Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 11

Įsigaliojo naujos sankcijos: stabdomas rusiško cemento ir alkoholio vežimas

Vidurnaktį į pirmadienį įsigaliojo naujos sankcijos Rusijai – per Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis nebegalima vežti rusiško cemento ir alkoholio, kvotas viršijančių trąšų. Maskva itin piktai reagavo į tai, kad prekės nebegabenamos geležinkelių tranzitu tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Karaliaučiaus srities. Tačiau Lietuvos valdžios įstaigos pabrėžia, kad sankcijos rusams nebuvo staigmena, o lietuviai laikosi įstatymo raidės.
Geležinkelio bėgiai
Geležinkelio bėgiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sankcijas Europos Sąjunga Rusijai įvedė ir griežtino dėl rusų vykdomos agresijos Ukrainoje.

Lietuvos valdžios atstovai sako pavasarį sulaukę Europos Komisijos išaiškinimo, kad reglamentas jokių išimčių nenumato.

„Paskutinio sankcijų paketo apribojimai įsigaliojo balandžio 9 dieną. Liepos 11 dieną 00 val. baigia galioti pereinamasis laikotarpis, taikytas įsigijimams, kai pirkimo–pardavimo sutartys buvo pasirašytos iki sankcijų įsigaliojimo datos“, – 15min informavo Lietuvos muitinė.

Seimo narė Laima Liucija Andrikienė sakė, kad jei nutiktų taip, kad gyventojų vartojimui staiga pristigtų cemento, jį būtų galima leisti nugabenti vienkartiniais leidimais.

Rusijos valdžia grasina, kad Lietuvai ir ES įves atsakomąsias priemones. Kaliningrado gubernatorius kaip vieną iš priemonių buvo įvardijęs draudimą vežti krovinius per Rusiją į Baltijos šalis.

Tačiau Rusijos leidinio „Kommersant“ apklausti ekspertai pabrėžia, kad tai turėtų neigiamos įtakos krovinių vežimui keliais per Baltarusiją ir gali sumažinti Europos prekių importą į Rusiją.

Pasak „FM Logistic“ verslo plėtros direktoriaus Rusijoje Aleksejaus Misailovo, toks apribojimas gali reikšti, kad Latvijos ir Rusijos pasienyje gali būti uždaryti kontrolės punktai, nes krovinių srautas iš Lietuvos į Kaliningradą ir iš Estijos į Rusiją yra nedidelis.

„Tačiau nereikia pamiršti, kad Lenkijos-Baltarusijos, Lietuvos-Baltarusijos kontrolės punktai dirba ribotais pajėgumais, praleisdami apie 40 proc. galimų transporto priemonių, – sako A.Misailovas, – todėl toks krovinių srauto perpildymas, be to, kad Latvijos ir Estijos vežėjams bus uždaryta galimybė patekti į Rusiją, dar labiau pablogins kelių transporto situaciją per Baltarusiją. Mano skaičiavimais, eilės gali pailgėti dar dviem-trim dienom. Transporto tarifai taip pat gali padidėti dėl Latvijos vežėjų parko nykimo“.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

Bendrovės „VIG Trans“ įkūrėjas Igoris Rebelskis teigia, kad griežtas tranzito per Baltijos šalis draudimas gali turėti įtakos prekių, kurios nepatenka į sankcijų sąrašus, importui iš Europos į Rusiją.

image„Visose Baltijos šalyse, ypač Lietuvoje, yra didžiuliai sandėliai ir jūrų uostai, per kuriuos kroviniai tranzitu gabenami į Rusiją", – aiškina jis. Taip pat yra labai „draugiška“ Lenkija, per kurią Europos kroviniai taip pat tranzitu gabenami į Rusiją. O Baltijos šalių blokados atveju Lenkija taps šios krypties monopolininke“, – sako jis. Pasak I.Rebelskio, tai lems Rusijos importo priklausomybę nuo Lenkijos kaip tranzito šalies, dar spartesnį transporto kainų augimą ir europietiškų prekių importo į Rusiją mažėjimą.

Liepos 5 d. Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas pareiškė, kad reaguodama į draudimą vežti tam tikrus į ES sankcijų sąrašus patekusius krovinius per Lietuvą, regiono valdžia pasiūlė visiškai uždrausti prekių importą ir eksportą į Rusiją per Baltijos šalis.

„Kitaip tariant, mes išsaugome Kaliningrado tranzitą ir Kaliningrado gamintojų galimybes judėti per Baltijos šalis, tačiau likusi Rusijos Federacijos teritorija būtų atribota ir atkirsta nuo Baltijos šalių“, – aiškino jis, tikindamas, kad Baltijos šalims tai būtų „triuškinantis smūgis“.

Europos Komisija svarstė galimybę paskelbti gaires, kurios leistų rusiškų prekių tranzitą per Lietuvą, tačiau lietuviams išsakius kritikos iki šiol to nepadaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius