Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 04

Iš pareigų pasitraukusio inspektoriaus parašas – po abejotinu sprendimu Rakauskų naudai

Milijoninę taikos sutartį su valstybe sudarę verslininkai Rakauskai sulaukė dar vienos geros žinios. Valstybės tarnautojai leido verslininkams savo biokuro elektrinę statyti kitoje vietoje. Susidaro įspūdis, kad toks sprendimas priimtas remiantis netiksliais duomenimis ir nesilaikant taisyklių.
Dovydui
Augustinas ir Artūras Rakauskai

Šios istorijos centre – verslininkų Rakauskų įmonei „SSPC-Vilnius“ išduotas leidimas vystyti biokuro elektrinės projektą Vilniuje. Paprastai tariant, tai – leidimas plėtrai.

Leidime įrašyta ir konkreti vieta, kur turėjo būti vystomas projektas. Verslininkai savo prašymuose nurodė konkretų sklypą ir konkretų pastatą.

Elektrinės jie nepastatė.

Rakauskų įmonė pardavė projektui reikalingą pastatą ir perleido žemės sklypo nuomą kitai įmonei, tad nebeturėjo teritorijos, reikalingos biokuro elektrinės projektui.

Tačiau prieš kelias savaites Valstybinė energetikos inspekcija leido verslininkams pakeisti projekto adresą. Esą tai tebuvęs formalus pakeitimas, bet net vizualiai matyti, kad valstybės tarnautojai leido Rakauskų įmonei elektrinės projektą perkelti į kitą vietą.

Sprendimą pasirašė laikinasis inspekcijos direktorius Andrius Daščioras, tas pareigas ėjęs priešpaskutinę dieną.

Mėlynai ir žaliai pažymėti du skirtingi sklypai ir du skirtingi objektai. Tačiau valstybės tarnautojai tikina kitaip
Mėlynai ir žaliai pažymėti du skirtingi sklypai ir du skirtingi objektai. Tačiau valstybės tarnautojai tikina kitaip

Leidimas susijęs su milijonine parama

Viskas prasidėjo 2013-aisiais, kai bendrovė „SSPC-Vilnius“ pradėjo vystyti biokuro elektrinės projektą. Įmonę valdė ir iki šiol valdo verslininkų Rakauskų šeima: Artūras Rakauskas, Augustinas Rakauskas, Dalė Rakauskienė ir jų dukra Agnietė Pitkauskienė.

Tuo laiku valstybė skatino žaliąją energetiką, todėl būsima Rakauskų biokuro elektrinė pretendavo gauti paramą. Verslininkai dalyvavo aukcione ir laimėjo vadinamąjį skatinamąjį tarifą – valstybė įsipareigojo iš jų būsimos biokuro elektrinės elektrą pirkti didesne nei rinkos kaina.

Laimėję skatinimo aukcioną, jie kreipėsi į Energetikos ministeriją prašydami išduoti leidimą plėtrai – dokumentą, apie kurį ir sukasi ši istorija.

Prašyme dėl leidimo plėtrai jie nurodė, kad projektą vystys valstybiniame žemės sklype, kurio adresas Savanorių prospektas 182A. Esą biokuro elektrinė bus įrengta ten esančiame pastate.

Svarbi detalė – „SSPC-Vilnius“ prašyme buvo nurodytas ir to pastato unikalus numeris, ir netgi pateikta vizualizacija, kur ateityje stovės būsima biokuro elektrinė.

Projekto vizualizacija, pateikta su prašymu išduoti leidimą plėtrai
Projekto vizualizacija, pateikta su prašymu išduoti leidimą plėtrai

Paprastai tariant, „SSPC-Vilnius“ nurodė, kad biokuro elektrinę statys jau stovinčiame konkrečiame pastate.

2013 metų lapkričio 5 dieną įmonė gavo leidimą plėtrai ir galėjo tvarkytis statybos dokumentus. Tačiau viskas susiklostė kitaip.

Pardavė reikalingą pastatą

Šešiolika mėnesių „SSPC-Vilnius“ projekto nevystė – nieko nedarė net popieriuose.

Su projektu susijusios bendrovės „Danpower“ atstovas Burkhardas Vogelis tikino, kad investuoti buvę rizikinga: „Investicijos į techninio projekto rengimą, generalinių rangos sutarčių pasirašymą jau būtų siekusios milijonines sumas, todėl tapo pernelyg rizikingos dėl jau anksčiau paminėtų grėsmių, kad skatinamasis tarifas gali būti neskirtas.“

2015-ųjų balandžio 2-ąją Energetikos ministerija nutraukė įmonės leidimą plėtrai dėl galimų pažeidimų. Prasidėjo administracinės bylos.

Galiausiai, teismas neginčijamai paskelbė Rakauskų įmonės pergalę – leidimas plėtrai buvo atimtas neteisėtai. Tad valstybė privalėjo atkurti neteisėtai nutrauktą leidimą.

Tai buvo padaryta 2018 metų pradžioje. Valstybinė energetikos inspekcija atkūrė anksčiau neteisėtai nutrauktą „SSPC-Vilnius“ leidimą plėtrai ir įmonė atgavo teisę dar septynis mėnesius vystyti projektą.

Tačiau Rakauskai ir toliau projekto nevystė. Vieną iš to priežasčių galima rasti įmonės dokumentuose.

2017 metų balandį „SSPC-Vilnius“ už 1,4 mln. eurų pardavė pastatą, kuriame ruošėsi įrengti elektrinę, ir perleido valstybinės žemės sklypo nuomos teisę.

Viską įsigijo nesusijusi bendrovė „Sausupio projektai“. Pastarosios įmonės vadovas Nerijus Survila 15min sakė: „Jie („SSPC-Vilnius“, – 15min) tiesiog padalino tą teritoriją. Jiems nereikėjo tokio ploto. Jie pardavė dalį, o dalį pasiliko sau.“

Pastatai, kuriuose turėjo atsirasti Rakauskų biokuro elektrinė, buvo nugriauti. Dabar ten statomi sandėliai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sklype, kur turėjo stovėti biokuro elektrinė, dabar dygsta kitos įmonės sandėliai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sklype, kur turėjo stovėti biokuro elektrinė, dabar dygsta kitos įmonės sandėliai

Kitaip tariant, Rakauskų įmonė laimėjo administracines bylas prieš Energetikos ministeriją ir galėjo tęsti savo biokuro elektrinės projektą, bet to nedarė dėl savo pačių komercinių sprendimų – pardavė projektui reikalingą pastatą ir išnuomojo sklypą.

Tačiau prieš kelias savaites Valstybinė energetikos inspekcija priėmė Rakauskų įmonei naudingą sprendimą.

Verslininkų dilema

Nuo šių metų „SSPC-Vilnius“ bandė pakeisti savo biokuro elektrinės projekto adresą.

Tai gali atrodyti techninės detalės, bet jos svarbios, norint suprasti visą istoriją.

Pagal dabar galiojančias Veiklos energetikos sektoriuje taisykles, galima pakeisti elektrinės projekto adresą ir teritoriją, bet tokiu atveju reikia naujo leidimo plėtrai (išskyrus atvejus, kai valstybės institucijos nusprendžia pakeisti gatvių pavadinimus ar numeraciją – tada naujo leidimo plėtrai nereikia). Nauja vieta – naujas leidimas.

O tai buvo susiję su milijonų eurų verta problema.

Gavusi naują leidimą plėtrai, įmonė „SSPC-Vilnius“ būtų praradusi senąjį leidimą plėtrai, išduotą dar 2013-aisiais. O būtent tasai senasis leidimas buvo susijęs su skatinamuoju tarifu – valstybės parama. Netekę senojo 2013-ųjų leidimo plėtrai, verslininkai nebegalėtų tikėtis milijoninės paramos.

Tad Rakauskų įmonė dėl savo komercinių sprendimų pateko į aklavietę – verslininkai galėjo arba nutraukti biokuro elektrinės projektą (nes pardavė tam reikalingą pastatą), arba pakeisti projekto adresą ir statyti elektrinę naujoje vietoje, bet prarasti valstybės paramą.

Tačiau situacija buvo išspręsta Rakauskų naudai.

Rakauskų įmonė dėl savo komercinių sprendimų pateko į aklavietę – verslininkai galėjo arba nutraukti biokuro elektrinės projektą (nes pardavė tam reikalingą pastatą), arba pakeisti projekto adresą ir statyti elektrinę naujoje vietoje, bet prarasti valstybės paramą.

Prieš kelias savaites Valstybinė energetikos inspekcija priėmė sprendimą – Rakauskų įmonei buvo leista pakeisti projekto vietą, bet kartu jiems pavyko išsaugoti senąjį leidimą plėtrai, susijusį su valstybės parama.

Tad dabar verslininkai gali statyti elektrinę kitur.

Pasirašė besitraukiantis vadovas

Pakeisti planuojamos biokuro elektrinės teritoriją leido Valstybinės energetikos inspekcijos laikinasis direktorius Andrius Daščioras. Sprendimą jis pasirašė gegužės 15-ąją – priešpaskutinę savo darbo dieną. Po to, gegužės 17-ąją, Energetikos ministerija paskyrė nuolatinį inspekcijos vadovą, o A.Daščioras buvo sugrąžintas į Planavimo ir kontrolės skyriaus vedėjo pareigas.

Pats A.Daščioras 15min tikino, esą leidimas keisti „SSPC-Vilnius“ projekto adresą neprieštarauja galiojančioms taisyklėms. Jis teigė, esą juridiškai projekto teritorija nepasikeitė.

„Teritorija nepasikeitė, – sakė A.Daščioras. – Sklypas yra tas pats.“

Situaciją jis aiškino taip: 2013-aisiais Rakauskų įmonei išduotame leidime plėtrai projekto adresas buvo įrašytas Savanorių prospektas 182D, bet nebuvo nurodyti unikalūs pastatų numeriai, todėl vien iš leidimo plėtrai neįmanoma identifikuoti konkrečių pastatų, kur turėtų stovėti elektrinė.

„Problema ta, kad čionai, leidime, nebuvo įrašytas unikalus adresas kažkokio labai konkretaus statinio, – kalbėjo A.Daščioras. – Ten nebuvo unikalaus numerio, tame ir visas įdomumas. Leidimas yra galutinis dokumentas, kuris yra nagrinėjamas.“

A.Daščioras sakė, kad vėliau biokuro elektrinės projektui reikalingas sklypas buvo padalintas, suskirstytas į mažesnius, todėl objektyviai keitėsi ir gatvių pavadinimai.

Esą dėl visų šių priežasčių jis ir leidęs pakeisti projekto adresą – formaliai viskas teisinga.

„Danpower“ nuotr./Burkhardas Vogelis
„Danpower“ nuotr./Burkhardas Vogelis

Panašiai situaciją aiškino ir verslininkai.

Susijusios bendrovės „Danpower Baltic“ atstovaujantis advokatas Elijus Burgis savo atsakymuose 15min rašė: „Leidimas UAB „SSPC-Vilnius“ yra išduotas ne su statiniu, o tik su adresu, todėl niekas neriboja UAB „SSPC-Vilnius“ teisės įrengti elektrinę kitame statinyje.“

Advokatas tartum pakartojo argumentą, kad leidime plėtrai nebuvo įvardinti konkretūs pastatai.

Bendrovės „Danpower“ atstovas Burkhardas Vogelis savo atsakymuose 15min rašė: „Teritorija, kurioje leista įgyvendinti projektą, yra ta pati. Ji nebuvo keičiama, tik yra suskaidyta į kelis sklypus, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais. Pasikeitė tik pastatas, ant kurio konstrukcijų planuota įgyvendinti projektą.“

Jis tikino, esą 2014 metais Energetikos ministerija leido keisti projekto vietą „net neišduodant naujo leidimo“.

B.Vogelio pozicija sutampa su Valstybinės energetikos inspekcijos argumentais.

Buvusio laikinojo inspekcijos vadovo A.Daščioro tris kartus paklausiau, ar po adreso pakeitimo reali biokuro elektrinės projekto vieta išliks ta pati? Susidarė įspūdis, kad valstybės tarnautojas bandė išvengti tiesaus atsakymo, bet galiausiai tarė: „Panašu į tai, kad tai bus kitas pastatas, bet teritorija nepasikeis, kaip tu bepažiūrėsi.“

Jis nutylėjo dalį tiesos.

Adresas Pakalniškių g. 8 yra naujas, o pastatai, kur buvo numatyta elektrinė, stovi sklype Sausupio g. 11
Adresas Pakalniškių g. 8 yra naujas, o pastatai, kur buvo numatyta elektrinė, stovi sklype Sausupio g. 11

Pakeitė ne tik adresą, bet ir vietą

Trys svarbios aplinkybės rodo, jog galima suabejoti Valstybinės energetikos inspekcijos ir A.Daščioro sprendimu pakeisti Rakauskų projekto adresą.

Pirma, 2013 metais „SSPC-Vilnius“ savo prašyme išduoti leidimą plėtrai nurodė konkretų sklypą ir konkretų pastatą, kur planuoja statyti biokuro elektrinę. Jų pateiktuose dokumentuose yra ir unikalus pastato numeris, ir netgi projekto vizualus atvaizdavimas.

Antra, tas unikalus numeris rodo, kad Rakauskų įmonės projekto adresas turėtų būti Sausupio gatvė 11. Tačiau A.Daščioras pasirašė sprendimą, leidžiantį projektą vystyti adresu Pakalniškių gatvė 8.

Trečia, net vizualiai matyti, kad projekto vieta dabar pasikeitė. Tai pavaizduota žemiau esančioje iliustracijoje – mėlyna ir žalia spalvomis pažymėti du skirtingi sklypai, dvi skirtingos vietos, du skirtingi objektai, bet Valstybinė energetikos inspekcija ir A.Daščioras tvirtina, kad tai vienas ir tas pats.

Mėlynai ir žaliai pažymėti du skirtingi sklypai ir du skirtingi objektai. Tačiau valstybės tarnautojai tikina kitaip
Mėlynai ir žaliai pažymėti du skirtingi sklypai ir du skirtingi objektai. Tačiau valstybės tarnautojai tikina kitaip

Sako spaudimo nepatyręs

Rakauskų įmonės projektas Vilniuje yra susijęs su 18–25 milijonų eurų vertės taikos sutartimi, kurią prieš mėnesį pasirašė Rakauskų bei partnerių vokiečių įmonė „Danpower Baltic“ ir Energetikos ministerija.

Sutartyje teigiama, kad Rakauskai atsiims pretenzijas dėl savo planuojamos, bet nepastatytos Vilniaus biokuro elektrinės. Jie atsisakė skatinamojo tarifo, bet neatmetė galimybės ateityje pretenduoti į valstybės paramą.

Detalė: kai buvo pasirašoma ši taikos sutartis, Rakauskų projekto adresas dar nebuvo pakeistas, bet pačioje sutartyje Vilniaus biokuro elektrinė jau buvo įvardijama nauju adresu – Pakalniškių gatvė 8.

Paklaustas, ar jam buvo daromas spaudimas iš Energetikos ministerijos, A.Daščioras teigė sprendimą priėmęs pats, remdamasis teisės aktais.

„Ne. Tikrai. Nei su ministru, nei su kažkuo iš ministerijos, taip kad būtų derinama labai ten stipriai... kad aš būčiau gavęs kokius nurodymus, taip nebuvo“, – sakė A.Daščioras.

* * *

Prie šio tyrimo prisidėjo 15min tyrimų skyriaus žurnalistai Šarūnas Černiauskas ir Birutė Davidonytė. Tyrimas atliktas remiantis Registrų centro duomenimis, įmonių finansinėmis ataskaitomis, dokumentais, gautais iš Energetikos ministerijos, Valstybinės energetikos inspekcijos, Vilniaus miesto savivaldybės. Taip pat – remiantis Andriaus Daščioro, Burkhardo Vogelio, Elijaus Burgio atsakymais.

VIDEO: Kaip Vyriausybė abejotiną ieškinį išmainė į realius milijonus iš jūsų kišenės
VIDEO: „Danpower“ advokatas apie milijonus jo klientams atnešiančią sutartį su Vyriausybe: tai yra kompromisas
VIDEO: Ž.Vaičiūnas nemano dedantis parašą po afera: esu įsitikinęs, kad tai yra teisingas sprendimas
VIDEO: 15min studijoje aptarta 18 milijonų eurų mokesčių mokėtojams kainuosianti sutartis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius