-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 22

Išrinktoji prezidentė raginama imtis teismų reformos

Jau dešimt metų siekiantys įteisinti teismų tarėjų institutą Lietuvos sąjūdis bei Žmogaus teisių gynimo asociacija šią iniciatyvą nori perduoti išrinktajai prezidentei Daliai Grybauskaitei.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas, Sąjūdžio tarybos pirmininkas Rytas Kupčinskas siūlo išrinktajai prezidentei pradėjus darbą imtis teismų reformos, vienas siūlomų pokyčių – įteisinti visuomenės atstovų dalyvavimą teisme.

„Manau, kad naujai išrinktos prezidentės viena iš priedermių – sukurti tam tikrą komisiją, kuri iš esmės teiktų Teismų įstatymo pataisas ir jose būtų numatytas visuomenės atstovų dalyvavimas vykdant teisingumą. Mes manome, kad racionaliausia būtų įvesti tarėjų institutą į teismų sistemą“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė R.Kupčinskas.

Konferencijoje dalyvavęs Žmogaus teisių gynimo asociacijos narys proc. Vladas Vilimas akcentavo, kad Lietuva liko vienintelė demokratinė šalis, kurios teismuose nedalyvauja visuomenės deleguoti atstovai – vadinamieji prisiekusieji, taikos teisėjas arba tarėjas.

Seime jau anksčiau diskutuota dėl galimybės įkurti teismų tarėjo instituciją, tačiau tokios minties atsisakyta. 2004 metų pavasarį Seimo sudaryta darbo grupė parengė studiją dėl tarėjų institucijos įsteigimo tikslingumo. Studija buvo pristatyta per viešą diskusiją, kurioje nuspręsta, jog įvesti tarėjų instituciją Lietuvoje dabar nėra tikslinga.

Pagal tarptautinę praktiką visuomenės išrinkti ar paskirti tarėjai dalyvauja teismų procesuose ir gali sutikti arba nesutikti su teisėjo sprendimu. Jei tarėjas nepritaria teisėjo sprendimui, į tai gali būti atsižvelgta aukštesnės instancijos teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius