Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 11

Iškilmingame Kovo 11-osios posėdyje Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė palinkėjo valstybės viduje neieškoti dirbtinių priešų

Antradienį Lietuvoje švenčiamos 24-iosios Nepriklausomybės atkūrimo metinės. Šventiniai renginiai prasidėjo iškilmingu posėdžiu Seime.
Iškilmingas Seimo posėdis.
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Posėdžio pradžioje Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė paragino tylos minute pagerbti Lietuvos kovotojus, žuvusius už šalies nepriklausomybę, Anapilin išėjusius signatarus, pasirašiusius Nepriklausomybės atkūrimo aktą, Maidano kovotojus, žuvusius Ukrainoje.

„Daug kartų prisiminėme ir pagerbėme tautos didvyrius, mūsų jaunos nepriklausomos valstybės raidą, svarbiausius įvykius. Tačiau apie kovą dėl laisvės ir kovotojus būtina kalbėti dar ir dar, kad mes, mūsų vaikai ir anūkai suvoktume, kokia didelė nepriklausomybės kaina ir kokia neapsakomai didelė vertybė yra laisvė“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Tačiau apie kovą dėl laisvės ir kovotojus būtina kalbėti dar ir dar, kad mes, mūsų vaikai ir anūkai suvoktume, kokia didelė nepriklausomybės kaina ir kokia neapsakomai didelė vertybė yra laisvė.

Ji atkreipė dėmesį, kad pasidžiaugti galime daug kuo tapome ES ir NATO nariais, sėkmingai pirmininkavome ES Tarybai. Mūsų kariai Afganistane, Kosove ir kitose misijose parodė, kad profesionalumu nenusileidžia kitų valstybių kariams.

„Pasiekėme daug, nes buvome atkaklūs ir vieningi. Užaugo nauja karta, gimusi laisvoje Lietuvoje. Džiaugiuosi matydama daug jaunuolių, aktyviai įsiliejančių į Lietuvos politinį ir visuomeninį gyvenimą. Jiems, aktyviems ir kūrybingiems, perduosime Lietuvos vairą“, – sakė Seimo pirmininkė.

Ji džiaugėsi ekonominiais šalies pasiekimais: Lietuvos įmonės atskirose šakose konkuruoja su ES ir kitomis pasaulio valstybėmis. Galime didžiuotis mūsų mokslininkų išradimais, medikai pasaulį stebina savo profesionalumu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužininė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužininė

Šalies ekonomika atsigauna, o tai esą reiškia, kad verslas ir gyventojai į priekį gali žvelgti su didesniu optimizmu ir tikėtis gerų pokyčių.

„Neramina tai, kas šiuo metu vyksta aplink mus. Nepriklausoma Ukrainos valstybė turi kovoti už savo teisę būti laisvai. Rusijos prezidentas ir parlamentas priima sprendimus, kuriais siekiama perbraižyti Europos žemėlapį. Kaimyninės šalies propagandiniai kanalai šmeižia Lietuvą. Įtempta padėtis ne tik Ukrainoje. Ar sustos Putinas, peržengęs Ukrainos sieną?“ – retoriškai klausė L.Graužinienė.

Ji išreiškė viltį, kad įvykiai Ukrainoje mums leis aiškiai suvokti, kad valstybės viduje neturime ieškoti dirbtinių priešų, skleisti gandų ir kurstyti nesantaiką dėl asmeninių interesų ir rinkiminių kovų.

„Norisi tikėti, kad tai tik tuščios ambicijos, o ne sąmoningas valstybės skaldymas iš vidaus. Turime būti vieningi savo dvasia, įsitikinimais ir tikėjimu“, – kalbą baigė L.Graužinienė.

Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma posėdyje nedalyvavo.

1990 metų kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą, kuriame rašoma, kad atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė.

Lietuva apie nepriklausomybę paskelbė pirmoji Sovietų Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius