Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 19

Išeiviai iš Rytų Europos Šiaurės Airijoje gali susidurti su didėjančia ksenofobija

„Svetimšaliai“ iš Rytų Europos mažėjant darbo vietų pasiūlai kaitina ksenofobines nuotaikas Šiaurės Airijoje.
Kartą Airijos gyventojai jau pasakė „ne užsieniečių valdymui“.
Kartą Airijos gyventojai jau pasakė „ne užsieniečių valdymui“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes negalime dirbti savo mieste. Mes ne dėl to kovojome. Aš kovojau, kad čia plevėsuotų britų vėliava. Dabar lojalistai ir respublikonai yra spaudžiami svetimšalių savo pačių šalyje“, – „Reuters“ pranešime cituojamas praeityje 16 metų už grotų praleidęs buvęs Šiaurės Airijos militaristas Alanas Skey.

Pasak pranešimo, svetimšaliais šis radikalas vadina ekonominius migrantus daugiausia iš Lenkijos, Lietuvos ir Rumunijos.

Nors A.Skey pažiūros yra radikalesnės už daugumos, 2008-ųjų spalio-2009-ųjų vasario mėnesiais Belfasto karališkojo ir Alsterio universitetų atlikta apklausa rodo, kad 46 proc. iš 1215 respondentų mano, jog emigrantai atima darbo vietas iš Šiaurės Airijoje gimusių žmonių. Su tokia nuostata nesutiko 38 proc. apklaustųjų.

2008 metais Šiaurės Airijos lygių galimybių komisijos atlikto tyrimo duomenimis, vienas iš penkių respondentų sakė esąs neigiamai nusiteikęs emigrantų iš Rytų Europos atžvilgiu, o beveik ketvirtadalis tvirtino manantys, kad rasinės arba etninės mažumos buvo tarp labiausiai diskriminuojamų socialinių grupių Šiaurės Airijoje.

Rasistinės atakos, pasak Belfasto merės Naomi Long, tapo Šiaurės Airijos „gėdos dėme“. Dauguma atakų, kurių aukomis tampa užsieniečiai, įvykdomos skurdžiuose protestantiškuose rajonuose. Pasak universitetų tyrimo, Šiaurės Airijos katalikai paprastai yra atviresni užsieniečiams.

Tyrimo duomenimis, 22 proc. respondentų artimai nedraugautų su Rytų europiečiu, o dar daugiau nenorėtų, kad jų šeimos narys susituoktų su išeiviu iš Rytų Europos.

Nedarbas Šiaurės Airijoje balandį–gegužę siekė 6,7 proc. ir buvo mažesnis nei bendras Jungtinės Karalystės ar Europos Sąjungos vidurkis. Tačiau per metus siekiančiųjų bedarbio pašalpos šioje Jungtinės Karalystės provincijoje padaugėjo beveik dvigubai.

Antradienį pranešta, kad Šiaurės Airijos Njūrio mieste lietuvį užpuolė ir sumušė keturi vyrai. Incidentą policija traktuoja kaip nusikaltimą iš neapykantos.

Birželį jaunimo grupuotės Šiaurės Airijoje privertė palikti namus Belfaste apie 100 romų tautybės Rumunijos piliečių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius