Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 19

Išėjus ilgamečiam direktoriui Š.Aleichemo gimnaziją drasko nesutarimai: pasipylė skundai dėl laikinosios vadovės

Vilniaus Šolomo Aleichemo gimnaziją pernai paliko nuo 1991 metų jai vadovavęs Miša Jakobas. Naujojo nuolatinio vadovo įstaiga dar neturi, tačiau konkursas baigiasi, o jo metu aistrų gimnazijoje netrūksta. Šiuo metu mokyklai laikinai vadovaujanti Ruth Reches sulaukė priekaištų ne tik dėl savo vadovavimo metodų, bet ir dėl asmeninio gyvenimo. Tiesa, apie tai prabilta anonimiškai, o pati direktorė skundus vadina iššūkiu.
Šolomo Aleichemo ORT gimnazija
Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos laikinoji direktorė Ruth Reches / LŽB ir 15min nuotr.

Liepos 2 dieną turėtų įvykti atranka į Š.Aleichemo gimnazijos direktoriaus pareigas. 15min žiniomis, kandidatai yra du, vienas jų – dabartinė laikinoji gimnazijos vadovė.

Pabrėžiama F.Kukliansky įtaka

Per pastaruosius kelis mėnesius sulaukta ne vieno skundo dėl būtent Ruth Reches darbo metodų gimnazijoje, asmeninio gyvenimo detalių ir ryšių su Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininke ir „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondo“ („Gerosios valios fondas“) valdybos pirmininke Faina Kukliansky, kuri yra jos mama.

„Dėl Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos laikinai einančios gimnazijos direktorės pareigas Ruth Reches neatitikimo einamoms pareigoms ir galimų korupcinio pobūdžio ryšių“, – tokį pranešimą Vilniaus miesto savivaldybės administracijai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai parašė asmenys, prisistatę Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos absolventais.

Jų teigimu, gimnazijos mokytoja ir laikinoji vadovė R.Reches „neatitinka einamoms pareigoms ir negali tapti gimnazijos direktore, nes dėl asmeninių ir neprofesionalių savybių žemina gerą gimnazijos vardą“.

Šiame rašte kalbama ir apie asmeninį laikinosios direktorės gyvenimą, ir vadovavimo patirties stoką – esą iki šių pareigų R.Reches vadove nedirbo, nors vadovauja darželiui „Šalom“, tačiau pastarasis ugdymo veiklos kol kas nevykdo.

„Jos „projekto vadovės“ patirtis Vilniaus žydų bendruomenėje kelia abejones. 2015-09-15 buvo sudaryta terminuota darbo sutartis tarp Vilniaus žydų bendruomenės, atstovaujamos R.Reches mamos F.Kukliansky, ir pačios R.Reches. Buvo nustatytas darbas visą savaitę po 3 val. per dieną. Terminuotos sutarties pabaiga 2016-12-31.

Tačiau Vilniaus žydų bendruomenės Valdyba apie jokį darbuotoją ir projektą nebuvo informuota, todėl manoma, kad ši sutartis buvo fiktyvi, nors pagal ją ir buvo mokamas atlyginimas. Lėšos projektui gautos iš „Geros valios fondo“, kurios pirmininkė irgi yra R.Reches motina – F.Kukliansky“, – apie R.Reches patirtį rašoma pranešime.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky

F.Kukliansky vardas minimas ir kalbant apie tai, kad gimnazija iš abiejų minėtų organizacijų gauna finansavimą vykdomiems projektams, tad čia gali kilti įtarimų dėl R.Reches galimų korupcinio pobūdžio ryšių. Be to, nurodoma, kad pakeitus gimnazijos nuostatus įteisinta, jog savo atstovą valdyti gimnaziją deleguoja Lietuvos žydų bendruomenė.

Skundas – anoniminis

15min redakcija kreipėsi į šį skundą surašiusius save absolventais pristatančius asmenis jų nurodomu el.pašto adresu, prašydama patikslinti, kokiems absolventams rašiusieji atstovauja, ir įvardyti bent atstovų pavardes. Tačiau atsakyme, kurio sulaukėme, tai nebuvo padaryta.

„Laišką rašė buvę gimnazijos moksleiviai (kurių vaikai dabar lanko gimnazijos pradinę mokyklą). Mus vienija gimnazija ir sąžiningumas. Tai, kas buvo parašyta laiške, – žino visi tėvai, mokytojai ir vaikai. Žmonėms yra akivaizdu, kad tas „laikinas vadovavimas“ labiau panašu į gimnazijos atėmimą iš savivaldybės.

LŽB atstovas gimnazijos valdyme, LŽB vadovės dukra – gimnazijos direktorės pareigose ir apleisto darželio (išnuomoto už simbolinį mokestį LŽB be jokių įpareigojimų), kuris yra gimnazijos kieme, direktorė (pagal pareigybės aprašymą atskaitinga gimnazijos direktoriui, t. y. pati sau).

Laišką rašė buvę gimnazijos moksleiviai (kurių vaikai dabar lanko gimnazijos pradinę mokyklą). Mus vienija gimnazija ir sąžiningumas.

Gimnazija ir darželis finansuojami iš „Geros valios fondo“ (irgi valdomo motinos) lėšų, o už lėšų panaudojimą atsakinga dukra. Faktiškai gimnazija tapo valdoma F.Kukliansky. (…) Viešai apie tai kalbėti niekas nenorėtų dėl savo vaikų. Tačiau visi labai pavargo ir nori, kad į gimnaziją grįžtų ramybė ir tvarka“, – tokį situacijos vertinimą pateikė absolventais prisistatę žmonės.

„Dalis faktų pasitvirtino“

„Absolventų“ skundas pasiekė ne tik Vilniaus savivaldybę ir STT, kam pirmiausia buvo adresuotas, bet ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentą, kuris paragino savivaldybę atlikti tyrimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija

Tyrimas buvo atliktas. Kaip 15min informavo savivaldybė, Vilniaus miesto savivaldybės administracija nustatė nežymių pažeidimų:

„Administracijos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta skundų tyrimo komisija, kuri atliko tyrimą. Nustatyta, kad dalis skunduose pateiktų faktų pasitvirtino, nustatyti nežymūs pažeidimai, kuriuos laikinai einančiai pareigas direktorei pavesta ištaisyti ir apie pateiktų nurodymų įvykdymą raštu informuoti Bendrojo ugdymo skyrių. Komisijai atlikus tyrimą, raštu kreiptasi į kompetentingą padalinį – Korupcijos ir nusižengimų skyrių dėl galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo atlikimo.“

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus potvarkiu, R.Reches buvo nušalinta nuo „bet kokio pobūdžio veiksmų ir sprendimų, susijusių su viešosios įstaigos „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“ vykdomų projektų finansavimu, t. y. paraiškų teikimo, projektų įgyvendinimo, atsiskaitymo už juos ir pan.; bet kokio pobūdžio dalyvavimo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės veikloje, jei ji bent kokiu nors aspektu susijusi su Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos veikla“.

Taip pat potvarkyje nurodoma R.Reches pavesti sprendimus dėl „Geros valios fondo“ projektų finansavimo priimti gimnazijos direktoriaus pavaduotojai Elai Pavinskienei, o dėl antrojo punkto – konsultuotis su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Korupcijos ir nusižengimų prevencijos skyriumi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje

Skundus vertina kaip iššūkį

Laikinoji Š.Aleichemo gimnazijos direktorė 15min tvirtino, kad tie smulkūs pažeidimai, kurie buvo nustatyti, jau ištaisyti.

„Bet kokius skundus vertiname kaip iššūkius, padedančius tobulėti ir atrasti naujų galimybių. Visi šie smulkūs pažeidimai, kurie buvo nustatyti, buvo ištaisyti. Nesvarstome, kas galėjo būti skundų iniciatorius, tai nėra reikšminga aplinkybė.

Aišku, apmaudu, kad žmogus neatėjo pasitarti, išsiaiškinti. Būtume tikrai siekę problemą išspręsti – žmoniškumas ir atviras kontaktas visuomet turi laimėti prieš bet kokius nesusipratimus.

Vis dėlto, justi tam tikra tendencija: dirbau gimnazijoje hebrajų kalbos mokytoja, apsigyniau psichologijos daktaro laipsnį, nuolat bendradarbiaudavome su kolegomis ir tėvais, tačiau tik prieš rinkimus į gimnazijos direktoriaus poziciją atsirado tokių skundų. Tačiau žvelgiu optimistiškai: mano išsilavinimas, darbo patirtis ir turima gimnazijos vizija atitinka Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos vertybes. Visuomet siekiau ir sieksiu šios gimnazijos gerovės“, – tikino laikinoji direktorė.

Bet kokius skundus vertiname kaip iššūkius, padedančius tobulėti ir atrasti naujų galimybių. Visi šie smulkūs pažeidimai, kurie buvo nustatyti, buvo ištaisyti.

Klausiama dėl ryšių su Lietuvos žydų bendruomene ir „Geros valios fondu“ per savo mamą, R.Reches teigė, kad bendradarbiavimu su šiomis organizacijomis galima tik džiaugtis, tačiau su jų sprendimais ji niekaip nesusijusi.

„Esame pasaulinio ORT (angl. Impact Through Education) edukacinių institucijų tinklo dalis, laikomės ORT‘o standartų ir nuostatų, mums svarbūs nuolat kylantys gimnazijos reitingai – negalime leisti, kad asmeniniai santykiai kenktų darbui ar kurtų neskaidrias, dviprasmiškas situacijas. Į pavaduotojos pareigas buvau paskirta tuomečio direktoriaus Mišos Jakobo, po to tapau laikinai einančia direktoriaus pareigas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne tik mūsų gimnazija, bet ir jūsų paminėtos institucijos (Lietuvos žydų bendruomenė ir Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas) laikosi itin griežtos skaidrumo ir antikorupcinės prevencijos tvarkos.

Žinoma, džiaugiamės, kad žydų mokykla bendradarbiauja su Lietuvos žydų bendruomene ir Geros valios fondu. Tačiau aš pati nieko bendro su šių organizacijų sprendimais neturiu“, – kalbėjo laikinoji direktorė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Miša Jakobas per naujo gimnazijos pastato atidarymo iškilmes
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Miša Jakobas per naujo gimnazijos pastato atidarymo iškilmes

Ji pasveikino ir mokytojų norą įkurti profesinę sąjungą: „Jau ne kartą sakiau, kad profsąjungos įkūrimas mokykloje – sveikintinas demokratijos reiškinys. Jį nulėmė pastaruoju metu mokykloje pasikeitusi atmosfera, einame demokratiškesniu, atviresniu keliu. Kiekvienoje save gerbiančioje įstaigoje yra profsąjunga, kurios tikslas yra profsąjungos narių teisių gynimas, konstruktyviai bendradarbiaujant su mokyklos administracija.

Nepamirškime, kad kalbame apie mokyklą. Mūsų visų tikslas yra išauklėti garbingą ir išsilavinusią kartą, o norėdami to pasiekti patys turime išmanyti savo teises ir pareigas ir garbingai jas ginti. Tik išklausydama skirtingas nuomones ir megzdama jų dialogą gimnazija gali augti ir tobulėti.“

„Tik emocinis ryšys“

F.Kukliansky taip pat neigia savo ar savo vadovaujamų organizacijų įtaką gimnazijai ar jos direktoriaus atrankai.

„Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos steigėja yra Vilniaus savivaldybės taryba, o ne Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė. Mokyklos veiklą remia ORT organizacija. Aš asmeniškai nesu susijusi jokiais darbiniais ir instituciniais santykiais su mokykla, yra tik emocinis ryšis – mokykla yra žydiškos pakraipos, ten dirba mano dukra, mokosi anūkė.

Pačią mokyklą ir mano vadovaujamą LŽB jau daugelį metų sieja partneriški santykiai, kviečiame vieni kitus į šventes, darome įvairius projektus. Dabar jau buvęs mokyklos direktorius Miša Jakobas buvo ir tebėra LŽB tarybos narys, Geros valios fondo valdybos narys. Nemanau, kad kažkas kritikuotų LŽB ir mokyklos draugystę.

Lietuvoje žydų išliko vos keletas tūkstančių, bendruomenė maža, todėl žinoma, sąsajų yra: mokykloje nemažai žydų vaikų, jų tėvai yra LŽB nariai, visi vieni kitus pažįsta. Tik bendros pastangos padeda mums išlaikyti žydų tradicijas, saugoti paveldą“, – teigė F.Kukliansky.

Aš asmeniškai nesu susijusi jokiais darbiniais ir instituciniais santykiais su mokykla, yra tik emocinis ryšis – mokykla yra žydiškos pakraipos, ten dirba mano dukra, mokosi anūkė.

Užsiminė apie nesutarimus bendruomenėje

Apie tai, kad mokykloje netrūksta įtampos pastaruoju metu, kalba ir Š.Aleichemo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja neformaliajam ugdymui Ela Pavinskienė.

Ji ir pati yra parašiusi Vilniaus miesto savivaldybei bent kelis skundus dėl laikinosios gimnazijos direktorės darbo metodų. Vienas iš skundų – dėl R.Reches sprendimų ir veiksmų organizuojant Vaiko gerovės komisijos darbą.

E.Pavinskienė teigia iki kovo dalyvavusi šios komisijos darbe, tačiau kovo 1-osios posėdyje nesutikusi su direktorės nuomone ir metodais. Po trijų dienų ji sako gavusi laikinosios direktorės R.Reches įsakymą dėl Vilniaus Š.Aleichemo gimnazijos 2020 m. Vaiko gerovės komisijos naujos sudėties patvirtinimo, iš kurio sužino, kad nuo 2020 m. sausio 6 d. nėra komisijos narė.

Vadinasi, kaip įsitikinusi E.Pavinskienė, du mėnesius ji posėdžiuose dalyvavo kaip pašalinis asmuo, o tai neleistina.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šolomo Aleichemo ORT gimnazija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šolomo Aleichemo ORT gimnazija

„Daug problemų kyla. Situacija yra labai įtempta. Mano žiniomis, ne vienas ir ne du mokytojai žada išeiti iš mokyklos, išeina ir vaikai, tie, kurie norėtų mokytis žydų mokykloje, abejoja, ar verta čia mokytis, nes iš tos žydų mokyklos tik pavadinimas liko. Kaip nacionalinė mokykla ji, man atrodo, netrukus nustos egzistuoti“, – 15min sakė E.Pavinskienė.

Direktoriaus pavaduotoja įsitikinusi, kad galbūt ne viskas čia susiję tiesiogiai su laikinąja direktore, tačiau tikrai susiję su konfliktais tarp Lietuvos žydų, turėdama minty nesutarimus tarp dalies bendruomenės ir LŽB pirmininkės F.Kukliansky.

Mano žiniomis, ne vienas ir ne du mokytojai žada išeiti iš mokyklos, išeina ir vaikai, tie, kurie norėtų mokytis žydų mokykloje, abejoja, ar verta čia mokytis, – sakė E.Pavinskienė.

Pati E.Pavinskienė teigia patyrusi iš laikinosios vadovės spaudimą, o atsakymo iš savivaldybės į savo skundus sako nesulaukusi nė vieno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius