Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 04

Išrinkta ekologiškiausia Lietuvos mokykla

Lietuvos moksleivius vienijusios ekologinės iniciatyvos „Acme ir Ekofanų turnė po Lietuvą“ baigiamo koncerto „Būk žalias kaip Ekofanas“ metu išrinkta ekologiškiausia Lietuvos mokykla. Šis garbingas titulas atiteko Plungės rajono Platelių gimnazijai. Per 3 iniciatyvos mėnesius ekologines idėjas bei sveiką gyvenseną simbolizuojantys akcijos personažai – Acme Lempiukas, Gėlytė ir Švariukas – aplankė daugiau nei 200 mūsų šalies mokyklų.
Ekologiškiausios mokyklos rinkimų pabaigos koncertas
Ekologiškiausios mokyklos rinkimų pabaigos koncertas / organizatorių nuotr.

„Kuo anksčiau pradėsime ugdyti mažiesiems ekologinius įpročius, skatinti būti draugiškais gamtai, tuo didesnė tikimybė, kad auganti karta neleis sau skęsti plastiko jūroje, rinksis natūralius produktus, daugiau dėmesio skirs aktyviam ir ekologiškam poilsiui, nepirks to, be ko galima išsiversti, – pastebi projekto iniciatorė Kristina Kudžmaitytė. – Dėl to ir gimė ši idėja – Ekofanai keliauvo po mokyklas, vaidino spektaklyje ir savo pavyzdžiu skiepijo vaikams įprotį gyventi ekologiškai. Ir nereikia sakyti, kad ekologija – tai mada, tikriems Ekofanams – tai įprotis, gyvenimo būdas.“

Dėl ekologiškiausios Lietuvos mokyklos titulo varžėsi 5 mokyklos iš skirtingų mūsų šalies etnografinių regionų: Dzūkijos regionui atstovavo Vilniaus Žemynos gimnazija, Aukštaitijos – Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinė mokykla, Suvalkijos – Prienų „Žiburio“ gimnazija, Žemaitijos – Platelių vidurinė mokykla, Mažosios Lietuvos – Nidos vidurinė mokykla. Mokiniai iš šių švietimo įstaigų per 30 min. turėjo surinkti ekologišką namą, papuošti jį rūšiuojamų atliekų elementais  ir viešai pristatyti savo idėją. Didžiausias iššūkis ekologiško namo statytojams buvo sugalvoti gamtai draugišką šio namo apšvietimo būdą. Konkursą laimėjo Plungės rajono Platelių gimnazija.

„Gera, jog organizuojamos štai tokios ekologinės iniciatyvos, skatinančios atsakingesnį visuomenės požiūrį į ekologiją ir socialinę kiekvieno iš mūsų atsakomybę, – sako generalinės projekto rėmėjos UAB „ACME Baltija" direktorius Paulius Paršeliūnas. – Ugdydami mažųjų visuomenės narių sąmoningumą, galime nuveikti kur kas daugiau. Prisidėdami prie šios gražios akcijos, taip pat siekėme atskleisti ir mūsų įmonės vertybes, puoselėjamas daugumos iš mūsų darbuotojų.“

Vienos iš projektą palaikančių organizacijų – VšĮ „Ekošviesa“ – vadovas Tadas Ruželė pastebi, kad dauguma gyventojų nori kurti darnią ir saugią ateitį savo vaikams, tačiau mažai yra tokių, kurie savo vaikus mokintų elementarios aplinkosaugos. „Viskas turi prasidėti nuo visuomenės, nes niekas kitas už mus nesutvarkys mus supančios aplinkos. Manau, kad labai nedidelė dalis jaunimo šiandien žino, jog panaudotas energiją taupančias lemputes reikia atiduoti perdirbti, nes priešingu atveju jos kelia pavojų gamtai“, – sako T. Ruželė.

Renginio dalyvius – moksleivius, jų tėvelius ir kitus palaikymo komandų narius – pasitiko Ekofanų personažai Lempiukas, Lašiukas, net keturios Gėlytės, Kurmis bei Kirmėlytės. Baigiamojo koncerto metu netradicinėmis teatro formomis atskleistos pagrindinės ekologijos problemos: energijos netausojimas, vandens netaupymas, šiltnamio efekto padariniai, rūgščių lietų susidarymo mechanizmas, neatsakingas elgesys su atliekomis. Aktoriai šoko, dainavo, žaidė žaidimus, įtraukdami ir žiūrovus aktyviai dalyvauti vaidinime. Be to, susirinkusiesiems įteiktos „Būk žalias kaip ekofanas!“ knygelės, kuriose vaizdžiai ir aiškiai pasakojama, kodėl reikia gyventi ekologiškai ir kaip tai reikia daryti.

Pasirodymus surengė šokėjai Justas ir Justas, praeitų metų „Vaikų Eurovizijos“ finalininkė Milita, „Vaikų Eurovizijos“ nugalėtojai Bartas ir Eglė Jurgaityte, dainininkai Ilja, Merūnas, Vudis bei jo kartu su Anatolijumi bei Grūdu sukurta grupė „DAR“.

Akcijos metu buvo aplankytos daugiau nei 200 mokyklų visoje Lietuvoje: Druskininkuose, Varėnoje, Alytuje, Jiezne, Stakliškėse, Molėtuose, Utenoje, Panevėžyje, Radviliškyje, Šiauliuose, Telšiuose, Mažeikiuose, Palangoje, Klaipėdoje, Tauragėje, Jurbarke, Kaune, Vievyje, Trakuose, Vilniuje ir kt. Projekto organizatoriai neaplenkė ir Alytaus valstybinių globos namų, Šiaulių universiteto, Jiezno vaikų namų. Radviliškyje „Ekofanų“ personažai dalyvavo „Žemės dienos“ eisenoje kartu su moksleiviais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius