-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25

Įstatymas dėl partnerystės – jau Seimo darbotvarkėje, opozicija piktinasi

Civilinės sąjungos įstatymas, kuris leistų įteisinti tos pačios lyties asmenų santykius, įtrauktas į ketvirtadienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę. Opozicijos politikas Aurelijus Veryga piktinasi, kad taip apsispręsta paskutinę minutę ir tikina, kad valdantieji elgiasi kaip paskutiniai bailiai.
Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“
Mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Naują Civilinės sąjungos įstatymo projektą pateikę valdantieji jį vadino kompromisiniu.

Siūlomas įstatymas leistų tos pačios lyties poroms sudaryti sąjungą, teisiškai saugoti jų turtinius ir neturtinius asmeninio pobūdžio santykius, užtikrintų teisę į veikimą vienas kito atstovavimą, informacijos apie sveikatos būklės gavimą.

Kritikos įstatymui pažėrė tiek LGBT+ teisių aktyvistai, sakydami, kad jis ir toliau diskriminuoja tos pačios lyties asmenų poras, tiek ir konservatyviai nusiteikę kritikai, teigdami, kad tokia sąjunga būtų pernelyg artima šeimos modeliui, o naujasis įstatymas tik kosmetiškai skiriasi nuo anksčiau siūlyto partnerystės modelio.

„Valstiečių“ atstovas A.Veryga teigia, kad iš vakaro įtraukdami projektą valdantieji elgiasi negarbingai.

„Iš vakaro, kaip paskutiniai bailiai. Jei esate taip įsitikinę savo teisumu, tai kodėl bijote įtraukti tokius klausimus įprasta tvarka, kad norintys pareikšti savo nuomonę, kad ir protestu, galėtų tą padaryti. Kas čia per konspiracija?“, – feisbuke rašė A.Veryga.

Šiuo metu Lietuvoje įteisinti santykius galima tik susituokus –partnerystės negali sudaryti nei tos pačios, nei skirtingos lyties asmenys.

Partnerystės šalininkai sako, kad nesusituokę partneriai diskriminuojami, nes neturi teisės į paveldėjimą, automatiškai negali gauti informacijos apie į nelaimę patekusio partnerio sveikatą, atstovauti vienas kitam teismo procese.

Partnerystės kritikai teigia nuogąstaujantys, kad įstatymiškai apibrėžus partnerystę, bus sumenkinta santuokos reikšmė, ir tai gali tapti pirmuoju žingsniu artėjant link leidimo įsivaikinti homoseksualams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius