Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 13

2020 Seimo rinkimai iš pajūrio atnešė naujų veidų

Pirmadienį ryte paaiškėję preliminarūs Seimo rinkimų rezultatai vienus nuvylė, kitus pradžiugino, trečius nustebino. Mandatų daugumą po pirmojo turo turi konservatoriai, į Seimą pateko nemažai naujokų, o kėdės parlamente neteko ilgamečiai seimūnai. Tačiau tradiciškai balsuota vangiai – neatėjo nė pusė rinkėjų. Teise balsuoti pasinaudoto 47,52 proc. Lietuvos piliečių.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Bendras Klaipėdos rinkėjų aktyvumas vėl atsilieka ir nuo šalies vidurkio, ir nuo kitų didžiųjų miestų. Svarstoma, kad bent dalis rinkėjų prie balsadėžių neatėjo dėl koronaviruso nulemtų veiksnių. O kokie buvo pajūrio gyventojų, atėjusių balsuoti, pasirinkimai? Nė vienoje pajūrio rinkimų apygardoje atstovai nebuvo išrinkti pirmajame ture, o antrasis rinkimų turas, vyksiantis spalio 25 d., žada įdomias dvikovas.

Konservatorių sėkmė

Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros docentas dr. Saulius Šiliauskas teigė, kad sėkme uostamiestyje gali džiaugtis Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, kurie pagausino turėtų gerbėjų skaičių. Taip pat, pašnekovo teigimu, nemažai balsų, anksčiau nubyrėjusių nuo Liberalų sąjūdžio, atiteko Laisvės partijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LDK spaudos konferencija po pirmo Seimo rinkimų turo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LDK spaudos konferencija po pirmo Seimo rinkimų turo

„Liberalių jėgų blokas Klaipėdoje, palyginti su 2016 metų rezultatais, netgi paaugo. Tačiau nesakyčiau, kad rinkimais Klaipėdoje turėtų būti labai nusivylusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri, nors ir apie tūkstantį balsų prarado, tačiau du jos atstovai yra antrajame ture, kaip buvo prieš ketverius metus. Gana sėkmingais rinkimus gali vadinti ir Liberalų sąjūdis, kurio atstovai tradiciškai yra antrajame rinkimų ture.

Darbo partija, nors ir neturi atstovo nė vienoje apygardoje antrame ture, per ketverius metus padidino savo rinkėjų skaičių. Mažėja socialdemokratų šalininkų skaičius. Lietuvos lenkų rinkimų akcija, ko gero, iš Vilniaus ir Klaipėdos tikėjosi daugiau tautinių mažumų balsų, kad įveiktų 5 procentų barjerą“, – komentavo politologas.

Pasak jo, nemaža dalis balsuojančiųjų Klaipėdoje yra vadinamieji protesto balsai, kurie yra labiau kairės, kairiojo centro šalininkai.

„Juos prieš 4 metus buvo priglaudusi Puteikio ir Krivicko koalicija. Dabar jos analogas buvo Centro partija-tautininkai, bet matome, kad jie prarado apie 5 000 balsų. Tikėtina, kad jie nuėjo Darbo partijai – tai partijai, kurią pastaruoju metu savo pasisakymuose kritikavo Naglis Puteikis, galbūt ir suvokdamas, kad tai didžiausi konkurentai“, – sakė S.Šiliauskas.

Politologo teigimu, nustebino Laisvės partijos pasirodymas – jauna partija surinko 9,02 proc. balsų ir jau turi 8 mandatus parlamente.

Nubaudė senbuvius?

Vienmandatėje Klaipėdos Marių apygardoje į antrąjį turą pateko Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), surinkusi 24,43 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių, ir buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 16,90 proc.

Gana sėkmingais rinkimus gali vadinti ir Liberalų sąjūdis, kurio atstovai tradiciškai yra antrajame rinkimų ture.

Pajūrio apygardoje dėl mandato varžysis pagal sąrašą į parlamentą jau patekęs dabartinis Seimo narys Simonas Gentvilas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), surinkęs 20,94 proc. balsų, ir Klaipėdos miesto tarybos narys, vicemeras Arūnas Barbšys (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), kuriam buvo atiduota 18,72 proc. balsų.

Baltijos apygardoje susitiks Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 23,29 proc. balsų, ir kapitonas Mindaugas Bastakis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), gavęs 13,38 proc. balsų.

Danės apygardoje mandato sieks buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 27,38 proc. balsų, ir Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), sulaukęs 14,90 proc. balsų.

Klaipėdiečių palaikymo vienmandatėse apygardose nesulaukė Seimo senbuviai ir praėjusią kadenciją Seime dirbę politikai: Irina Rozova, Algimantas Kirkutis, Dainius Kepenis, Gintaras Vaičekauskas, Irena Šiaulienė, Naglis Puteikis.

Daugiamandatėse apygardose buvo reitinguoti ir į naująjį Seimą pateko vos trys dabartiniai Klaipėdos atstovai: Agnė Bilotaitė, Simonas Gentvilas ir Eugenijus Gentvilas.

Galbūt buvo staigmena, kad kai kurie Seimo nariai nepateko į antrą turą, kuriems tai buvo prognozuojama.

„Klaipėdoje visada yra ir liberalių jėgų atstovų, ir Lietuvoje dominuojančių politinių jėgų atstovų. Matome, kad į kitą turą išėjo ir Tėvynės sąjungos, ir Liberalų sąjūdžio atstovai. Galbūt buvo staigmena, kad kai kurie Seimo nariai nepateko į antrą turą, kuriems tai buvo prognozuojama“, – akcentavo S.Šiliauskas.

Intriga išlieka

Pasak politologo, kiekvieno kandidato patekimą į antrą turą galima pagrįsti keliais faktoriais. Tai galėjo lemti jų aktyvumas ir sukauptas įdirbis vietos politikoje, solidi politinės jėgos parama arba sėkmės faktorius.

S.Šiliauskas sako, kad kol kas labiau kalbama apie dešiniojo centro koalicinę ašį, tačiau būtent antrasis turas gali nulemti, kokią turėsime valdančiąją daugumą – dešiniojo centro, kairiojo centro ar partijų margumyną ir mažumos Vyriausybę.

„Kol kas Tėvynės sąjunga elgiasi gana atsargiai, nenorėdama atbaidyti visų potencialių rinkėjų, o valstiečiai ir socialdemokratai kalba apie kairiąją koaliciją. Daug kas priklausys nuo rinkėjų aktyvumo, ar partijos paskelbs oficialias pozicijas, kas ką rems antrame ture. Dar niekas nėra nuspręsta ir antrojo turo rinkimai turi labai didžiulę intrigą“, – akcentavo S.Šiliauskas.

Rezultatai

Marių apygarda

Marių apygardoje į antrąjį turą pateko Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), surinkusi 24,43 proc. balsų ir buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 16,90 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Ligita Girskienė ir Kęstutis Navickas
Vakarų ekspreso koliažas/Ligita Girskienė ir Kęstutis Navickas

Pajūrio apygarda

Pajūrio apygardoje į antrąjį turą pateko Seimo narys Simonas Gentvilas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), surinkęs 20,94 proc. balsų, ir Klaipėdos miesto tarybos narys, vicemeras Arūnas Barbšys (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), kuriam buvo atiduota 18,72 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Simonas Gentvilas ir Arūnas Barbšys
Vakarų ekspreso koliažas/Simonas Gentvilas ir Arūnas Barbšys

Baltijos apygarda

Baltijos apygardoje į antrąjį turą pateko Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 23,29 proc. balsų, ir kapitonas Mindaugas Bastakis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), gavęs 13,38 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Audrius Petrošius ir Mindaugas Bastakis
Vakarų ekspreso koliažas/Audrius Petrošius ir Mindaugas Bastakis

Danės apygarda

Danės apygardoje į antrąjį turą pateko buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavęs 27,38 proc. balsų, ir Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), sulaukęs 14,90 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Arvydas Pocius ir Saulius Budinas
Vakarų ekspreso koliažas/Arvydas Pocius ir Saulius Budinas

Gargždų apygarda

Gargždų apygardoje į antrąjį turą pateko ilgametis Seimo narys Petras Gražulis (išsikėlė pats), sulaukęs 22,43 proc. balsų, ir Seimo narė Rasa Petrauskienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), gavusi 21,17 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Petras Gražulis ir Rasa Petrauskienė
Vakarų ekspreso koliažas/Petras Gražulis ir Rasa Petrauskienė

Mėguvos apygarda

Mėguvos apygardoje į antrąjį turą pateko Palangos miesto savivaldybės tarybos narys Mindaugas Skritulskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), sulaukęs 28,49 proc. palaikymo, ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) – 14,08 proc.

Vakarų ekspreso koliažas/Mindaugas Skritulskas ir Romandas Žiubrys
Vakarų ekspreso koliažas/Mindaugas Skritulskas ir Romandas Žiubrys

Kuršo apygarda

Kuršo apygardoje į antrąjį turą pateko politikos veteranas Antanas Vinkus (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), gavęs 29,33 proc. balsų, ir Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Juozas Mažeika (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), sulaukęs 21,43 proc. balsų.

Vakarų ekspreso koliažas/Antanas Vinkus ir Juozas Mažeika
Vakarų ekspreso koliažas/Antanas Vinkus ir Juozas Mažeika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius