Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 20

„Išmušit vėplai akį su gumine kulka - reikės mokėti pensiją"

Visuomenėje nerimsta aistros dėl penktadienį Vilniuje įvykusių riaušių ir pareigūnų panaudotų veiksmų prieš įsisiautėjusią minią. Kol vieni viešoje erdvėje kritikuoja pareigūnų veiksmus, Policijos departamentas gauna ir padėkos laiškų.
Prie Seimo
Prie Seimo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Labiausiai aistros verda internetinėje erdvėje. Visų interneto informacinių svetainių komentaruose skaitytojai labai aiškiai dalinasi į tuos, kurie palaiko pareigūnų veiksmus ir tuos, kurie smerkia pareigūnus. Pastarieji, beje, žada kitą kartą dar geriau pasiruošti galimiems neramumams.

Antradienį iš ryto savo pareiškimą dėl penktadienio įvykių prie Seimo išplatino kelios visuomeninės organizacijos. Apie policijos veiksmus šiame pranešime rašoma: „Manome, kad neramumų buvo galima išvengti, jei policija ir saugumo pajėgos būtų vykdžiusios savo pareigą – siekusios užtikrinti piliečių saugumą, o ne panaudojusios smurtą prieš civilius gyventojus. Nuo policijos naudotų ašarinių dujų ir guminių kulkų nukentėjo ir nekalti žmonės, tarp jų – moterys ir vaikai. Kai kurie žmonės buvo areštuojami be jokios priežasties. Susidarė įspūdis, kad policininkai gynė ne paprastus žmones, o tik elitą. Todėl mes manome, kad policija ir jėgos struktūros privalo atsakyti dėl fizinio smurto naudojimo prieš gyventojus, o kalti pareigūnai turi būti nubausti".

Jeigu neramumai tęsis ir toliau - esu pasiruošęs savo noru padėti policijai bei apginti savo gimtąją valstybę nuo anarchijos.Į Seimą nepatekusi socialliberalų partija antradienį pareikalavo vidaus reikalų ministro atsistatydinimo. Kažkada Generalinei prokuratūrai vadovavęs teisininkas Artūras Paulauskas ta proga pareiškė: „Vilniuje įvyko tai, ko niekas nesitikėjo – taiki protesto akcija peraugo į riaušes, o šalies jėgos struktūros prieš savo piliečius naudojo specialiąsias priemones – dujas bei gumines kulkas. Mes tikrai nepritariame riaušėms bei turto naikinimui, tačiau manome, kad Vidaus reikalų ministras privalo prisiimti atsakomybę už tai, kad įvykiams nebuvo deramai pasirengta, jis pats net nebuvo Lietuvoje, o tvarkos palaikymo pastangos prie Seimo buvo prastai koordinuotos bei panaudojo neproporcingą jėgą".

Į Seimą taip pat nepatekusios partijos „Frontas" atstovai savo pareiškime rašo: „Neteisėtus veiksmus atliko eiliniai policijos pareigūnai, tačiau akivaizdžiai matyti, jog jie veikė nesavarankiškai - jų veiksmai buvo organizuoti ir koordinuoti aukštesnės vadovybės. Be to, šie neteisėti veiksmai buvo iš anksto suplanuoti, kadangi dar prieš mitingą Seimo rūmuose buvo sutelktos didelės policijos pareigūnų, apmokytų malšinti riaušes, pajėgos, nors tam jokio pagrindo nebuvo, kadangi planuotas mitingas buvo sankcionuotas ir legalus".

„Frontas" taip pat dar pirmadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad dėl pareigūnų veiksmų būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Žmonės siūlosi į pagalbą policijai

Tačiau pareigūnų veiksmus per riaušes Vilniuje smerkia ne visi. 15min.lt sužinojo, kad nuo pirmadienio šalies policijos generalinis komisaras savo elektroninio pašto dėžutėje randa ne tik tarnybinę informaciją, bet ir šalies žmonių laiškų, kuriuose dėkojama už pareigūnų veiksmus penktadienį Vilniuje prie Seimo rūmų.

„Norėjau padėkoti policijai už savalaikius ir adekvačius veiksmus prie Seimo", - rašo vienas pilietis.

Mes manome, kad policija ir jėgos struktūros privalo atsakyti dėl fizinio smurto naudojimo prieš gyventojus, o kalti pareigūnai turi būti nubausti.Kito šalies gyventojo laiške rašoma: „Gerbiamieji. Kodėl budulių tramdymui nenaudojate vandens patrankų? Šaltyje vandeniu palaisčius net mažu slėgiu, buduliai bėgtų šildytis į artimiausią parduotuvę. Tai būtų humaniškiau, nei dujos ar guminės kulkos. Išmušit vėplai akį - reikės mokėti pensiją".

Policijos departamentą pasiekia ir ilgesnį laiškai: „Esu paprastas pilietis, studijuojantis politiką. Visada kritikuodavau teisėsaugos pareigūnus remdamasis asmenine patirtimi. Tačiau po sausio 16-os įvykių mano požiūris pasikeitė. Po to, ką savo akimis pamačiau Gedimino prospekte, kaip policija elgėsi riaušių metu, man telieka pareikšti savo pagarbą - santūrus požiūris į įvykius, jokios neadekvačios reakcijos į „kolūkiečių" elgesį, suderinti veiksmai. Tokios policijos Lietuvai reikia, tokią policiją mes sausio 16 ir turėjom. Jeigu neramumai tęsis ir toliau - esu pasiruošęs savo noru padėti policijai bei apginti savo gimtąją valstybę nuo anarchijos".

15min.lt turimą informaciją apie policiją palaikančius laiškus patvirtinęs Policijos departamento viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla sakė, kad tokie dalykai pareigūnams šiek tiek praskaidrina nuotaiką.

„Kai mus šitaip prie sienos kala, kad vos ne mes čia viską išprovokavome, tokie laiškai šiek tiek pakelia nuotaiką", - sakė R.Požėla.

Viešosios policijos valdybos vadovas teigia, kad situacija nėra lengva ir policijai. Todėl visiems parašiusiems ir palaikiusiems pareigūnus, jis žada išsiųsti atsakymus su padėka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius