-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 10 14 /12:40

Iš pareigų atleidžiamas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas D.Bakša

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, susipažinęs su jam 2021 m. spalio 13 d. pateiktomis komisijos išvadomis dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus Dano Bakšos galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo, priėmė sprendimą atleisti NVSPL vadovą iš užimamų pareigų. Priežastis nutraukti darbo sutartį – šiurkštus darbuotojo darbo pareigų pažeidimas. Rytoj, spalio 15-oji, – paskutinė D.Bakšos darbo diena, rašoma SAM pranešime spaudai.
Danas Bakša
Danas Bakša / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiurkštus darbo pareigų pažeidimas pasireiškė netinkamu NVSPL vadovo funkcijų vykdymu, o būtent – neteisėtu, neskaidriu valstybės biudžeto lėšų, skirtų sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio didinimui karantino metu, panaudojimu, saugios darbo aplinkos laboratorijoje neužtikrinimu, netinkamu žmogiškųjų išteklių valdymu ir kt.

Pažymėtina, kad dalis darbo pareigų pažeidimų gali būti susijusi su žalos valstybės ir įstaigos biudžetui padarymu, o komisija dėl objektyvių priežasčių tikslaus žalos dydžio negalėjo nustatyti, ministras A.Dulkys pavedė artimiausiu metu atlikti NVSPL veiklos finansinį auditą.

Laikinai NVSPL vadovaus šios įstaigos direktoriaus pavaduotoja Rosita Marija Balčienė.

Teigė, jog „užsiima mobingu ir nepotizmu“

Anoniminiame laboratorijos darbuotojų skunde dėl D.Bakšos, BNS žiniomis, yra teigiama, jog vadovas nesirūpina kai kurių laboratorijos funkcijų išlaikymu, tačiau „užsiima mobingu ir nepotizmu“ įstaigos darbuotojų atžvilgiu. Jame taip pat nurodoma, kad darbuotojai spaudžiami išeiti iš darbo.

Skundo autorių teigimu, D.Bakša didžiausią dėmesį skyrė savo asmeniniam įvaizdžiui, be to, kitose darbovietėse ar nuotoliniu būdu dažnai dirbantis vadovas, pasak pavaldinių, retai pasirodydavo įstaigoje, kai kurie darbuotojai jo nesantys matę.

Anot kolegų, direktorius delsia pasirašyti dokumentus, tarp jų – ir dėl darbuotojų atlyginimų. Dėl nepasirašomų dokumentų, pasak jų, kyla problemų ir su viešųjų pirkimų laimėtojais bei kitomis institucijomis.

Anot skundą pateikusių asmenų, D.Bakšos vadovavimo laikotarpiu darbą paliko apie 40 darbuotojų, tarp jų – administracijos darbuotojai ir skyrių vadovai. Vietoj jų, kaip teigiama, nauji žmonės arba nepriimami, jų darbą užkraunant kitiems, arba priimami D.Bakšai artimi žmonės, sukuriant jiems specialias pareigas.

Skundą pateikę asmenys teigė, jog laboratorijos veiklos klausimai ir sprendimai priimami siaurame vadovui artimų žmonių rate, o kompetentingi įstaigos darbuotojai aptarimuose nedalyvauja, o sprendimai, „dažnai nelogiški ir prieštaringi“, yra nuleidžiami iš viršaus.

Kaip nurodoma skunde, įstaigoje D.Bakša įdarbino analitiką, su kuriuo darbuotojai turintys derinti savo užmokesčio klausimus. Analitikas esą klausimus sprendžia subjektyviai, be to, visus klausimus ragina spręsti žodžiu ir telefonu, nerašyti elektroninių laiškų, duoda nurodymus, sprendžia darbinius įstaigos klausimus.

Pasak skundo, įstaigos vadovas, pažeisdamas konfidencialumą, kitiems darbuotojams pasakoja apie žmones, kuriuos rengiasi atleisti.

Vienu metu derino du darbus

Kaip pernai gruodį skelbė BNS, pradėjęs darbą laboratorijoje, D.Bakša per trumpą laiką į atsakingas pareigas įstaigoje įdarbino ne vieną su stambiais verslais susijusį asmenį. Jis tuomet teigė nesidomintis, kokiomis kitomis veiklomis jie užsiima.

Tarp šių žmonių – NVSPL Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriuje naujai įsteigtose ekonomikos analitiko pareigose dirbantis verslininkas, „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės padėjėjas Kastytis Masalskas.

Sveikatos apsaugos ministerijai pradėjus tyrimą dėl D.Bakšos, K. Masalskas nuo šių metų spalio 1 dienos pasitraukė iš užimamų pareigų.

Be to, pats D.Bakša iki šiol vadovavimą laboratorijai derino su dar vienomis pareigomis – direktoriaus patarėjo darbu puse etato Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Anksčiau BNS atleidžiamas Nacionalinės laboratorijos vadovas nurodė, jog ligoninės direktoriaus patarėjo pareigose jis dirba nuo 7.30 val. iki 12 val., o jo kaip laboratorijos vadovo darbo laikas prasideda 12 valandą.

Karjerą Vilniaus psichiatrijos ligoninėje teisininko išsilavinimą turintis D.Bakša pradėjo 2018 metų sausį, netrukus po to, kai pasitraukė iš tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjo pareigų.

Iš ministro politinės komandos D.Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.

Ligoninės direktorius Arūnas Germanavičius yra sakęs, kad naujos patarėjo pareigos vos tik jam tapus vadovu įsteigtos pasikonsultavus su sveikatos apsaugos ministru A.Veryga.

D.Bakšta teigia įgyvendinęs visas jam paskirtas pareigas

D.Bakša savo „Facebook“ asmeninėje paskyroje pasidalijo komentaru apie atleidimą iš NVSPL pareigų.

Jis teigia, jog visas jam paskirtas pareigas įgyvendindavo ir jokių priekaištų sulaukęs nebuvo.

„Kad ir kokias sudėtingas užduotis pandemijos valdyme man ir NVSPL skyrė ministras, kad ir nesuteikė nė vieno etato šioms funkcijoms įgyvendinti ir turint paveldėtą daugiau nei 300 tūkst. Eur įstaigos biudžeto deficitą – absoliučiai viską įgyvendinau. Jokių priekaištų niekada nebuvau sulaukęs. Ir nepaisant viso to, esu nuo rytojaus atleidžiamas iš NVSPL, grindžiant gandais ir biurokratinėmis smulkmenomis, iškeliant formos viršenybę virš turinio“, – rašo D.Bakša.

Pasak D.Bakšos, jis nėra politikas, bet gal būtent to ir pritrūko.

„Man svarbūs rezultatai, užduočių įgyvendinimas, efektyvumas, bet nesu politikas ir nesu biurokratas. Gal būtent to ir pritrūko. Panašu, jog SAM būtų geriau, jei formaliai būčiau atrašinėjęs, kodėl vieno ar kito pavedimo neatlikinėsime, gi nenumatyta NVSPL nuostatuose; kad būčiau gilinęsis ne į su pandemijos valdymu susijusių klausimų maksimaliai operatyvų sprendimą, o į kiekvienos biurokratinės smulkmenos pastebėjimą. Bet taip ne geriau nei valstybei, nei žmonėms. Ir tai – ne mano kelias“, – komentuoja jis.

„O esant tokiems skirtingiems įsivaizdavimams, akivaizdu, kad bendro gėrio nelabai įmanoma siekti, tad turbūt belieka pasidžiaugti, kad šie keliai išsiskiria.

Tikiuosi, kad SAM įstaigai suras „savą“ vadovą, kuriam nebus gailima nei etatų, nei biudžeto lėšų. Ir bent taip NVSPL darbuotojams ši situacija išeis į naudą“, – priduria buvęs NVSPL vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius