Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 11 23

Istorikas Alvydas Nikžentaitis: „Eurointegracijos reikalai negali būti palikti tik politikams“

Savaitgalį Vilniuje įvyksiančios konferencijos, kurioje Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir Baltarusijos intelektualai kalbėsis apie Rytų partnerystę, vienas organizatorių Alvydas Nikžentaitis teigia, kad eurointegracijos reikalai negali būti palikti vien tik politikams. „Taip, kaip anksčiau dirbome su Lietuvos visuomene, dabar, siekiant šio tikslo, reikia dirbti su bičiuliais iš Ukrainos, nepamirštant ir Baltarusijos“, – 15min.lt sakė jis.
Valdybos pirmininku išrinktas profesorius Alvydas Nikžentaitis.
Alvydas Nikžentaitis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sekmadienį Rytų Europos filosofai, rašytojai ir istorikai susitiks konferencijoje „Mes – Europoje, ar Europa – be mūsų?”, kurioje bus diskutuojama apie Ukrainos ir Baltarusijos integravimą į Europos bendriją.

Mes labai aiškiai matome, kad toks politinis sprendimas sukėlė nemažos dalies Ukrainos visuomenės nepasitenkinimą. Ši visuomenės dalis, kuri pasisako už integraciją, yra mūsų potencialūs partneriai, – sakė A.Nikžentaitis.

Konferencijos organizatoriaus – Jerzy Giedroyco forumo valdybos pirmininkas, istorikas A.Nikžentaitis 15min.lt teigė, kad planuojant šį renginį nebuvo aišku, ar Ukraina pasirašys Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), todėl konferencijai keliami didesni tikslai, nei vien šis aktas.

„Akivaizdus dalykas, kuris matėsi Ukrainoje ir visame regione – nebuvo tarpusavyje kalbamasi. Konferencijos tikslas ir turėtų būti postūmis reguliariam dialogui regione. Pati konferencijos idėja dėl to nepakito, jos pagrindinis tikslas liko toks, koks buvo“, – sakė jis.

A.Nikžentaitis apgailestavo, kad į konferenciją neatvyks kai kurie joje turėję dalyvauti intelektualai iš Ukrainos, nes šioje šalyje planuojami dideli protestai.

Pašnekovas nemano, kad Ukrainos sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties, reiškia Rytų partnerystės programos fiasko.

„Mes labai aiškiai matome, kad toks politinis sprendimas sukėlė nemažos dalies Ukrainos visuomenės nepasitenkinimą. Ši visuomenės dalis, kuri pasisako už integraciją, yra mūsų potencialūs partneriai. Reikia, kad šių žmonių daugėtų, kad mūsų kolegos Ukrainoje daugiau kalbėtųsi su visuomene, aiškintų, kokie ilgalaikiai dalyvavimo ES pliusai“, – sakė jis.

Dabar ta dalis ukrainiečių, kurie mato Ukrainos ateitį ES, žino, kad turi partnerį ir sąjungininką Lietuvoje. Ir tai yra ldidžiulis lietuvių laimėjimas, – tvirtino A.Nikžentaitis.

Asociacijos sutarties pasirašymą tarp Ukrainos ir ES Lietuva stengėsi parodyti kaip pagrindinį mūsų šalies pirmininkavimo ES Tarybai akcentą.

Istorikas nemano, kad dėl to, jog ji nebus pasirašyta, Lietuvos pirmininkavimas bus laikomas nepavykusiu.

„Net ir nepasirašius šios sutarties, Lietuva įgijo labai daug draugų Ukrainoje. Iki šiol Lietuva buvo laikoma maža posovietine valstybe.

Dabar ta dalis ukrainiečių, kurie mato Ukrainos ateitį ES, žino, kad turi partnerį ir sąjungininką Lietuvoje. Ir tai yra labai didžiulis lietuvių angažavimosi į Rytų partnerystę laimėjimas“, – pabrėžė A.Nikžentaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius