Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 01

Išplėsta storosios žarnos vėžio programa išgelbėtų kas trečią mirštantį

Vieno iš daugiausia mirčių nusinešančio storosios žarnos vėžio profilaktiniams tyrimams skirtų lėšų pakanka tik Vilniaus ir Kauno apskričių gyventojams.
Ligonių kasoms nebeskiriant pinigų VU Onkologijos institutas priverstas taupyti nemokamų profilaktinių patikrų ir ligoniams skiriamų reabilitacijų sąskaita.
VU Onkologijos institutas / „15min“ nuotr.

Jau pusmetį vykstančios profilaktinės storosios žarnos patikros programos rezultatai, anot medikų, stulbinami. Kas penktam pasitikrinti atvykstančiam pacientui nustatomas vėžys arba randami dariniai, iš kurių, tikėtina, per kelerius metus išsivystytų onkologinė liga. Apie tai pasakojo LTV laida „Šiandien“.

Anot medikų, storosios žarnos onkologinių susirgimų kasmet daugėja, pagal sergamumo ir mirtingumo statistiką skaičiumi ši liga nusileidžia tik plaučių, krūties, prostatos vėžiui.

„Žarnos vėžys yra labai sunkiai diagnozuojamas, kadangi čia yra vidinis organas ir jeigu mes nematome, nepasirodo kraujo, kurį ligonis pastebi, arba nepraeinamumo reiškiniai, skausmai, ligonis ir nepastebi, kada pradeda vystytis tas vėžiukas. Ligoniai kreipiasi jau tada, kada yra 3–4 vėžio stadija“, – Lietuvos televizijos naujienų tarnybai teigė Tamara Tyrina, gydytoja endoskopuotoja.

Valstybės skirtų lėšų profilaktiškai patikrinti kol kas užtenka tik Vilniaus ir Kauno apskričių gyventojams. Pas šeimos gydytojus atliekamas pirminis testas, jei kyla įtarimų, pacientas siunčiamas tiksliau ištirti.

„Dėl storosios žarnos vėžio kasmet Lietuvoje miršta apie 1000 žmonių. Įsivaizduokite, kad tai yra tikrai didžiulis skaičius. Jeigu ir toliau šita programa bus plėtojama nacionaliniu mastu, mes galime tikėtis, kad sumažinsime mirtingumą nuo 20 iki 30 proc.“, – sakė Narimantas Samalavičius, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto tarybos pirmininkas.

Storosios žarnos vėžys dažniausiai nustatomas vyresnio amžiaus, 50–70 metų, žmonėms. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius