-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 26 /12:22

VSD: tai ne pirmas kartas, kai „Islamo valstybė“ mini Lietuvos vardą, panikuoti nėra ko

Naujame vaizdo įraše teroristinė „Islamo valstybė“ paskelbė naują sąrašą šalių, kurias laiko savo priešėmis. Šiame sąraše išvardyta 60 šalių, tarp jų – Lietuva, Lenkija, Estija bei Ukraina, tačiau mūsų šalies politikai ir Valstybės saugumo departamentas nemano, kad tai priežastis didinti terorizmo grėsmės lygį Lietuvoje.
„Islamo valstybės“ teroristas
„Islamo valstybės“ teroristas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų ministro pareigas tebeeinantis Saulius Skvernelis 15min.lt sakė, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD), jo žiniomis, po paviešinto „Islamo valstybės“ įrašo nesiėmė didinti terorizmo grėsmės lygio Lietuvoje. 

Šiuo metu, VSD vertinimu, ši grėsmė Lietuvoje yra maža. 

Žmonės neturėtų pasiduoti psichologiniam spaudimui, nes būtent to ir siekiama tokiomis žinutėmis ir vaizdo įrašais, – sako VSD.

S.Skvernelis tikino, kad paskelbtas įrašas tik patvirtina tai, kad Lietuva turi būti budri ir viskam pasiruošusi. 

„Mums reikia būti pasiruošusiems viskam ir išlikti budriems. Nieko daugiau kol kas. Apie lygio pakėlimą sprendžia VSD. Jei jie matys, kad reikia, tai susirinks Krizių valdymo komitetas ir pakels. Kol kas apie tokį susirinkimą informacijos neturiu“, – sakė ministras. 

Nieko nauja neįvyko

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas 15min.lt sakė, kad tokiomis žinutėmis „Islamo valstybė“ siekia tik įbauginti, o iš tikrųjų terorizmo grėsmė Lietuvai išlieka maža.

„VSD tokio tipo informacija ir žinutės yra žinomos jau gana seniai. Mes dirbame su jomis. Svarbiausia, ką norime pasakyti, tai, kad žmonės neturėtų pasiduoti psichologiniam spaudimui, nes būtent to ir siekiama tokiomis žinutėmis ir vaizdo įrašais“, – sakė V.Makauskas. 

Pasak jo, Lietuvos vardas „Islamo valstybės“ minimas tikrai ne pirmą kartą, todėl terorizmo grėsmės lygio kelti po šio įrašo paviešinimo nėra reikalo. 

„Būdami ES ir NATO nariais mes automatiškai patenkame į teorinį taikinių sąrašą. Tačiau papildomų indikatorių grėsmės lygiui kelti dėl to nėra ir to daryti kol kas nenumatome“, – sakė VSD atstovas spaudai.

Žinojome, kad jie žino

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas taip pat sako, kad naujame „Islamo valstybės“ įraše nauja tik tai, kad tai naujas įrašas. Jo teigimu, Lietuva seniai figūravo teroristų sąrašuose tik todėl, kad iš tikrųjų priklauso kovos su terorizmu koalicijai. 

„Mes esame toje koalicijoje. Tai buvo žinoma, kai stojome į ją, kai pritarėme koalicijos veiksmams. Kažko naujo nėra. Mes žinojome, kad ir jie žino. Tas pavojus ir bendras saugumo jausmas išlieka su mūsų partneriais“, – sakė A.Paulauskas. 

Pasak jo, „Islamo valstybė“ seniai savo dokumentuose kalbėdavo apie koaliciją ir minėjo Lietuvos vardą. 

„Jau ta koalicija buvo seniai paminėta ne viename „Islamo valstybės“ informaciniame biuletenyje. Čia nieko naujo nėra. Mes suprantame, kokioje koalicijoje esame, kokiame aljanse esame ir iš to išplaukiančias visas pasekmes“, – sakė politikas. 

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šiemet rugsėjį susitikime su JAV vadovu Baracku Obama yra teigusi, kad terorizmas įgavo naują – dar grėsmingesnį veidą, kurio vardas – „Islamo valstybė“. 

„Vienintelis atsakas jam – sutelktos ir vieningos visų šalių pastangos sustabdyti šios piktos pasaulį naikinančios jėgos sklaidą. Terorizmas neturi sienų, todėl nė viena valstybė negali likti nuošalyje. Tai viso pasaulio problema, kurią privalome spręsti kartu“, – sakė šalies vadovė.

Lietuva yra tvirtai įsipareigojusi remti kovos su „Islamo valstybe“ koaliciją ir bendras pastangas imtis prevencinių veiksmų. Šiai koalicijai priklauso 62 pasaulio šalys.

Tačiau praėjusią savaitę prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė, kad Lietuva nedalyvautų bendroje koalicijoje su Rusija prieš „Islamo valstybės“ grupuotę, kol Maskva vykdo agresyvius veiksmus Ukrainoje ir Gruzijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius