Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24 /11:45

Išaugus koronaviruso atvejų skaičiui sveikatos viceministrė K.Garuolienė prašo: dėvėkite kaukes

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė penktadienį pareiškė, kad tais atvejais, kai viešose vietose neįmanoma užtikrinti saugaus atstumo – per renginius ir panašiai, labai svarbu dėvėti kaukes. „Labai prašau visų atkreipti į tai dėmesį“, – penktadienį kalbėjo ji. Sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius neatmetė, kad kitą savaitę gali būti sugriežtinta kaukių dėvėjimo tvarka. Kol kas, anot ministro, tik griežtinamas prašymas jas dėvėti.

„Didesnis skaičius yra, jis yra šoktelėjęs, ir jis yra susijęs su užtrukusiais epidemiologiniais tyrimais, kurie buvo paveikti sulėtėjusio informacijos gavimo dėl situacijos Registrų centre“, – penktadienį teigė sveikatos apsaugos vicmeinistrė.

Anot jos, ne visiems pavyksta gauti informaciją apie neigiamus testų atsakymus.

„Prašytume žmonių suvokti situaciją, kad jeigu jie negavo, kad jiems nustatytas atvejis, reiškia, kad jų atsakymas yra neigiamas, jie bus informuoti tada, kai e.sveikata pradės veikti“, – sakė ji.

Viceministrė sakė, kad tyrimų skaičius nesumažėjo – kasdien atliekama apie 3–4 tūkstančiai.

Ligoninėse – 13 koronavirusu sergančių asmenų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė, Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Eglė Korkut sakė, kad šiuo metu ligoninėse gydoma 13 asmenų, du koronavirusu sergantys ligoniai gydomi reanimacijoje, dviem reikalingos deguonies kaukės, vienam ventiliuojami plaučiai.

„Skaičius auga, atsipalaiduoti negalime. Tačiau epidemiologai dirba – kuo daugiau pavyksta išgaudyti asmenų, izoliuoti, tuo labiau apsaugojame visuomenę. Tas darbas dabar vyksta“, – sakė ji.

Pasak E.Korkut, pasitaiko atvejų, kai nepavyksta nustatyti, kur apsikrėtė žmogus. Anot jos, neretai taip būna dėl to, kad žmonės paprasčiausiai meluoja epidemiologams.

„Būna, kad žmonės meluoja, tokių atvejų pasitaikė, kad sužinojome tiesą iš aplinkos“, – teigė ji.

J.Narkevičius: kitą savaitę gali būti sprendimai

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Penktadienį SAM vykstančioje spaudos konferencijoje dalyvavo ir sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis susisiekimo ministras J.Narkevičius, jis aiškino, kad situacija kontroliuojama.

„Laba diena, gerbiami kolegos, na, pirmas dalykas, kad džiaugiamės, kad esame kartu, džiaugiamės, kad esame sveiki. Džiaugiamės, kad esame vieni su kitais gerai susiesiekti. Ir situacija yra ne tiktai stebima, kontroliuojama, bet ir valdoma, yra gerai organizuota. Visos duomenys yra stebimos, pateikta laiku ir yra numatytos priemonės, kurios bus pasiūlytos kitą savaitę COVID komitete, ir dėl tos situacijos bus labiau, daugiau aiškumo“, – kalbėjo jis. J.Narkevičius pridūrė norintis padėkoti visai SAM komandai.

Kokias priemones planuoja pavaduojantis ministras?

„Jau savaitės pradžioje pasvarstėme galimų priemonių sąrašą. Kaukių nešiojimo griežtinimas arba privalumas (privalomumas – aut). Mes griežtiname raginimą, nes matome, kad susibūrimuose reikia laikytis atstumo ir kaukių nešiojimo. Ar parduotuvės, ar transportas, reikėtų pasirūpinti dėl savo apsaugos ir kitų, antradienį priemonės bus tikrai rekomenduotos“, – kalbėjo jis.

Kaukių dėvėjimas viešajame transporte yra rekomenduojamas ir dabar.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Pusė naujų atvejų susiję su protrūkiu Kaune

Per praėjusią parą patvirtinti 26 nauji koronaviruso atvejai.

Anot NVSC, pusė iš šių atvejų susiję su protrūkiu transporto bendrovėje „Hegelmann Transporte“ Kaune, du atvejai yra įvežtiniai.

Bendrovėje Kaune COVID-19 patvirtinta dvylikai užsieniečių, turėjusių kontaktą gyvenamojoje vietoje su užsikrėtusiaisiais. Šie asmenys buvo izoliacijoje.

Taip pat koronavirusas nustatytas vienam vairuotojui lietuviui, kontaktavusiam su šiais asmenimis.

Iš viso šiuo metu su protrūkiu transporto bendrovėje siejami 34 patvirtinti atvejai.

Devyni nauji atvejai siejami su dviem šventėmis Vilniaus apskrityje.

Vienas iš jų nustatytas asmeniui, kuris kontaktavo su liepos 4 dieną šeimos šventėje Salininkuose dalyvavusiu žmogumi. Iš viso su šia šeimos švente Salininkuose siejamų atvejų dabar jau yra vienuolika, įskaitant šį naują atvejį.

Dar aštuoni nauji atvejai yra siejami su kita šeimos švente, vykusia liepos 11 dieną. Šioje šventėje dalyvavo asmenys, liepos 2 dieną grįžę iš Kroatijos, kuriems pirmiesiems patvirtintas koronavirusas. Iki šiol jau yra nustatyta keturiolika su šia šeimos švente siejamų COVID-19 atvejų.

Dvidešimt trečiasis atvejis registruotas Panevėžio apskrityje asmeniui, turėjusiam kontaktą su sergančiuoju. Asmuo koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų nejautė. Nustatyti trys kontaktiniai asmenys, kurie izoliavosi. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Dar vienas atvejis patvirtintas Vilniuje, tyrimą atlikus dėl jaučiamų simptomų. Nustatyta, kad žmogus nuo birželio 30 dienos atostogavo, todėl darbe kontaktų neturėjo. Kokiomis aplinkybėmis asmuo galėjo užsikrėsti, šiuo metu aiškinamasi.

Taip pat nustatyti du įvežtiniai atvejai: vienas asmuo per Daniją į Palangos oro uostą atvyko iš Švedijos. Atvejis nustatytas profilaktinio patikrinimo metu.

Kitas asmuo liepos 20 dieną į Lietuvą per Vilniaus oro uostą grįžo iš Ispanijos. Turimais duomenimis, žmogus izoliavosi, sąlyčio su kitais žmonėmis neturėjo. Tyrimas atliktas profilaktiškai po kelionės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius