Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 04

Iš ministro tikisi atsakymo dėl anhidrido kasyklos Kauno rajone

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas kreipėsi į aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską, prašydamas apsvarstyti asociacijos ,,Pagirių kaimo bendruomenės centras“ prašymą. Asociacijos nariai prašo užsakyti nepriklausomus ekspertus, turinčius šachtų vertinimo patirtį, kurie parengtų objektyvią anhidrido kasyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Kasyklą planuojama įrengti Kauno rajone, Pagirių kaime.
Anhidrito kasyklos Lenkijoje įrengtos greta miestų ir gyvenviečių. Tačiau teigiama, kad gyventojams tokia kaimynystė žalos nedaro.
Anhidrito kasyklos Lenkijoje įrengtos greta miestų ir gyvenviečių. Tačiau teigiama, kad gyventojams tokia kaimynystė žalos nedaro. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Kauno rajonas

,,Asociacijos nariai mano, kad reikia skubiai inicijuoti atitinkamų įstatymų, kurie reglamentuoja mokesčių dydžius už gamtos išteklių naudojimą, pataisas, kad valstybė ir visi jos piliečiai, gamtos turtų eksploatavimo atveju turėtų apčiuopiamą naudą“, – rašoma mero kreipimęsi į aplinkos ministrą.

Pasak V.Makūno, įkurtos anhidrito kasyklos padėtų spręsti bedarbystės problemas: „Šiuo metu kaip niekada svarbu verslo atgaivinimas, turime būti suinteresuoti kurti darbo vietas, pritraukti investicijas, nestabdyti verslo plėtros. Tačiau kartu reikia įvertinti, ar būsimasis objektas turės įtakos žmonių sveikatai ir aplinkai, todėl ir kreipiamės į Aplinkos ministeriją“.

Netoli Garliavos, Pagirių kaime jau kuris laikas yra atrasti anhidrido telkiniai. Anhidridas – tai sulfatų klasės mineralas ir nuosėdinė uoliena, naudojama trąšų, statybinių medžiagų, plastiko, popieriaus, baldų gamybos pramonėje. Specialistų tvirtinimu, anhidrido telkinių eksploatacija labai brangi, reikalauja nemažų investicijų, nes klodai yra maždaug 300 metrų gylyje. Tačiau gavyba yra saugi darbininkams ir visai neteršia aplinkos, nes šachtose nesikaupia pavojingos dujos.

Kasykloje planuojama įdarbinti apie 700 žmonių. Įskaitant įmones, kurios perdirba anhidridą, transportavimą, iš viso būtų galima sukurti 1,5 tūkstančio darbo vietų. Skaičiuojama, kad naudos iš anhidrido kasyklos valstybė turėtų jau pradėjus rengti šachtas. Pirminės investicijos siektų iki 200 mln. litų – tiek reikėtų iškasti dviem vertikalioms šachtoms, įrengti privažiavimo keliams, geležinkelio atšakai, antžeminei darbų aikštelei. Iš šios sumos valstybei kaip įvairūs mokesčiai atitektų apie 25 mln. litų. Apskaičiuota, kad darbo įrengiant šachtas turėtų apie 200 žmonių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius