-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 10

Išrinktos gražiausiai tvarkomos Kauno rajono sodybos

Jau daugiau kaip dešimtmetį Kauno rajono savivaldybė (KRS) tęsia tradiciją – renka gražiausiai tvarkomas rajono gyventojų sodybas. Šiemet konkurse dalyvavo 42 šeimos iš 20 seniūnijų. Buvo vertinamos gražiausios kaimo, gražiausios ūkininko sodybos, renkamas gražiausiais namo sklypas ir gražiausia kaimo gyvenamoji vietovė.
Rudinskų sodyba
Rudinskų sodyba / KRS nuotr.
Temos: 1 Kauno rajonas

Nugalėtojams KRS vadovai Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje surengtoje šventėje įteikė ąžuolo lentas, liudijančias kurioje kategorijoje konkurso dalyviai šiemet pripažinti geriausiais.

Fabijorita ir Laimutis Makauskai iš šventinio renginio į namus Valmantiškių kaime (Vilkijos apyl. sen.) grįžo su aukščiausi apdovanojimu nominacijoje „Gražiausia sodyba 2011m.“.

Šiųmetinės gražiausiai tvarkomos sodybos šeimininkai sakė esantys pensininkai ir negalintys daug lėšų skirti aplinkos gražinimui. Tačiau viską, ką daro, daro su didžiule meile. „Grožį kuriame tėviškėje“, – su pasididžiavimu sakė Laimutis Makauskas.

I vieta nominacijoje „Gražiausias namo sklypas 2011 m.“ skirta Gintarės ir Arūno Vilbikių sodybai. Šlienavos kaime (Samylų sen.) įsikūrę Vilbikiai nuo tiesioginių darbų likusį laiką sakė skiriantys aplinkai puoselėti. Belieka tik spėlioti, kada grožio oazę spėja kurti Babtų seniūnijos ūkininkai Džiuljetos ir Leono Rudinskai, nugalėję nominacijoje „Gražiausia ūkininko sodyba 2011 m.“

Dėmesys – kompozicijai

Vertinant sodybas daugiausia balų buvo skiriama už sodybos pastatų, sodo, daržo, gėlynų, žaliųjų vejų, poilsio zonų, takelių ir kitų elementų išdėstymą. Daug dėmesio skirta ir sodybų originalumui, etnografiniams elementams, spalvoms bei regionui būdingų medžiagų panaudojimui, mažosios architektūros elementams (pavėsinėms, vandens telkiniams, šuliniams).

„Pirmiausia mano žvilgsnis krypo į statinių ansambliškumą. Sodybose nebuvo aiškių kontrastų tarp pagrindinio gyvenamojo namo ir kitų sklypo statinių ir įrengimų. Vienaip ar kitaip buvo pasistengta suderinti apdailos medžiagas, spalvas, atkartoti kai kuriuos namo elementus pavėsinių, pagalbinių statinių ar tvorų dalyse.

Gal kiek disharmonijos į tą subtilią aplinką savo intensyvia spalva ir dirbtine supančiai aplinkai svetima forma bei medžiaga įnešė lauko baseinai. Buvo tikrai itin puikių sprendimų, kurie „apramino“ šį įrenginį – atskyrimas gyvatvorės tvorele ar išradinga neapibrėžto kontūro akmenų danga aplink jį“, – pastebėjimais dalijosi komisijos narė, Urbanistikos skyriaus vyr. architektė Irena Bertašiūtė.

Nustebino komisiją

„Renkant gražiausią ūkininko sodybą, vėlgi, laikėmės nustatytų konkurso vertinimo kriterijų, tačiau vykdomos veiklos mastai ir specifika vertė mus būti atlaidesniais vertinant ūkio estetinę pusę. Pirmosios vietos nugalėtojas komisijos nariams pateikė staigmeną ir privertė aiktelėti komisijos narius – labai racionaliu gėlynų ir dekoratyvinių augalų grupių išdėstymu, estetiškai sutvarkyta ne tik gyvenamąja aplinka, bet ir gamybine bei technikos laikymo zonomis. Jos susilieja organiškai su supančia gamtine aplinka, teritorija“, – prisiminė Aplinkos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Juknienė.

Į visų konkurse dalyvavusių šeimų namus iškeliavo pušelės – visžaliai medžiai, simbolizuojantys nemirtingumą, o kadangi atlaiko stiprius vėjus, tapę dvasinės jėgos ir gyvybingumo simboliu.

Konkurso nugalėtojai

Nominacijoje „Gražiausia sodyba 2011m.“:

I vieta – Fabijoritos ir Laimučio Makauskų sodyba (Vilkijos apyl. sen., Valmantiškių k.);
II vieta – Ritos ir Arūno Drumstų sodyba (Vandžiogalos sen., Padaugupės k.);
III vieta – Vidos ir Romualdo Andriuškevičių sodyba (Babtų sen., Babtų mstl., Beržų g. 1).

Nominacijoje „Gražiausias namo sklypas 2011m.“:

I vieta – Gintarės ir Arūno Vilbikių sodybai (Samylų sen., Šlienavos k.);
II vieta – Daivos ir Kęstučio Sasnauskų sodybai (Kulautuvos sen., Kulautuvos mstl., Kranto g. 87);
III vieta – Janinos ir Sigito Kasakaičių sodybai (Karmėlavos sen., Ramučių k., Parko g. 26).

Nominacijoje „Gražiausia ūkininko sodyba 2011m.“:

I vieta – Džiuljetos ir Leono Rudinskų sodybai (Babtų sen., Kikonių k.);
II ir III vietos komisija nusprendė neskirti.

Nominacijoje „Gražiausia kaimo gyvenamoji vietovė 2011m.“:

I vieta – Pociūnų kaimas;
II ir III vietos komisija nusprendė neskirti.

Paskatinamieji prizai skirti:

Editos ir Ričardo Dagilių sodybos šeimininkams (Samylų sen., Girionių k.) – už senovinės kaimo statybos ir mažosios architektūros išsaugojimą;

Ramutei ir Juozui Martikaičiams (Garliava, Bijūnų g. 18) – už originaliai tvarkomą aplinką.
Ingai ir Vladui Vidrevičiams (Garliavos apyl. sen., Naugardiškės k., Medžiotojų g. 14) – už moderniai tvarkomą aplinką;

Vilhelminai Kakanienei ir Gediminui Šneideriui (Raudondvario sen., Didvyrių k., Laimės g. 14B) – už augalų įvairovę ir gausą;

Virginijai ir Algirdui Bielskiams (Zapyškio sen., Kluoniškių k., Beržų g. 13) – už tradicinių ir modernių augalų suderinimą;

Linai ir Kęstučiui Bružikams (Alšėnų sen., Dievogalos k.) – už nuolatinį ūkio aplinkos tvarkymą ir puoselėjimą;
Inesai ir Olegui Naturjevams (Vandžiogalos sen., Didžiųjų Ibėnų k.) – už šeimyninių tradicijų tęstinumą;

Alinai ir Laimiui Šileikiams (Zapyškio sen., Kuro k.) – už darbščias rankas ir jaunatvišką entuziazmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius