Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 13

„Išeikite į gatvę ir paklauskite žmonių“: kodėl G.Nausėda nuomonę grindžia ir liaudies balsu?

Ne pirmą kartą reikšdamas savo poziciją prezidentas Gitanas Nausėda pasitelkia ir paprastų žmonių nuomonės leitmotyvą. „Išeikite į gatvę ir paklauskite žmonių“ – pastaraisiais mėnesiais porąsyk iš šalies vadovo lūpų nuskambėjęs pasakymas. Kai kurie ekspertai tame įžvelgia populizmą, o kiti vadina tiesiog kalbos detale, kuria siekiama pabrėžti dialogo su visuomene svarbą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Švelninant didžiulės infliacijos pasekmes G.Nausėda pasiūlė didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį ir skirti vienkartines 100 eurų dydžio išmokas pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

Pristatydamas savo idėjas prezidentas kalbėjo apie tai, kad kartais mąstoma, jog elgiamasi labai socialiai atsakingai, priimami į tai orientuoti biudžetai, tačiau žmonės „nesijaučia užganėdinti“.

„Aš manau, kad geriausia išeiti į gatvę ir paklausti žmonių, kaip jie jaučiasi ir ar tų priemonių, kurias mes taikome, pakanka jų gyvenimui pagerinti. Štai kodėl šiandien diskusijoje mes kalbėjome apie kur kas platesnį spektrą priemonių, kurios galėtų tą infliacijos problemą padėti išgyventi“, – praėjusią savaitę sakė G.Nausėda.

Į žmonių nuomonę neseniai jis rėmėsi ir pasisakydamas kitu klausimu.

Kilus skandalui dėl tebesitęsusio baltarusių kompanijos „Belaruskalij“ krovinių per Lietuvą geležinkeliui tranzito ir atsistatydinimo pareiškimus dėl to suraičius, bet postus išsaugojus užsienio reikalų bei susisiekimo ministrams Gabrieliui Landsbergiui ir Mariui Skuodžiui, G.Nausėda taip pat kalbėjo apie tai, ką pasakytų žmonės.

„Lieka neatsakyti klausimai dėl atskirų ministrų politinės atsakomybės, jeigu galvojama, kad, suradus paskubomis tą iešmininką, visų mundurai liks švarūs, išplauti, tai manau, kad tikrai taip nėra. Ir išeikite į gatvę, ir paklauskite žmonių, jie jums turbūt atsakys tą patį“, – tąsyk komentavo prezidentas.

Užsakytos apklausos

Pernai skelbta, kad prezidentūra piliečių balsą išgirsti siekia ir užsakydama gyventojų apklausas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniuje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniuje

Praėjusių metų gegužės mėnesio duomenimis, 2019–2021 metų laikotarpiu Prezidento kanceliarijos pirktoms apklausoms buvo pateikti 5 klausimai.

Teigta, kad absoliuti dauguma jų skirti pandemijos situacijos valdymui, žmonių požiūriui į atskiras karantino priemones bei jų laikymąsi, vakcinavimosi proceso įvertinimui.

Tiesa, kaip rašė naujienų agentūra BNS, iš vienos 2021 metų balandį užsakytos apklausos buvo paviešinta tik dalis informacijos, susijusios su partnerystės ir Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimais, nors gyventojų nuomonė aiškintasi ir kitomis temomis.

Kita vertus, prezidentūra nėra unikali – apklausas užsakinėja ir kitos institucijos bei politinės partijos.

Žodžiai suranda savo dirvą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Andžejus Pukšto sakė, kad mūsų politinėje sistemoje prezidentas yra kaip tam tikras Vyriausybės veiklos arbitras.

Politologo nuomone, nors šalies vadovas neturi daug efektyvių instrumentų, kaip esmingai paveikti Vyriausybę, nėra ir kaip pabėgti nuo to, kad jis yra tam tikras jos veiklos kontrolierius.

„Vienas dalykas, kuris ateina į galvą, kad, ko gero, G.Nausėdai, kaip politikui, vis dar trūksta patirties ir jis kartais imasi tokių labai neatitinkamų instrumentų, kurie kvepia populizmu. Dėl apklausų užsakymo tai dar, ko gero, ne pats blogiausias atvejis. Bet toks pasakymas, kaip išeikite į gatves, paklauskite, tai, žinoma, kvepia dideliu populizmu.

Aš tai siečiau su tuo, kad prezidentui trūksta patirties ir politinio užnugario. O tas politinis užnugaris, jeigu ir yra, tai, ko gero, kažkur tarp tų populistinių jėgų“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andžejus Pukšto
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andžejus Pukšto

A.Pukšto nuomone, G.Nausėdai svarbi visuomenės nuomonė, žmonių balsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius