Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 15

Iš valdančiosios daugumos besitraukiantiems „valstiečiams“ Lazdijuose – savųjų akibrokštas

Savaitė laiko nerimsta politinės aistros Lazdijų rajono savivaldybės taryboje.
Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai, valstiečių ir žaliųjų atstovai B.Rūtelionis (stovi iškeles ranka), S.Saladinskas ir J.Vabuolas
Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai, valstiečių ir žaliųjų atstovai B.Rūtelionis (stovi iškeles ranka), S.Saladinskas ir J.Vabuolas / Vilmos Danauskienės nuotr.

Keturis atstovus turinčiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai praėjusį penktadienį pareiškus, jog dėl teisiamų Lazdijų rajono vadovų ir netesėtų koalicinių pažadų jos nariai traukiasi iš valdančiosios daugumos,  tarp savęs susikibo keturi šios politinės partijos atstovai Lazdijų rajono savivaldybės taryboje.

Sprendimas trauktis – slapčia

Po pusantrų metų iš valdančiosios Lazdijų rajono savivaldybės tarybos daugumos besitraukiantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai susipainiojo: frakcijos seniūnui paskelbus apie pasitraukimą iš valdančiosios daugumos, du iš keturių partijos atstovų Lazdijų rajono taryboje partijos skyriaus pirmininką apkaltino užkulisiniais žaidimais ir paskelbė nieko nežinantys apie partijos skyriaus valdybos sprendimą trauktis iš valdžios.

Ramūno Karbauskio vadovaujamai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai Lazdijų rajono savivaldybės taryboje atstovauja keturi politikai – Benius Rūtelionis, Valdas Žička, Juozas Vabuolas ir Stasys Saladinskas.

„Partijos skyriaus pirmininkas Benius Rūtelionis veikia kgbistiniais metodais – slapta sušaukė sau palankių valdybos narių susirinkimą, priėmė neteisėtą sprendimą ir dabar spaudžia mus.

Aš esu partijos skyriaus pirmininko pirmasis pavaduotojas, bet nieko apie šaukiamą susirinkimą, kuriame bus svarstomas toks svarbus klausimas, nežinojau ir jame nedalyvavau.

Nedalyvavo ir kiti valdybos nariai“, – sakė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys „valstietis“ Stasys Saladinskas.

Pasak jo, koalicinę sutartį 2011 metais visi keturi partijos atstovai pasirašė asmeniškai, gi dabar apie išėjimą iš valdančiosios koalicijos partijos atstovai sužinojo iš išplatinto pranešimo žiniasklaidai.

„Neslėpsiu, sprendimas buvo priimtas ir apie jį neskelbėme iki savivaldybės tarybos posėdžio, kad nesužinotų konservatoriai“, – neslėpė kalbintas B. Rūtelionis.

Susipainiojo skaičiuose

Kiek narių sudaro Lazdijų rajono savivaldybės tarybos valdančiąją daugumą? Tarybos vadovas, Lazdijų rajono meras konservatorius Artūras Margelis tvirtina, kad tiek, kiek prieš pusantrų metų balsavo už mero kandidatūrą pirmajame tarybos kadencijos posėdyje – dvidešimt.

„Mūsų valdančiąją koaliciją sudaro 20 narių – 9 konservatoriai, 4 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, 3 liberalcentristai, 2 Darbo partijos ir 2 buvusios Naujosios sąjungos atstovai.

Šių politinių partijų atstovai asmeniškai padėjo parašus mūsų koalicinėje sutartyje 2011-ųjų pavasarį“, – sako Lazdijų rajono meras A.Margelis.

„Keturi valstiečių ir žaliųjų atstovai pasitraukė iš valdančiosios koalicijos ir nėra konservatorių sąjungininkai Lazdijų rajono savivaldybėje“, – atšauna Ramūno Karbauskio vadovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Lazdijų rajono skyriaus pirmininkas, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Benius Rūtelionis.

„Aš ir J.Vabuolas niekur nesitraukiame, liekame dirbti valdančiojoje koalicijoje. Sprendimas išeiti iš koalicijos yra neteisėtas. Turi būti šaukiamas partijos skyriaus narių susirinkimas – tik jis turi juridinę galią priimti tokį sprendimą“, – atšauna vienas iš Lazdijų rajono savivaldybės tarybos „valstiečių“ S.Saladinskas.

Toks Lazdijų „valstiečių“ susirinkimas šaukiamas rytoj, penktadienį.

Gviešiasi postų

Pagal koalicijos sutartį, „valstiečiams“ Lazdijų rajono savivaldybėje buvo skirtas mero patarėjo postas. Į jį partijos skyrius delegavo savivaldybės tarybos nario S.Saladinsko sūnų Rytį Saladinską.


„Šią kandidatūrą pateikė jų partijos skyrius, man ji tiko. Jie galėjo teikti ir kitą kandidatūrą, kuri būtų buvusi derinama“, – apie koalicines sutartis ir už tai pasidalintus postus sakė meras konservatorius A. Margelis.

Jis neslėpė, kad rajono „valstiečių“ vadas jį spaudžia dėl posto ir pačiam B.Rūtelioniui.

„Paaiškino“ rusiškai

„Objasniaju dlia osobieno tupych (paaiškinu visiškiems kvailiams – rus.) – partijos skyriaus valdyba nusprendė išeiti. Mes išeiname!“ – taip vyriausiam Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariui Albinui Sujetai posėdyje po perskaityto pareiškimo apie išėjimą iš valdančiosios daugumos pilnoje savivaldybės posėdžių salėje tėškė B.Rūtelionis.

Pasak jo, su už korupciją teisiamais Lazdijus valdančiais konservatoriais jo atstovaujamai partijai – ne pakeliui.

Priminsime, kad korupcijos skandalas Lazdijų rajono savivaldybėje kilo prieš pusantrų metų. Penktadienį, lapkričio 16 dieną, Marijampolės apylinkės teismas skelbs nuosprendį Lazdijų rajono merui A. Margeliui, savivaldybės administracijos direktoriui Gintautui Salatkai, Investicijų skyriaus vedėjui Vidmantui Pilviniui, buvusiam Architektūros skyriaus vedėjui Petrui Selilioniui ir bendrovės „Lazdijų šiluma“ direktoriui Virgaudui Šerėnui.

Tai ne pirmas kartas, kai Lazdijų rajono savivaldybės taryboje garsiai šaukiama apie valdančiosios koalicijos griovimą.

2011-ųjų pavasarį, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams ir prokurorams pareiškus įtarimus dabar teisiamiems Lazdijų rajono vadovams, opozicijoje esantys socialdemokratai ir „tvarkietis“ kolegas kvietė burti naują valdančiąją daugumą be konservatorių.

Tačiau tuomet „valstiečiai“ pareiškė paramą įtariamiesiems rajono vadovams. „Praregėjo“ po pusantrų metų, iki nuosprendžio skelbimo likus kelioms dienoms.

Net ir pasitraukus keturiems „valstiečių“ atstovams, dabartinei Lazdijų rajono savivaldybės tarybos valdančiajai koalicijai pakaktų balsų išlaikyti valdžią – jie turėtų šešiolika mandatų iš dvidešimt penkų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius