-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 26

Iš ligonės praturtėjo ir kunigas, ir bažnyčia

Jonavos bažnyčios klebonui Audriui Mikitiukui psichiškai neįgali pensininkė už priežiūrą atidavė savo turtą, bet pati nesulaukia žadėtos dvasininko paramos. Moteris skursta, o kunigas už iš jos gautus pinigus įsigijo prabangų automobilį.
„Audi A8“
„Audi A8“ / Gamintojų nuotr.
Temos: 2 Bažnyčia Kunigas

Puoštis mėgstantį, išvaizdų 32 metų Jonavos bažnyčios kleboną A.Mikitiuką 67 metų našlė apipylė dovanomis, kurias priėmęs kunigas įsipareigojo rūpintis pensininke iki gyvos galvos. Tačiau pažado netesėjo. Apie tai pirmadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Paranoidine šizofrenija serganti Žeimių miestelio gyventoja nėra pripažinta neveiksnia, todėl gali atlikti juridinius sandorius. 2008 metų sausio mėnesį ši jonaviškė už 202 tūkst. litų pardavė vieno kambario butą Vilniuje. Reikalus sutvarkė A.Mikitiuko pakviestas sostinės nekilnojamojo turto agentas Romualdas Krivickas.

182 tūkst. litų atiteko Jonavos bažnyčios parapijai, o 20 tūkst. litų – asmeniškai A.Mikitiukui.

Staiga praturtėjęs dvasininkas ėmė dairytis geresnio automobilio ir netrukus įsigijo apynaujį „Audi A8”.

Tačiau to negana. 2008-ųjų liepą našlė ir A.Mikitiukas pasirašė išlaikymo iki gyvos galvos sutartį – kunigas tapo našlei priklausiusio 90 kvadratinių metrų ploto namo ir 17 arų sklypo Žeimiuose savininku. Šis turtas įvertintas 100 tūkst. litų.

Pamiršo savo geradarę

Pagal notaro patvirtintą sutartį neįgali pensininkė liko gyventi kunigui perduotame name, o A.Mikitiukas privalėjo rūpintis jos sveikata ir būstu.

Tačiau per trejus metus kunigas paramos rankos moteriai neištiesė. Jo vizitus pas našlę galima suskaičiuoti rankos pirštais, nors nuo Jonavos klebonijos iki Žeimių – vos 10 kilometrų.

Vieniša ligonė neturi iš ko sutvarkyti seno stogo, gyvena be kanalizacijos, tualeto, šilto vandens.

Sienos, kaminas, pamatai – suirę, lubos suskilinėjusios, tvora apgriuvusi, o senos lauko durys, atrodo, išgrius nuo stipresnio vėjo. Būsto vidus – daugelį metų neremontuotas. Nuo sienų nusitrynę dažai, vietoj šviestuvų styro laidai.

Vienišos pensininkės pajamos – 900 litų per mėnesį. Jos kieme žolę pjauna ir malkas skaldo ne kunigo, o Žeimių seniūnijos pasamdyti žmonės.

Kunigo automobilių parkas

Dvasininkas gautas lėšas pridėjo prie savo brangaus pirkinio – 2004 metų laidos „Audi A8”. Prieš trejus metus už mašiną jis sumokėjo 100 tūkst. litų.

Be „Audi” klebonas turi dar keturias transporto priemones – 2002 metų laidos „Volvo S60”, šiek tiek senesnius „Volkswagen Passat”, „Fiat”, 2004 metais pagamintą motociklą „Kawasaki”.

Pasinaudojo ligonės būkle?

Našlė nuo savo giminaičių nuslėpė, kad pardavė butą. Praėjus kelioms savaitėms jos broliui Antanui Griniui apie tai užsiminė sostinės Karoliniškių poliklinikos, kurioje lankėsi moteris, psichiatrai.

„Gydytoja tvirtino, kad sesers būklė – labai sunki, ją skubiai reikia guldyti į ligoninę. Kad sesers liga po vyro mirties smarkiai paūmėjo, buvo galima spręsti iš jos elgesio. Ji tapo itin nervinga, uždara, kartais išvis nesuvokdavo, ką kalba. Medikams aiškino neturinti kada pas juos lankytis, nes parduoda butą. Kunigas turėjo matyti, kad moters psichika sutrikusi, tačiau vis tiek pasinaudojo ligone. Gavęs didelę pinigų sumą, bent būtų rūpinęsis seserimi”, – piktinosi A.Grinius.

Kai A.Grinius, sesuo Teresė Jogėlienė ir brolis Juozas Grinius pradėjo aiškintis, kaip prapuolė butas, našlė pareiškė – būsto dokumentai yra įtakingo žmogaus rankose, ir užrašė kunigo A.Mikitiuko telefono numerį.

Nelankė ir ligoninėje

Žeimių seniūnija pasamdė žolės pjovėjus, kurie neleidžia apželti pensininkės kiemui.

Jonavos socialinių paslaugų centro specialistė našlės namuose atlikdavo ruošos darbus, skalbdavo. Už tai buvo mokama iš savivaldybės lėšų.

„Kunigas porąsyk per metus paprašė mūsų suorganizuoti ūkio darbus, nušienauti pensininkės kiemą, bet pinigais prisidėti nepasisiūlė”, – pasakojo F.Pilipavičius.

Dėl pablogėjusios sveikatos nuo 2008 metų našlė du kartus gulėjo Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje.

Nors medikai leido lankyti ligonę, A.Mikitiukas pas ją per keturis mėnesius atvyko tik vieną kartą.

Priekabiavo prie kunigo?

„Lietuvos ryto“ pakalbintas kunigas A.Mikitiukas sakė, kad, mirus vyrui, moteris pati nusprendė parduoti butą Vilniuje, o pinigus paaukoti Jonavos parapijai. Paskui paruošė savo valdos Žeimiuose perdavimo kunigui dokumentus. Toji moteris kunigui neatrodė pamišusi. Tiesiog keistoka. Kai viskas buvo perregistruota A.Mikitiuko vardu, našlė neva pasiūlė jam pasimylėti. Taip kunigas aiškina, kodėl nutolo nuo moters, užrašiusios jam ir bažnyčiai savo turtą.

Per trejus metus kunigas sako nupirkęs moteriai vieną priekabą malkų. Kodėl tiek mažai? Nes ji nieko neprašė.

Pinigų kunigas grąžinti nesiruošia, nes aukos bažnyčiai negrąžinamos.

Savo turtą dvasinininkui paaukojusi senyva moteris savo būkle visai patenkinta.

„Dvasiškai ramina, ligas gydo. Jis ištempė mane iš kapų tylos“, – pareiškė našlė.

Pensininkė pasakojo, kad praėjus metams, kai buvo parduotas butas Vilniuje, vėlų vakarą ji atvyko taksi į kleboniją ir paprašė A.Mikitiuko leisti pernakvoti. Tada kūkčiodama prisipažino jį mylinti.

Kad negali be kunigo gyventi, našlė tvirtino ir apsilankiusi pas jį prieš kelias savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius