-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 29

Istorikai apie ekskomunistus Seime ir jų reakcijas: santykis su praeitimi neadekvatus

„Yra žmonių, kurie su savo praeitimi turi prastą santykį. Tada jie bando perrašyti biografiją, o plačiau žiūrint – perrašyti istoriją (...).Asmeninė biografinė istorija yra ta pati istorija, jeigu daug žmonių taip perrašys savo biografijas, tai jie suformuos ir valstybės istoriją“, – sako Vilniaus universiteto istorikas Marius Ėmužis. Jis ir istorikas Nerijus Šepetys įvertino Seimo narių, priklausiusių TSKP ir nutylėjusių šį faktą, komentarus.
Nerijus Šepetys ir Marius Ėmužis
Nerijus Šepetys ir Marius Ėmužis / 15min montažas

15min straipsnyje „Archyvai prabyla: Seime – buvę komunistai, propagandistai, sovietiniai ateistai“ paskelbė informaciją apie dvi dešimtis parlamentarų, kurie priklausė Komunistų partijai. Vos du iš jų, šiuos biografijos faktus nurodė Seimo nario apklausos anketose.

Buvusių kompartijos narių yra beveik visose Seimo frakcijose – penki demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“, po keturis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Valstiečių ir žaliųjų bei Socialdemokratų frakcijose, du – Liberalų sąjūdžio frakcijoje ir vienas Laisvės frakcijos gretose.

15min pateikia pokalbį su Vilniaus universiteto istorikais – Nerijumi Šepečiu ir Mariumi Ėmužiu, apie Seimo narių vaidmenį Komunistų partijoje, santykį su savo praeitimi bei istorijos klastojimą.

VIDEO: Seimo ekskomunistai: sovietiniai ateistai, funkcionieriai ir „ridikėliai“ – ką atskleidė archyvų dokumentai?

– Jūs, kaip istorikas, ką įžvelgiate pateiktoje informacijoje apie Seimo narių ryšius su sovietų TSKP?

– (N.Šepetys) Turime kelias problemas: politinę, socialinę ir atminties. Atminties – žmonės yra linkę pamiršti dalykus apie savo jaunystę. Tai yra normalu, tai daro visi žmonės. Akivaizdu, kad dabartiniai politikai, atlikę nesididžiuotinų veiksmų savo gyvenime, bus linkę to nesakyti.

Ar yra problema, kad tai nėra vieša informacija? Aš manau, jog tai yra problema.

Su tuo susijusi antra problema – labai daug žmonių pasinaudojo landa, teisine spraga ir nenurodo ryšių su kitomis valstybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius