-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 13

Įstatymo pakeitimas užminė galvosūkį

„Neįsivaizduoju, kaip reikėtų taikyti naująją įstatymo nuostatą,“, – išgirdęs apie pakeitimus Alkoholio kontrolės įstatyme, prisipažino „Studlendo“ administracinius reikalus tvarkantis Olegas Kryžanovskis.
Kioskas
Kioskas / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Jis tik iš „15min“ išgirdo apie teisės akto pakeitimus, nuo sausio pirmosios draudžiančius prekiauti alkoholiu aukštosiose mokyklose ir jų teritorijose.

Kelios modernios Klaipėdos universiteto auditorijos yra įkurdintos „Studlendo“ pastate. Po tuo pačiu stogu veikia ir IKI parduotuvė, picerija, kavinės. Taigi griežtai laikantis įstatymo raidės, alkoholis iš šios vietos lyg ir turėtų „išgaruoti“.

Tačiau O.Kryžanovskis įsitikinęs, kad priimant šį įstatymą apie „Studlendą“ nebuvo pagalvota. Nuo naujųjų metų parduotuvių vadovai suskubo rūpintis, kad po 22 val. alkoholis pirkėjams nebūtų pasiekiamas, tačiau apie kitą nuostatą niekas neinformavo. „Jau beveik sausio vidurys, o mes negavome jokios informacijos“, – aiškino „Baltisches Haus“ Klaipėdos regiono administratorius O.Kryžanovskis.

Vyro nuomone, priimant įstatymą, nebuvo atsižvelgta į „Studlendo“ situaciją. „Tai išimtis – yra du atskiri turtiniai vienetai, atskiros patalpos, nėra bendro praėjimo. Kad įeitum į pastatą, reikia iš universiteto patalpų apeiti aplinkui. Jie tikrai neatsižvelgė į mūsų situaciją“, – aiškino jis.

O.Kryžanovskio nuomone, priimtas sprendimas – ne ta priemonė, kuri galėtų sumažinti alkoholio vartojimą. „Paimkime kad ir naktinę prekybą – Latvija tokio įstatymo laikosi jau trejus metus, tačiau paskaičiuota, kad po jo įvedimo alkoholio vartojimas netgi padidėjo“, – aiškino jis.

Universitetui nepriklauso

Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus teigė, kad tokie draudimai, kokie ką tik įsigalėjo, labiau primena Andropovo laikus.

Anot rektoriaus, negalima visų matuoti pagal vieną matą: įvedus draudimą vartoti alkoholinius gėrimus universitetuose, įvairių mokslinių konferencijų ar seminarų rengėjai turės paieškoti, kur pratęsti vakarą. Vadovaujantis įstatymu, po renginių pasivaišinti vynu universiteto pastatuose ar teritorijose nebegalima . „Mums tai kainuos – reikės ieškoti kitų vietų“, – aiškino V.Žulkus.

Jis prisiminė, kad prieš kelerius metus buvo leista prekiauti alkoholiu universiteto fakultetų bufetuose. Tačiau studentai tuo nepiktnaudžiavo, rektorius teigė net nematęs, kad tarp paskaitų kas nors gertų alų ar vyną.

Kalbėdamas apie „Studlendo“ padėtį V.Žulkus pabrėžė, kad čia veikiančios parduotuvės ir kavinės universitetui nepriklauso. „Bet čia kaip pažiūrėsi – „Studlendas“ yra universiteto miestelio teritorijoje, ir toliau bus. Gal čia kas ir gali įžvelgti tuos pažeidimus, bet tos parduotuvės – ne universiteto“, – aiškino jis.

Alumi nesusiviliojo

Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas Antanas Bučinskas prisiminė, kaip prieš kelerius metus buvo leista fakulteto kavinėje prekiauti alumi. „Tačiau tas leidimas jokios naudos neturėjo – niekas to alaus nepirko“, – teigė dekanas. Netrukus alus iš fakulteto kavinės dingo.

Studentai, dekano nuomone, pakankamai motyvuoti, todėl alaus tarp paskaitų ir nesirenka. „Gali čia ir konjaku prekiauti – niekas nepirks, niekam jis čia nereikalingas“, – teigė A.Bučinskas.

Tačiau sprendimas neleisti studentams rūkyti prie pat įėjimo į fakultetą buvo sėkmingai įgyvendintas – studentai paiso sprendimo ir dūmą peša tam skirtoje vietoje.

Nedžiuginanti kaimynystė

Kur kas didesnių problemų universitetas turi dėl kaimynystėje veikiančių kioskų, kuriuose alkoholis tiesiog liejasi. Iš prieš kelerius metus buvusių trijų kioskų dabar veikia tik vienas ir tas pats fakulteto bendruomenės nedžiugina.

„Pažiūrėkite, kaip atrodo jo klientai: kai paspigina saulė, pro juos praeiti neįmanoma. Geria ir čia pat tuštinasi“, – piktinosi dekanas. Studentų, stoviniuojančių prie šio kiosko, nematyti. Čia renkasi tik aplinkinio rajono „kontingentas“.

Paradoksalu, tačiau įstatyme įtvirtintos normos šiam alkoholiu prekiaujančiam kioskui nebūtų galima taikyti. Senajame plane buvo nurodyta, kad teritorija, ant kurios dabar stovi kioskelis priklauso aukštajai mokyklai. „Tačiau paskutiniame plane tas kamputis su keliais kvadratiniais metrais jau iškirptas. Kažkas kažkam atseikėjo žemės, kuri turėjo priklausyti universitetui“, – piktinosi A.Bučinskas.

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, už reikalavimo neprekiauti alkoholiu aukštosiose mokyklose ir jų teritorijoje nesilaikymą įmonėms numatyta bauda nuo 500 iki 2000 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius