Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 16

Iš Vilniaus surizikavo pakilti lėktuvai į Maskvą ir Kijevą (atnaujinta 20.22 val.)

Lietuvos oro erdvė dėl slenkančio vulkaninių pelenų debesies uždaryta bet kokiems skrydžiams, tačiau iš Vilniaus oro uosto į Maskvą surizikavo pakilti lėktuvas.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lėktuvas iš Vilniaus oro uosto pakilo 15.15 val.

Kaip 15min.lt informavo Vilniaus oro uosto Komunikacijos skyriaus viršininkė Gabrielė Vasiliauskaitė, šis bendrovės „UTair“ lėktuvas į Maskvą turėjo pakilti 14.50 val.

„Į Maskvą dar vienas lėktuvas turėjo išskristi 6 val. ryto. Tačiau jis iki šiol nepakilęs“, – sakė G.Vasiliauskaitė.

Trečiadienį Islandijoje išsiveržus ugnikalniui jo išspjautų pelenų debesis sutrikdė skrydžius visoje Europoje. Taip atsitiko, nes vulkaninės kilmės ugnikalnio pelenai kenkia orlaiviams. Pirmiausia pelenų dulkės gali užkimšti aviacinius lėktuvų mechanizmus ir lemti variklio gedimus bei jų sustojimus. Be to, pelenai taip pat gali sugadinti lėktuvo ventiliacinę, hidraulinę, elektroninę ir aerodinaminių duomenų sistemas. Mažiausiai, kas gali nutikti lėktuvui, skrendančiam pro ugnikalnio pelenų debesį, – gali būti pažeisti jo paviršių dengiantys dažai, langai.

Civilinės aviacijos administracijos (CAA) vadovas Kęstutis Auryla agentūrai BNS teigė, kad lėktuvo į Maskvą iš Vilniaus skrydis buvo galimas dėl techninių orlaivio ypatumų. K.Auryla teigė, kad iš Vilniaus išskrido turbopropelerinis lėktuvas, galintis skristi mažesniame nei 4 km aukštyje. Pelenų debesis juda maždaug 4,5 km aukštyje, Vilnių, Norvegijos metereologų skaičiavimais, jis turėtų pasiekti apie 20 val.

Lėktuvas iš Vilniaus išskrido nusprendus, kad tokiomis aplinkybėmis kylant rytų kryptimi jam neturėtų kilti problemų.

Nors penktadienio popietę buvo skelbiama, kad Lietuvos oro erdvė uždaryta iki 18 val., manoma, jog lėktuvai iš mūsų šalies oro uostų pakilti laisvai galės ne anksčiau kaip šeštadienį.

Tuo tarpu Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius viešėdamas Panevėžyje šalies gyventojus ragino nepanikuoti. Premjeras teigė, kad Vyriausybė stebi situaciją.

„Tai gana naujas dalykas Lietuvos gyventojams, bet situacija yra stebima. Vyriausybė ir atitinkamos žinybos rūpinasi tuo, kuo galima rūpintis“, – sakė A.Kubilius.

Papildyta 20.22 val.: Vilniaus oro uostas pranešė, kad penktadienio vakarą, 19.23 val. sotinėje nusileido bendrovės „Aerosvit Airlines“ lėktuvas iš Kijevo.

Apie 20.05 val. tas pats lėktuvas pakilo skrydžiui atgal į ukrainos sostinę.

Visi kitiems lėktuvams Vilniaus oro uostas uždarytas mažiausiai iki šeštadienio 6 val. ryto. Visi skrydžiai atšaukti. Neatmetama, kad ir po 6 val. sostinės oro uostas gali būti uždarytas lėktuvų skrydžiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius