivaldybėje esame numatę 14 val. surengti dar vieną ekstremalių situacijų valdymo posėdį, kviečiame atvykti įmonių vadovus, kurie turi darbo sutartis užsienyje, dirba padidintos rizikos zonose. Kalbėsime apie jų atsakomybę, būtinybę prisidėti prie visų gerovės. Bus patikslintas ir karantinavimo patalpų sąrašas, – 15min kalbėjo L.Rimkienė. – Italija irgi juokavo pačioje pradžioje, atrodė viskas išpūsta spaudos, bet tai rimta. Lenkija užsidaro dėl 31 atvejo, turėdama 41 mln. gyventojų, mes su savo trim atvejais, procentiškai turime tą patį.“

Pasak moters, svarbiausia šiuo metu visiems neprarasti budrumo. Pažinodami giminaičius, grįžusius iš pavojingų ligos židinių, turėtume juos paraginti likti namuose, patys neiti į svečius.

Sankcijos nenumatytos

L.Rimkienės teigimu, kol kas įstatyminė bazė karantino nesilaikantiems žmonėms nenumato jokių sankcijų. Ji pasakoja sulaukusi vieno kaimo gyventojo laiško, kuris pasakojo, jog iš Italijos grįžę keturi žmonės nesilaiko jokio karantino, ramiausiai vaikšto po kaimą.

„Jokių sankcijų negalime taikyti. Yra baudžiamasis kodeksas, bet jūs suprantate, kad tai lėtas procesas. Kol įsijungtų ir kol užkardytų, pusė miesto jau vaikščiotų... Visi procesai kol kas būtų per lėti sustabdyti. Jei vaikščiotų ligotas žmogus, galime kreiptis į policiją, būtų įspėjimai ir panašiai. Kol kas priemonės nenumatytos. Italijoje bereikalingai išėjus iš namų skiriama 200 eurų bauda. Pas mus nėra veiksmingų sankcijų”, – kalbėjo vicemerė.

A. Veryga: parvykę žmonės turi saviizoliuotis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį BNS teigė, kad šie iš Šiaurės Italijos parvykę žmonės turi saviizoliuotis.

„Aiškinamės (situaciją – BNS), ir savivaldybė ten adekvačiai reaguoja. Pagal Infekcijų kontrolės įstatymą, galima net ir areštą taikyti. Įmonė pati viską turi daryti. Dabar tie žmonės, kurie yra parvykę, turi saviizoliuotis“, – teigė ministras.

Pasak A. Verygos, savivaldybė gali pati priimti sprendimus dėl koronaviruso grėsmės.

„Savivaldybė turi savo ekstremalių situacijų komisiją, jie gali rinktis ir priimti sprendimus. Nelaukti, kiekvieną kartą iš ministerijos nuvažiuos žmonės, patikrins įmonę. Jie visus mechanizmus turi, tiesiog tegu reaguoja savivaldybė“, – sakė A. Veryga.

„Savivaldybė gali skelbti savo ekstremalią situaciją, gali aktyvuoti savo mechanizmus. Mes juk neuždrausime įmonių veiklos“, – pridūrė jis.

Apie mažeikiškius, ilgą laiką dirbusius Šiaurės Italijoje ir grįžusius į Lietuvą antradienį, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Mažeikių rajono vicemerė Lina Rimkienė.

Įraše ji teigė, kad įmonės darbuotojai slepia įmonės duomenis, taip pat neaišku, ar visi užpildę kontaktines anketas dėl koronaviruso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius