Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15

Išsvajota „valstiečių“ koalicija: teks palenkti „bestuburį“ V.Uspaskichą ir sumalti į miltus konservatorius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiai turi vilčių dėl kairiųjų jėgų koalicijos, nepaisant to, jog didžiausią rinkėjų pasitikėjimą pelnė ne jie, o ir antrajame Seimo rinkimų ture susirungs kur kas daugiau dešinių partijų kandidatų. Prie kairės „valstiečiai“ drąsiai priskiria Darbo partiją, o jos lyderis Viktoras Uspaskichas laviruoja – sako, jog mielai dirbtų ir opozicijoje, ir tuo pačiu sveikina Laisvės partiją su pergale. Ar dešiniosioms jėgoms, siekiančioms burtis į koaliciją, „darbiečių“ ramsčio išvis reikia? Gal LVŽS noras formuoti koaliciją – drambliuko svajonė? Ko gali griebtis „valstiečiai“ bandydami paversti ją realybe?
Galimos centro kairės koalicijos derybos
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Gintautas Paluckas, Viktoras Uspaskichas / 15min nuotr.

Su žurnalistais antradienį kalbėjęs LVŽS premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad dėl paramos partijai kalbasi ir su socialdemokratais (LSDP), ir su Darbo partija, bei pridūrė, jog dar turi vilčių po rinkimų formuoti centro kairės koaliciją.

R.Karbauskis dėliojasi scenarijus

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, jog antrajame ture tam reikia iškovoti bent 24 mandatus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Socialdemokratai kai kuriose kaimiškosiose savivaldybėse turi daug šansų. Mes manom, kad socialdemokratai dar gali pridėti septynis mandatus. Darbo partija tikrai gali pridėti vieną, jei ne du. Tris, tikriausiai, Socialdemokratų darbo partija turėtų pasiekti, Lenkų rinkimų akcijos (LLRA-KŠS) – dar plius vienas. Tai yra realistinis scenarijus apie tai, kas gali įvykti antrajame ture“, – prognozavo politikas.

Didžiausio palaikymo per pirmąjį turą pelniusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis vengė kalbėti apie būsimą koaliciją ir į klausimą, ar ji įmanoma be Darbo partijos, neatsakė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tačiau pabrėžė, kad kai kuriose apygardose „darbiečių“ parama antrajame ture bus labai svarbi.

Kam reikš paramą, Darbo partija kol kas oficialiai nepaskelbė. Partijos narys Mindaugas Puidokas, kalbėdamas su 15min, linko prie kairės.

V.Uspaskichas: dešinei pagalbos lyg ir nereikės

Kiek anksčiau visuomeninio transliuotojo laidoje „LRT forumas“ dalyvavęs V.Uspaskichas sakė manantis, jog dešinei Darbo partijos paramos, matyt, net ir nereikia.

Negalvoju, kad mes kažkoks auksinis dalykas.

„Rinkėjai pakankamai aiškiai išreiškė norą centro dešiniosios pozicijos ir tai parodo geras abiejų liberalių partijų ir konservatorių rezultatas.

Man atrodo, šitoms trims partijoms nereikia jokios pagalbos, jeigu jos tvarkingai sudėlios savo strategiją antrajame ture. Aš net nepretenduoju, negalvoju, kad mes kažkoks auksinis dalykas“, – komentavo politikas.

Jis teigė lauksiantis iš kitų partijų kvietimo derėtis, bet esą ne dėl postų, o dėl programinių nuostatų. Jei susitarti nepavyks, Darbo partija, pasak V.Uspaskicho, be problemų liktų opozicijoje.

„Jokių postų mes nesieksim, man bus naudingiau kažkiek nuostatų iš programos įgyvendinti: regioninė politika ir investicinė aplinka – tai yra būtina. Jeigu pavyks, mes remsim“, – sąlygas kėlė lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė tos pačios laidos metu iš jo sulaukė linkėjimų.

„Aušrinė – atradimas šituose rinkimuose. Šiandien jai yra didžiulis pavojus arba save sugadinti, arba tapti dideliu vadovu mūsų Lietuvos politinėje padangėje“, – pasidžiaugė V.Uspaskichas.

R.Urbonaitė: LVŽS teks graibyti kiekvieną mandatą

Šis epizodas Mykolo Romerio universiteto politologei Rimai Urbonaitei nepraslydo pro akis.

„Paklausykite V.Uspaskicho – jis tikrai eis su R.Karbauskiu? Po tokio nusilenkimo iki žemės prieš Aušrinę ir pasakymo, kad ir aš – beveik liberalas? „Darbiečiai“, pagal vakarykščius Viktoro pasisakymus, yra visiški bestuburiai, kurie eis ten, kur pūs vėjas. V.Uspaskichas žiūrės, su kuo jam patogiau“, – svarstė ji.

„Darbiečiai“ yra visiški bestuburiai, kurie eis ten, kur pūs vėjas.

R.Urbonaitė teigė, kad dešinieji – TS-LKD, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – gali pelnyti tiek mandatų, kad su Darbo partija derėtis nereikės, tačiau „valstiečiams“ to išvengti esą nepavyks.

„Ne 100 proc., bet manau, kad V.Uspaskichas jungtųsi prie R.Karbauskio. Nors klausimas, kas ką pasiūlys. Nes jeigu R.Karbauskiui V.Uspaskichas tampa kertiniu, o panašu, kad tampa, natūralu, kad šioje pusėje postų jie gali gauti daugiau, o postai jiems bus svarbesni“, – teigė politologė ir ragino rimtai nevertinti V.Uspaskicho kalbų apie programines nuostatas.

„Jis yra bestuburis. Viskas priklausys nuo to, kur jam daugiau naudos“, – be užuolankų komentavo ji.

Tam, kad „valstiečiai“ galėtų formuoti koaliciją, konservatorius antrajame ture turi ištikti visiška tragedija ar fiasko, teigė R.Urbonaitė: „Aš nesakau, kad R.Karbauskis neturi šansų formuoti centro kairės koalicijos, bet jie tikrai menkesni. Vienmandatėse apygardose turi būti neįtikėtinas dešinės pusės fiasko.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Reikės graibyti kiekvieną mandatą ir bus įdomių dvikovų“, – pridūrė politologė.

VRK infografikas/Kova vienmandatėse
VRK infografikas/Kova vienmandatėse

Kairiųjų rinkėjai gali tapti vangūs

Ji pastebėjo, kad „valstiečių“ ir konservatorių kandidatai susitiks 26-iose vienmandatėse apygardose, ir vargu ar jose visose laimės LVŽS.

„Kažkaip nuoširdžiai abejoju, nebus taip. „Valstiečiai“ nėra ant tos bangos, kuri buvo 2016 metais. Galų gale, partijos vertinimas – daugiamandatėje nuo konservatorių ji atsilieka 7 proc., – dėstė R.Urbonaitė. – Nesakau, kad tai tiesiogiai koreliuos su antru turu vienmandatėse, bet tai atspindi tam tikras rinkėjų nuotaikas. Nebus taip, kad „valstiečiai“ viską susišluos.“

Nebus taip, kad „valstiečiai“ viską susišluos.

O galimi LVŽS partneriai – „darbiečiai“ ir LSDP – taip pat, anot jos, smarkiai mandatų krepšio nepapildys.

„Jų galimybės išdidinti kairės krepšį nėra labai didelės, jau nekalbant apie „darbiečius“, kurių kandidatai išėjo du, o vienas iš jų – su „valstiečiu“ Algimantu Dumbrava. Man atrodo, jis tikrai laimės“, – svarstė politologė.

Rinkėjai, išvydę pirmojo rinkimų turo rezultatus, galėjo susidaryti pirminį įspūdį, kad Vyriausybę formuos konservatoriai, o tai, R.Urbonaitės teigimu, kairiųjų partijų rinkėjus apskritai gali atbaidyti nuo balsavimo.

„Jie gali nebenorėti net ateiti“, – teigė ji.

Tinka ir apgaudinėjantys LSDP, ir teista Darbo partija

R.Urbonaitė atsiminė ir ankstesnius R.Karbauskio žodžius: dar prieš savaitę apgavikus socialdemokratus jis prilygino konservatoriams, kurių esą nederėtų rinkti, o šiandien su jais remia pečius.

2016-aisiais LVŽS pirmininkas aiškino, jog su teista Darbo partija į koaliciją neis, o dabar kliuvinių tam nėra.

„Aišku, ko vertas politikų žodis, patiems rinkėjams palieku spręsti“, – pridūrė R.Urbonaitė.

O ko siekdami konservatorių fiasko imsis „valstiečiai“?

„Valstiečių strategija jau matyti: be „konservatoriai yra blogis“, pasipildė dar vienu elementu – jeigu neišrinksite mūsų arba, panašu, ir socialdemokratų, turėsite gėjų revoliuciją, prasirūkusią Lietuvą ir taip toliau. Iš esmės tai yra dar vienas priešas, kurį reikia nugalėti, nes rinkėją tas priešas labai gerai mobilizuoja“, – galimą strategiją telkiant rinkėjus nupasakojo R.Urbonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ji atkreipė dėmesį ir į S.Skvernelio retoriką: kai jo Vyriausybės finansų ministras pareiškė, jog tryliktos pensijos ši valdžia neįves, premjeras atkirto, kad tai sprendžia ne jis, ir jei Vyriausybė tokią pensiją patvirtins, tam esą reikės rasti finansų.

R.Urbonaitė tokius teiginius vadino desperacija.

Pasižiūrėkit, kokia buvo premjero reakcija – atrodė, kad tuoj pasakys, jog ministrą atstatydina.

„Jie dabar kratysis nuo sprendimų, kurie rinkėjui gali nepatikti. Pasižiūrėkit, kokia buvo premjero reakcija – atrodė, kad tuoj pasakys, jog ministrą atstatydina. Jie puikiai supranta, kad ne be tų išmokų pagalbos surinko savo procentą“, – komentavo ji.

M.Baltrukevičius: LSDP įvaryti į kampą

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius aiškino, jog „valstiečiai“, norėdami pasiekti geresnių rezultatų, visą dėmesį turėtų sutelkti į vienmandates, kur susitinka su konservatoriais. Tokių daug Kaune.

Ne tik sau laimi, bet ir neleidi laimėti pagrindiniams konkurentams.

„Tos kovos ypatingos svarbos, nes ne tik sau laimi, bet ir neleidi laimėti pagrindiniams konkurentams, kurie turi tokį patį tikslą – po rinkimų suformuoti koaliciją“, – 15min komentavo jis.

„Valstiečiai“, analitiko matymu, „lenktynėse link galimybės suformuoti daugumą gerokai atsilieka“.

Su LVŽS į koaliciją peršami socialdemokratai, jo įsitikinimu, yra įvaryti į kampą: esą partija lyg ir atsiribojo nuo „valstiečių“, kai anksčiau išėjo iš koalicijos, o tada bandė daryti ryžtingesnį posūkį į kairę. Taigi ir sukti dešinėn lyg nederėtų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Matas Baltrukevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Matas Baltrukevičius

„Aišku, jei socialdemokratai į koaliciją eitų su „valstiečiais“, ką Gintautas Paluckas (LSDP lyderis, – 15min) kol kas ir deklaruoja, tai ir reikalavimai būtų gana aukšti“, – svarstė M.Baltrukevičius.

V.Uspaskichas labiau reikalingas LVŽS

Darbo partija su V.Uspaskichu priešaky, jo įsitikinimu, taip pat skaičiuoja.

„Manau, V.Uspaskichas supranta, kad „valstiečiams“ jis reikalingas labiau ir su jais būtų didesnė tikimybė susitarti“, – teigė analitikas.

TS-LKD, Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio koalicija, anot jo, greičiausiai bus įmanoma ir be Darbo partijos: „Gali būti, kad Darbo partijos ir neprireiks.“

Antrasis Seimo rinkimų turas, po kurio viskas ir paaiškės, – spalio 25-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius