Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 07

Įstatymo pakeitimą ir peikia, ir sveikina

Nuo sausio 1-osios įsigaliojęs alkoholio prekybą nuo 22 iki 8 valandos ribojantis Alkoholio kontrolės įstatymas vienus piktina, kitus džiugina.
„Lukoil“ degalinėse apie alkoholio prekybos ribojimą klientai informuojami specialiais užrašais.
„Lukoil“ degalinėse apie alkoholio prekybos ribojimą klientai informuojami specialiais užrašais. / 15min.lt./Eriko Ovčarenkos nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Ne vienerius metus Pašilės gatvėje veikiančios UAB „Tigera“ parduotuvės, visą parą prekiavusios alkoholiniais gėrimais ir maisto produktais, vedėjas Egidijus Tarnauskas jau skaičiuoja naujojo įstatymo padarytus nuostolius. „Kol kas sutrumpinome darbo valandas – dirbame nuo 8 iki 24 valandos, nes pas mus siūloma ne tik alkoholio, bet ir maisto produktų, cigarečių“, – sakė E.Tarnauskas.

Anot jo, visą parą dirbančios nedidelės parduotuvės pagrindinio klientų srauto sulaukdavo naktį, kai nedirba didieji prekybos centrai. „Manau, po šio įstatymo priėmimo mūsų nuostoliai sieks 40 tūkst. Lt per mėnesį. Per metus susidaro nemenka suma. Kentės ir valstybės biudžetas, nes mokesčius oficialiai mokėdavome.“ Tačiau E.Taranauskas įžvelgė ir vieną gerą momentą: „Gal šis įstatymas geras tik tuo, kad jaunimas girtas gatvėmis nesišlaistys“.

Šis vyras piktinosi, kad laikytis įstatymo kol kas suskubo ne visi. Anot jo, dvi Kaune veikiančios naktinės parduotuvės, įsikūrusios Studentų g. ir Žemaičių pl., alkoholiu ir toliau prekiauja visą parą.

„15min“ žurnalistams užsukus į Studentų g. įsikūrusią visą parą veikiančią alkoholinių gėrimų parduotuvę pardavėja pareiškė, kad naujasis įstatymas jos darbui įtakos nepadarė. Prisistatyti nenorėjusi moteris tikino, kad čia dirbanti oficialiai.

Apie šį atvejį papasakojus Kauno miesto savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjai Rasai Palevičienei ši teigė, kad įstatymai lygūs visiems. „Licenciją prekiauti alkoholiu jie gal ir turi, tačiau jiems privalu pas mus atėjus ją pasikeisti. Bet tai nesuteikia jiems teisės alkoholiu prekiauti visą parą, nes reikia vadovautis įstatymu ir prekybininkai tą puikiai žino. Kad kažkas nespėjo pasikeisti dokumentų – kitas reikalas, bet įstatymo nuostatų privalo laikytis. Licencijuojamą veiklą vykdantys žmonės turi sekti pakitimus ir gerai žinoti bendrą tvarką“, – komentavo R.Palevičienė.

Šiaurės prospekte įsikūrusio restorano „Legenda“ šeimininkas Gediminas Juodeika pripažino, kad naujasis įstatymas turės didelės įtakos restorano veiklai. „Mes šiuo įstatymu ir džiaugiamės, ir nelabai. Džiaugiamės dėl to, kad padaugės klientų: gal daugiau švenčių žmonės pas mus švęs. O blogai todėl, kad visi tie girtuokliai, kurie stovėdavo prie kioskų ir galėdavo sau leisti išgerti 100 g degtinės ar 3 butelius alaus, veršis pas mus išgerti 50 g“, – pusiau rimtai, pusiau juokais prognozavo G.Juodeika.

„Kirs“ prekybos centrams ir degalinėms

Anot iki vėlumos dirbančių prekybos centrų ir degalinių atstovų, draudimas prekiauti alkoholiu nuo 22 valandos skaudžiai atsilieps jų pelnui. „Įstatymas itin nepatogus pirkėjui – dėl to galime prarasti nemažą dalį savo klientų, o tai skaudu, kai vartojimas ir taip krenta. Tačiau kol kas neplanuojame trumpinti savo parduotuvių darbo laiko, nes naktinę prekybą sudaro toli gražu ne vien alkoholis“, – sakė „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Tačiau pasak „Rimi“ viešųjų ryšių specialistės Rasos Juodkienės, alkoholis sudaro apie 30-40 proc. visos po 22 valandos vykstančios apyvartos. „Kadangi alkoholio prekyba nuo šios valandos uždrausta, atitinkamai smuks ir pelnas. Nesumokami mokesčiai taip pat bus nemaži. Be to, nepatogumų sukelia ir būtinybė papildomai pateikti visą informaciją darbuotojams, o jiems tai papildomas rūpestis, nes užmaršuolių arba nežinančių apie pasikeitusius įstatymus vis dėlto atsiranda“, – sakė R.Juodkienė.

Statistika rodo, kad ilgainiui toks draudimas sumažina alkoholio vartojimą. Sakė A.Razmienė.

Degalinių tinklo „Lukoil“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas pasakojo, kad degalinėse apie pakeitimus nežinojusių klientų iki šiol nepasitaikė. „Apie prekybos alkoholiu draudimą nuo 22 iki 8 val. buvo plačiai kalbama žiniasklaidoje, todėl manome, kad dauguma klientų apie tai jau žino. Mes patys apie tai informuojame kabindami skelbimus matomoje vietoje – prie alkoholinių prekių lentynų. Neigiamos žmonių reakcijos ar pasipiktinimų irgi kol kas nesulaukėme“, – sakė R.Turlinskas.

Padaugės pažeidimų

Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininko Algimanto Minkausko teigimu, uždraudus alkoholio prekybą nuo 22 valandos neabejotinai padaugės nelegalios prekybos ir prekybos „iš po prekystalio“ atvejų.

Pareigūno teigimu, analogas jau yra – prieš dešimtmetį galiojęs panašus įstatymas gerokai papildė „pilstuko“ gamintojų ir nelegalių prekiautojų kišenes. „Dėl to paties skundžiasi ir kaimynai. Nesenai viešėjome Latvijoje, ten, nors panašus įstatymas galioja jau keletą metų, pareigūnai vis dar skundžiasi, kad nespėja gaudyti nelegalių alkoholio gamintojų ir pardavėjų. Manau, panašiai nutiks ir pas mus“, – sakė A.Minkauskas.

Anot jo, didžiausias nelegalios prekybos alkoholiu pagyvėjimas veikiausiai bus juntamas ne pačiuose miestuose, o aplink juos. „Didieji prekybos centrai, degalinės, parduotuvės veikiausiai nerizikuos ir alkoholiu „iš po prekystalio“ neprekiaus, nes apie tokius atvejus policija sužino gana greitai. Tačiau mažesnės parduotuvėlės ar kioskai atokesnėse vietose tikrai tuo užsiims“, – įsitikinęs A.Minkauskas.

Pajėgas stiprins ir pasienio darbuotojai

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės ryšių su visuomene specialistas Juozas Baužys nuogąstavo, jog įstatymų permainos neabejotinai padidins kontrabandos mastus. „Kontrabanda labiausiai klesti pasienio Pagėgių ruože, per Rusijos – Lietuvos sieną. Populiariausia kontrabandinė prekė – cigaretės, toliau alkoholis ir narkotinės medžiagos. Dažniausiai alkoholis nelegaliai į Lietuvą atkeliauja paslėptas dvigubuose kuro bakuose“, – apie nelegalų svaigalų atkeliavimo į Lietuvą būdus pasakojo J.Baužys. Pašnekovo teigimu, kontrabandos mastai didės proporcingai lietuviškų ir rusiškų prekių kainų skirtumams. „Kuo pigesnės prekės bus Rusijoje, tuo daugiau kontrabandos bus gabenama į Lietuvą. Dažniausiai nelegaliai per sieną keliauja spiritas, nekokybiška degtinė. Dėl to stipriname sienos apsaugos pajėgas“, – sakė J.Baužys.

Bus sveikesni

Nors naujojo įstatymo poveikiu abejoja tiek verslininkai, tiek ekonomistai, Visuomenės sveikatos centro darbuotojai teigia, jog jis – neabejotinai sveikintinas. „Yra nuomonių, kad uždraudus prekiauti alkoholiu nuo 22 valandos žmonės tiesiog pakeis įpročius ir alkoholio pirks iš anksto. Žinoma, tik įsigaliojus įstatymui, taip ir bus – žmonės psichologiškai pajunta poreikį protestuoti. Tačiau statistika rodo, kad ilgainiui toks draudimas sumažina alkoholio vartojimą“, – įsitikinusi Visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė. Specialistės teigimu, kuo labiau griežtinamas prieinamumas prie alkoholio, tuo mažiau žmonės jo suvartoja. „Žinoma, šalia tokio įstatymo reikėtų ir kitokių alkoholio vartojimo prevencijos programų – ugdymo, švietimo, užimtumo programų. Tačiau ir šis įstatymas jau yra sveikintinas žingsnis“, – teigė A.Razmienė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius