Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 27

Išskirtinė nepagarba gamtai Marijampolėje: upelis terštas nuotekomis, primėtyta padangų

Marijampolės savivaldybėje esančiame Želsvos kaime vietiniai pastebėjo, kad netoli mėsos perdirbimo cecho išsikišo vamzdis į šalia esantį Želsvelės upelį. Pasakojama, kad iš jo teka smirdantis skystis, nuosėdos matyti upelio dugne. Be to, gulėti paliktos masyvios padangos. Vietos aplinkosaugininkai, atlikę neplaninį patikrinimą, nustatė, kad vamzdis iš fabriko į upelį buvo nutiestas savavališkai. Įmonei gresia bauda.
Padangos Želsvos kaime
Padangos Želsvos kaime / 15min skaitytojo nuotr.

Kaip pasakoja į 15min besikreipęs asmuo, iš vamzdžio nuolatine srove teka galimai užterštas vanduo.

„Prieš vamzdį upelio vanduo skaidrus, už vamzdžio matomos baltos spalvos nuosėdos. Ant upelio dugno susidaręs pilkšvų, baltų nuosėdų sluoksnis, nuo vandens sklinda blogas kvapas“, – pasakoja jis.

15min skaitytojo nuotr./Vamzdis į Želsvelės upelį
15min skaitytojo nuotr./Vamzdis į Želsvelės upelį

Pašnekovo teigimu, liūdina ne tik kyšantis vamzdis, tačiau ir didelė netvarka – gausu alkoholio taros, buitinių atliekų, į upelį suverstos žemės ūkio technikos padangos.

„Vaizdas itin liūdnas. Sąmoningų žmonių, savanoriškai prisidedančių prie tvarkymo, labai mažai“, – kalbėjo jis.

Atliko neplaninį patikrinimą

Pasak Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) vadovo Gintauto Česaičio, remiantis 15min užklausa, buvo atliktas neplaninis įmonės UAB „Momblan“ patikrinimas.

„Išsiaiškinom, kad tas mėsos perdirbimo cechelis prieš 2 metus pasistatė savo 1,4 kubinio metro per parą našumo nuotekų valymo įrenginius ir tą vamzdį nusitiesė. Per praėjusius metus [buvo išleista] apie 700 kubų, tai beveik 2 kubai per parą. Valymo įrenginius reikia prižiūrėti, tokias specifines nuotekas dar su pertraukiamais nuotekų padavimo režimais, manau, jie nelabai gali išvalyti iki normų“, – teigė aplinkosaugininkas.

15min skaitytojo nuotr./Galima tarša Želsvelės upelyje
15min skaitytojo nuotr./Galima tarša Želsvelės upelyje

Pasak jo, įmonei už tai bus taikoma nuobauda, prašoma atlyginti žalą gamtai. Nors tyrimo rezultatai dar nėra žinomi, anot specialisto, matyti, kad taršos normos bus viršytos.

Pasak G.Česaičio, po patikrinimo bendrovė buvo „greitai įtikinta“ prisijungi prie bendro nuotekų valymo.

„Greitai įtikinom atsisakyti savo valymo įrenginių ir prisijungti tinklus. Nesuprantama, kodėl jie iškart neprisijungė, nes tie nuotekų tinklai tiesiog per jų kiemą eina“, – sakė Marijampolės RAAD vadovas.

Pasak aplinkosaugininko, upelyje suverstos padangos – ne jų atsakomybė, mat nesuformuotų sklypų savininkas yra Nacionalinė žemės tarnyba, ir šias atliekas sutvarkyti turi savivaldybė.

15min skaitytojo nuotr./Želsvelės upelis
15min skaitytojo nuotr./Želsvelės upelis

„Gaila, kad niekas anksčiau nesuteikė informacijos nei mums, nei savivaldybei. Nors ir didelio masto problema, būtume ją išsprendę nedelsiant ir seniai“, – kalbėjo G.Česaitis, atkreipdamas dėmesį, kad asmuo pirmiausia kreipėsi į žiniasklaidą, o ne į atitinkamas tarnybas.

Tą pažymėjo ir Marijampolės vicemeras Paulius Marozas. Jo teigimu, apie galimą taršą nebuvo informuota nei savivaldybė, nei aplinkosaugininkai. Vicemero tikinimu, buitinės atliekos upelyje jau yra renkamos, tas bus daroma ir ateityje.

Nežinojo apie taršą

15min susisiekus su „Momblan“ atstovais, jie teigė, kad specialus vamzdis išvalytoms nuotekoms buvo įrengtas 2017 metų pabaigoje. Kad nuotekos teršia upelį, jie esą nežinojo.

„Nežinojome, kad tokia situacija yra, būtume tikrai neleidę“, – teigė bendrovės atstovas Paulius, nepanoręs pasakyti pavardės.

„Sunku pasakyti, kodėl atsirado [nuosėdos upelyje]. Ar pavedė įrenginys, ar našumas blogai buvo apskaičiuotas. Aiškinamasi, dėl ko taip atsitiko“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekos. Asociatyvi nuotrauka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekos. Asociatyvi nuotrauka

Bendrovės atstovas negalėjo pasakyti, kodėl anksčiau nebuvo prisijungta prie bendro nuotekų tinklo. Taip pat ir išleistų nuotekų kiekio įvardinti pokalbio metu negalėjo, tik pažymėjo, kad skaičiai esą nedideli.

„Situacija yra suvaldyta, vamzdis yra atjungtas ir derinama su „Sūduvos vandenimis“ dėl prisijungimo“, – teigė vienas iš įmonės vadovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius