Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 03

Išminuotojai per šiuos metus jau sunaikino apie 1,8 tūkst. vienetų sprogmenų

Šiais metais Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai reagavo į 826 iškvietimus apie rastus sprogmenis ir jau sunaikino apie 1,8 tūkst. vienetų nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų likusios nesprogusios amunicijos.
Rastas sprogmuo
Rastas sprogmuo / Inžinerijos bataliono archyvo nuotr.
Temos: 1 Sprogmuo

Pasak Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado kapitono Nerijaus Aleknos, standartiniais sprogmenimis yra užteršta visa Lietuvos teritorija, o dažniausiai yra randami pavieniai artilerijos šaudmenys, bet pasitaiko ir kitų rūšių nesprogusios amunicijos.

„Paprastai sprogmenų neutralizavimo specialistams darbo padaugėja pavasario ir rudens sezonais, kai gyventojai atlieka įvairius žemės ūkio darbus ir padidėja tikimybė iškasti įvairius sprogmenis. Taip pat pranešimų sulaukiame ir rudenį iš grybautojų“, – sako kpt. N.Alekna, pabrėždamas, kad toks pranešimų apie rastus ar panašius į sprogmenis daiktus sezoniškumas stebimas jau ne vienerius metus.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono atstovų teigimu, viename labiausiai sprogmenimis užterštame Šakių rajone šiais metais kariuomenės išminuotojai fiksavo 40 gyventojų pranešimų apie rastus sprogmenis ir per neutralizavimo operacijas sunaikino 45 vienetus nesprogusios karo metų amunicijos.

Kariuomenės išminuotojai prašo sprogmenis radusius gyventojus elgtis atsakingai – jų neliesti, nejudinti ir neardyti. Įtartino radinio vietą reikia pažymėti, įspėti aplinkinius ir paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Operatyviai atvykę kariai sprogmenį saugiai išveš arba sunaikins vietoje.

2015 metais Inžinerijos bataliono standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistai 1181 kartą visoje Lietuvoje reagavo į pranešimus apie rastus sprogmenis ir neutralizavo beveik 3 tūkst. vienetų įvairių rūšių standartinių sprogmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius