-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 25

Išrinkite: geriausia 2011 metų citata

Politikų, visuomenės veikėjų šnekos šiemet ne tik piktino, bet ir juokino. 15min.lt siūlo nuspręsti, kuri citata verta metų geriausiosios titulo. Balsuokite!
Banko Valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas padėtį „Snore“ pavadino „vėžiuku". / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valdantiesiems ėmus svarstyti, kuo užkamšyti kitų metų biudžeto skyles, pasiūlymai pylėsi lyg iš gausybės rago: pradžioje buvo norima kelti PVM, paskui buvo nuspręsta kiekvienai sričiai nubraukti po 4 proc. suplanuotų asignavimų. Dar vėliau dalis politkų ėmė raginti įvesti prabangos mokesčius. Išsiskyrus valdančiųjų nuomonėms prabilta apie galimą koalicijos griūtį.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dalia Grybauskaitė

Gruodžio viduryje viešėdama Birštone prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad dirbti galėtų ir mažumos Vyriausybė. „Net jeigu ir koalicijos partneriai nesusitartų, mažumos Vyriausybė laisvai gali dirbti. Tokia praktika yra bet kokioje demokratinėje valstybėje. Viešųjų ryšių akciją daro visi (koalicijos – aut.) partneriai, ir tai rodo tam tikrą mūsų politinės kultūros nebrandumą“, – kalbėjo šalies vadovė. Tuo metu dalis politologų laikosi nuomonės, kad būtent prezidentės kalbas ir veiksmus dažnai lemia noras neužleisti populiariausios politikės pozicijų.

Vyriausybei lapkritį nusprendus nacionalizuoti „Snorą“ buvo svarstomas variantas banką padalinti į „gerąjį“ ir „blogąjį“, tačiau suskaičiavus, kiek „Snoras“ turi turto, paiškėjo, kad šis planas neįgyvendinamas, todėl teko pradėti banko bankroto procedūrą. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas žurnalistams situaciją paaiškino taip: „Galvojome, kad sunki gripo stadija, bet panašu, kad vėžiukas.“

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vitas Vasiliauskas
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vitas Vasiliauskas

Lietuvos banko vadovas birželio mėnesį diskutuojant apie Lietuvos galimybes ateityje įsivesti eurą, pareiškė: „Pats euras kaip toks, jis nėra tas dalykas, dėl kurio būtų verta žudytis“.

Po „Snoro“ nacionalizavimo buvusio vieno iš banko savininkų Raimondo Baranausko atžalos žiniasklaidoje liejo pyktį dėl neva valstybės užgrobto privataus verslo. „Būtų naivu tikėtis žmogiško jautrumo“, – kalbėdama su žiniasklaida tuomet samprotavo R.Baranausko duktė Ieva Baranauskaitė. Po kurio laiko paaiškėjo, kad banke trūksta 3,4 mlrd. litų turto: dingę 600 mln. Lt indėlių, 1,2 mlrd. vertybinių popierių, suteikta 600 mln. Lt blogų paskolų, 550 mln. Lt pervesta į Kaimanų salų fondus.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Dalius Gesevičius
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Dalius Gesevičius

Šių metų vasarą vėl paaštrėjo diskusijos, ką daryti su  astronomines sumas „ryjančiais“ Valdovų rūmais. Kultūros ministerija nusprendė, kad rūmų statytojas Panevėžio statybos trestas (PST) iki 2013 metų turi užbaigti būtiniausius statybos darbus, o objektą pabaigs jau kita bendrovė.
Kritikos strėlės į rūmų statytojus smigo paaiškėjus, kad nebaigti statyti Valdovų rūmai jau pradėjo aižėti. Sulaukę tokių priekaištų PST atstovai nepasimetė. Apie statybos broką paklaustas bendrovės generalinis dorektorius Dalius Gesevičius pareiškė: „Gal reikės kai ką ir ardyti.”

Į žaliaakės Rūtos žabangus įpuolęs Seimo narys Saulius Stoma šiemet gavo nemažą dėmesio dozę. Žurnalistės Rūtos Mikolaitytės slapčia įrašytos parlamentaro šnekos papildė tautosaką, internete pasilypė fotomontažai, kuriuose šaipomasi iš politiko, panorusio užmegzti santykius su bemaž perpus už save jaunesne mergina ir siūliusio užimti jo padėjėjos-sekretorės pareigas Seime.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Stoma
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Stoma

Reikia apsispręst. Mokslininkai sako, kad pirma yra tas akių kontaktas, kur visa esmė būna, bet kaip labai protingai pati pasakei praėjusį kartą, sunku ištraukt ten viską iš pasąmonės. O po to, reiškia, įvyksta pirmas pasibučiavimas, ir moksliškai yra įrodyta, kad per pirmą pasibučiavimą įvyksta cheminė reakcija tarp žmonių, ir tie DNR pasiskirsto ir po to išanalizuoja kito žmogaus DNR, ir nusprendžia tinkamas yra partneris, ar netinkamas. Prieš einant toliau vieną bent jau kartą pasibučiuot reikia. Reikia pasibučiuot, palaukt atsakymo ir tęst“, – viename iš susitikimų merginai dėstė R.Stoma.

Daugeliui pro ausis nepraslydo tai, kad R.Mikolaitytei parlamentaras aiškino, kad planuoja patekti į Europos Parlamentą, nes pabuvęs vieną kadenciją turės garantuotą išlaikymą „iki smertės“.  Nos politikui tokie žodžiai garbės nedaro, rimtesnių pasekmių S.Stoma išvengė. Gruodžio viduryje Seimo etikos sargai nubalsavo, kad S.Stoma priesaikos nesulaužė.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Andrius Kubilius
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Andrius Kubilius

Balandį Seime vykusios Vyriausybės valandos metu premjeras Andrius Kubilius buvo paklaustas, kodėl Vilniuje į duobes įvažiavusiems ir žalą patyrusiems vairuotojams mokamos kompensacijos, o Kaune – išrašoma bauda. „Šiuo atveju policininkai yra visada teisūs ir aš raginu nesiginčyti bei visada jaustis kaltais, jeigu policininkai sako, kad esi kaltas“, – atsakydamas į parlamentaro Ligito Kernaglio klausimą atsakė A.Kubilius.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Paminklas A.Brazauskui
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Paminklas A.Brazauskui

Šių metų Birželį minint Anapilin išėjusio prezidento Algirdo Brazausko mirties metines socialdemokratams užkliuvo Antakalnio kapinėse jo atminimui pastatytas paminkas. Socialdemokratai piktinosi, kad A.Brazausko atvaizdas – rūstus ir visiškai nepanašus į velionį. A.Brazauskui monumentą sukūręs skulptorius Kęstutis Balčiūnas į tai atkirto: „Prezidentinėse nuotraukose jis toks, koks padarytas, jis negali šypsotis kapuose ir būti padauža“.

Mirusio prezidento A.Brazausko našlė Kristina Brazauskienė šiemet paskelbė apie ketinimus eiti į didžiąją politiką. Liepos mėnesį buvo paskelbta, kad K.Brazauskienė su „ubagų karaliumi“ vadintu Vytautu Šustausku ketina įkurti „Atkurtos Lietuvos Prezidento sąjungą“. Tuomet

Evaldo Šemiotos nuotr./Kristina Brazauskienė
Evaldo Šemiotos nuotr./Kristina Brazauskienė

K.Brazauskienė buvo klausiama, ar nesibaimina kurti partiją su pagarsėjusiu skandalistu ir jo bendražygiais. „Kai su jais bendravau, tai jie niekuo nesiskiria nei nuo socialdemokratų, nei nuo konservatorių“, – taip apie V.Šustauską ir jo aplinką kalbėjo našlė. Vėliau ji vis dėl to atsiribojo nuo V.Šustausko ir nusprendė įkurti savo politinę jėgą -  Demokratinę darbo ir vienybės partiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius