Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 29

Islandijoje centro dešinieji po pirmalaikių rinkimų tikisi grįžti į valdžią

Islandijoje ministro pirmininko Bjarni Benediktssono konservatyvioji partija, negalutiniais duomenimis, turėtų išlikti didžiausia partija parlamente po antrą kartą per pastaruosius metus surengtų pirmalaikių rinkimų, tačiau būsimosios vyriausybės sudėtis kol kas neaiški.
Bjarni Benediktssonas
Bjarni Benediktssonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Islandija

Suskaičiavus 65 proc. balsų, apie 7 val. ryto Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku nė viena partija nebuvo užsitikrinusi daugumos parlamente.

Balsavimo apylinkės atsidarė šeštadienį 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos laiku) ir užsidarė 22 val. (sekmadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Skandalų persekiojamam B.Benediktssonui ir jo Nepriklausomybės partijai iššūkį rinkimuose metė Kairiųjų žaliųjų judėjimas kartu su galimais partneriais – Socialdemokratų aljansu ir antisistemine Piratų partija.

Jei pastariesiems pavyktų susitarti su ketvirtu sąjungininku, jie galbūt galėtų išstumti konservatorius iš valdžios.

Išankstiniais duomenimis, Nepriklausomybės partija gavo 16 mandatų 63 vietų parlamente. Antroje vietoje yra 11 mandatų užsitikrinęs Kairiųjų žaliųjų judėjimas, o trečioje – 8 vietas gavęs Socialdemokratų aljansas.

Septynios vietos atiteko buvusio ministro pirmininko Sigmunduro Davido Gunnlaugssono sukurtai Centro partijai.

Keturis mandatus užsitikrinusi Liaudies partija tikriausiai taps pirmąją populistine partija, patekusia į Islandijos parlamentą.

Pagal Islandijos įstatymus, daugiau reprezentacinį vaidmenį atliekantis šalies prezidentas paveda daugiausia mandatų laimėjusios partijos lyderiui formuoti vyriausybę.

„Mes pirmaujame rinkimuose. Tikimės nakčiai bėgant gauti daugiau vietų parlamente,“ – šeštadienį džiūgaujančiai rėmėjų miniai sakė B.Benediktssonas.

Naujienų agentūrai AFP dabartinis premjeras vėliau pareiškė, kad laukia galutinių rezultatų, kurie parodys „galimus variantus“.

„Esu nusiteikęs optimistiškai; manau, kad mes galime suformuoti vyriausybę,“ – pridūrė jis.

Per metus jau antri rinkimai

Galutinių rezultatų laukiama vėliau sekmadienį, bet prireiks dienų, savaičių, ar net mėnesių, kol didžiausia partija suformuos koaliciją.

B.Benediktssonas praėjusį mėnesį paskelbė rinkimus, – ketvirtus nuo 2008-ųjų ir antrus šiais metais – vienai mažesniajai partnerei pasitraukus iš trijų partijų centro dešiniosios koalicijos dėl teisinio skandalo, susijusio su vyriausybės vadovo tėvu.

B.Benediktssonas, buvęs teisininkas ir verslininkas, kurio šeima yra viena turtingiausių ir įtakingiausių Islandijoje, buvo įvelta į kelis finansinius skandalus, taip pat ir vadinamąjį „Panamos popierių“ skandalą, atskleidusiame pasaulinio masto mokesčių slėpimo per ofšorines įmones schemą.

Jei pirminiai balsavimo rezultatai pasitvirtins, Nepriklausomybės partija parlamente praras keturias vietas.

O jeigu viršų paims kairieji, Islandai turės tik antrą kairuolišką vyriausybę nuo respublikos paskelbimo 1944 metais, kai šalis atsiskyrė nuo Danijos.

Pirmoji buvo 2009-2013 metais, kai socialdemokratai ir kairieji žalieji nustūmė dešiniuosius po ekonominės krizės 2008 metais, – anuomet žlugo trys pagrindiniai bankai ir šalis atsidūrė prie bankroto slenksčio.

„Tikiuosi, kai bus žinomi visi rinkimų rezultatai, mes būsime naujojoje vyriausybėje“, – sakė Kairiųjų žaliųjų judėjimo lyderė 41-erių Katrin Jakobsdottir savo šalininkams Reijavike.

„Parlamente yra aštuonios partijos, ir šiuo metu neatrodo, kad būtų kokia nors akivaizdi dauguma; visos partijos yra atviros diskusijai“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Per rinkimų kampaniją K.Jakobsdottir žadėjo investuoti į socialinę infrastruktūrą ir užtikrint, kad Islandijos ekonomikos klestėjimas pasiektų ir sveikatos apsaugos bei švietimo sektorius.

Spartus augimas

Beveik kas antras islandas norėtų, kad būtent ji būtų naujoji premjerė, rodo rugsėjo 19-21 dienomis atlikta apklausa, paskelbta laikraštyje „Morgunbladid“.

Po 2008 metų finansinės krizės Islandija įspūdingai atsitiesė: 2016 metais fiksuotas 7,2 proc. ekonomikos augimas, o bedarbystė siekė tik pavydėtino 2,5 procento.

Prieš metus vyko dar vieni išankstiniai rinkimai, atsistatydinus Pažangos partijos vadovui ministrui pirmininkui Sigmundurui Davidui Gunnlaugssonui, kai nutekinti „Panamos popieriai“ atskleidė, jog jis kartu su žmona galbūt naudojosi viena ofšorine įmone, kad nuslėptų milijonų dolerių investicijas.

Nutekintuose vienos Panamos teisinių paslaugų firmos dokumentuose minima daugiau kaip 600 Islandijos gyventojų, ir šis skaičius yra neįtikėtinai didelis 335 tūkst. gyventojų turinčiais šaliai. Tarp jų figūruoja ir tuometinis finansų ministras B.Benediktssonas.

Kaip bebūtų, B.Benediktssonui pavyko sudaryti koaliciją su centro partija „Šviesi ateitis“ ir centro dešiniąja Reformų partija bei užsitikrinti vieno balso persvarą parlamente. Ji tapo trumpiausiai dirbusia vyriausybe per Islandijos istoriją.

Tačiau po devynių mėnesių B.Benediktssonui teko atsistatydini, nes jis buvo nuslėpęs faktą, kad jo tėvas buvo pasirašęs rekomendacinį laišką vienam nuteistam pedofilui, norėjusiam atgauti savo pilietines teises.

Nepriklausomybės partijos šalininkai tebelaiko ją pagrindine jėga, užtikrinančia ekonomijos stabilumą ir augimą, Beveik pusė Islandijos pokario premjerų buvo iš šios euroskeptikų partijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius