Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 08 17

Išlaisvinti jūrininkai grįžta namo

Pirmadienio pavakarę Palangos oro uoste turėtų nusileisti lėktuvas su penkiais Nigerijoje tikrą košmarą patyrusiais Lietuvos jūrininkais. Oro uoste nekantriai būriuosis ir dramą išgyvenusios buvusių įkaitų šeimos bei artimieji.
„Saturnas“
„Saturnas“ / limarko.lt nuotr.
Temos: 1 „Limarko"

Jūrininkai gimtinę pasieks po ilgų dienų nežinomybės ir ilgos kelionės. Jūreiviai iš Nigerijos miesto Lagoso namo skrenda per Frankfurtą ir Kopenhagą. 16.20 val. lėktuvas turėtų nusileisti Palangoje.

Laivo „Saturnas“ kapitonas Sergejus Triškinas, mechanikas Aleksandras Alatyrcevas, motorininkai Vladas Keršys, Vladimiras Bazevičius bei virėjas Aleksandras Solovjovas į Lietuvą grįžta už valstybės lėšas.

Penki vyrai Nigerijoje buvo pagrobti prieš dvi savaites, rugpjūčio 3 dieną. Kaukėti ir ginkluoti piratai iš laivo naktį greitaeigiu kateriu išplukdė visus penkis tuo metu budėjusius jūrininkus. Tuo metu laivas stovėjo išmetęs inkarą Nigerio upės deltoje, netoli Koko uosto, ir ryte turėjo iškrauti krovinį.

Derantis mums labai padėjo agentas Nigerijoje ir viena teisinių paslaugų bendrovė, – sakė V.Lygnugaris.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas šiai problemai spręsti buvo sudaręs krizių valdymo grupę, vadovaujamą ministerijos. Lietuva diplomatiniais kanalais kreipėsi į Olandiją, Belgiją, JAV, Didžiąją Britaniją, Graikiją, Norvegiją bei Vokietiją. Pastaroji atstovauja Lietuvai konsuliniais reikalais Nigerijoje.

Savais būdais padėti jūrininkams bandė ir „Limarko“ laivininkystės kompanija. Kurį laiką tiek bendrovė, tiek Užsienio reikalų ministerija nuo žiniasklaidos buvo atsiribojusios tylos siena, teigė, kad viešumas deryboms dėl lietuvių išlaisvinimo itin pakenkė. Po kelių dienų tylos V.Ušackas praėjusį penktadienį pranešė džiugią naujieną – piratai vyrus paleido. Sužinojusi šią žinią Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė paskambino laivo kapitono žmonai Liudmilai Triškinai.

Išpirkos nemokėjo

Vytautas Lygnugaris.
Vytautas Lygnugaris

„Limarko“ laivininkystės kompanijos generalinis direktorius Vytautas Lygnugaris patikino, kad piratams išpirka nebuvo sumokėta, esą šie jos net nereikalavo. „Derantis mums labai padėjo agentas Nigerijoje ir viena teisinių paslaugų bendrovė“, – sakė jis.

Kaip pasakojo V.Lygnugaris, pagrobėjai penktadienį ryte pažadino lietuvius ir 8 val. ryto išvežė dviem motorinėmis valtimis nežinoma kryptimi. Apie 8.30 val. jie buvo išlaipinti Vari, viename iš uostų Nigerio upės deltoje, paplūdimyje. Vietos gyventojai, pamatę penkis baltuosius, iškvietė policijos šerifą. Šis atvykęs sužinojo, kad tai pagrobti laivo įgulos nariai, ir pranešė jų agentui. Šis jūrininkus apie 11 val. Lietuvos laiku nuvežė į karinę bazę. Joje lietuviai susitiko su Nigerijos valdžios atstovais. Penktadienį vyrai buvo patikrinti Vari miesto ligoninėje, nes, kaip teigiama, buvo laikomi džiunglėse, kur juos sugėlė uodai, galintys užkrėsti maliarija. 

„Bendrovė jūrininkams ieško sanatorijos, kur jie galėtų pailsėti, tai yra pagrindinė Personalo skyriaus užduotis“, – sakė V.Lygnugaris. Kompanijos vadovas teigė galintis tik spėlioti, kodėl buvo pagrobti būtent Lietuvos jūrininkai. Pasak V.Lygnugario, lietuviai tiesiog pateko į silpnos Nigerijos valstybės įvykių sūkurį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius