-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 25

Istorikas: prieš 20 metų žlugusią sovietų imperiją tebesitikima atkurti

Kalėdos ir Naujieji metai žymi ir vieną reikšmingiausių praėjusio šimtmečio įvykių: Sovietų sąjungos griūtį. Būtent per Kalėdas per 20 metų apie savo atsistatydinimą iš nebeegzistuojančios valstybės vadovų per televiziją paskelbė Michailas Gorbačiovas. O 1991 metų gruodžio 31-oji – paskutinė diena, kai teisine prasme egzistavo Sovietų Sąjunga.
Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo pirmasis interviu žiniasklaidai po nepavykusio perversmo Maskvoje
Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo pirmasis interviu žiniasklaidai po nepavykusio perversmo Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nulemtas likimas jau po Stalino

Istorikas Algirdas Jabubčionis tikina, kad realiai Sovietų sąjunga žlugo gerokai anksčiau, tačiau teisiškai Sovietų sąjungos griūtį žymi 1991 metų gruodis. Be to, pasak istoriko, Sovietų sąjungos žlugimas buvo nulemtas iškart po Stalino mirties.

„Sakyčiau, kad Sovietų Sąjunga pradėjo žlugti nuo Stalino mirties. Bet koks bandymas destalinizuoti, bet koks perėjimas nuo totalitarinio iki autoritarinio režimo, reiškė Sovietų sąjungos žlugimą. Michailas Gorbačiovas skelbdamas viešumus ir demokratizacijas, nesuvokė, kur stumia imperiją, nesuprato, kad socializmas ir demokratija yra niekaip nesuderinami“, – sako A.Jakubčionis.

Pasak istoriko, M.Gorbačiovo atsistatydinimas buvo nulemtas, atsistatydinti jį privertė politinė situacija Rusijoje, Sovietų sąjungos žlugimas tapo akivaizdus.

„Borisas Jelcinas siekdamas valdžios Rusijoje ėmė iš esmės destruktyviai veikė visos Sovietų Sąjungos gyvenimą. Atsimenu tų laikų anekdotą: „Rusija nusprendė išeiti iš SS“. Dabar tai gal visai nejuokinga, bet tada Sovietų sąjunga buvo neįsivaizduojama be Rusijos“, – atsiminė istorikas.

A.Jakubčionis pažymi, kas Sovietų sąjungos likimą lėmė ir ekonominė krizė, piliečių nepasitenkinimas, galiausiai Baltijos šalių tautų siekis atgauti nepriklausomybę.

Atsistadynimas nieko nenustebino

Teisiškai Sovietų Sąjungą sužlugdė garsieji Belovežo susitarimai demontuoti Sovietų sąjungą, kuriuos 1991 m gruodžio 8 d. pasirašė Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos vadovai.

Istorikas tikina, kad tuomet M.Gorbačiovo atsistatydinimas jau buvo tik laiko klausimas. Tiesa, laiko M.Gorbačiovas neskubino: po susitarimų spėjo praeiti dvi savaitės, kai Šv. Kalėdų vakarą M.Gorbačiovas per televiziją visam pasauliui pranešė apie pasitraukimą iš nebeegzistuojančios Sovietų sąjungos vadovų.

Šį jo pareiškimą lietuviai sutiko gana vangiai: laisvę iškovojusios šalies jau nebelabai domino tirono likimas. Tik Sąjūdžio aktyvistai šį pareiškimą per Kalėdas stebėjo ne namuose, o Sąjūdžio būstinės sekretoriate.

Tuomet dabartininis premjeras Andrius Kubilius tuomet ėjo Sąjūdžio atsakingojo sekretoriaus pareigas. Jis atsimena, kad M.Gorbačiovo atsistatydinimas dar kartą parodė, kad Lietuva laimėjo.

„Visi buvome emociškai pakylėti. Gyvenome epochoje kai Lietuvoje gėris ir teisingumas  kovoje su melu ir prievarta šventė pergalę po pergalės ir SSSR subyrėjimas ir oficialus M.Gorbačiovo atsistatydinimas mums buvo dar viena ir bene svarbiausia Lietuvos  pergalė prieš tai, ką Ronaldas Reiganas be užuolankų vadino „blogio imperija“, – su 15min.lt atsiminimais dalijosi premjeras.

Pasak jo, nors nuo nepriklausomybės paskelbimo Kovo 11-ąją jau buvo praėję geri pusantrų metų, tuometinėse diskusijose vis dar buvo girdėti priekaištų, girdi, karštakošiai lietuviai paskubėjo, Sąjūdis ir Vytautas Landsbergis buvę per radikalūs, kad reikia imti pavyzdį iš atsargesnių latvių ir estų.

„Neslėpsiu, kad atsistatydinus M. Gorbačiovui jautėmės buvę teisūs; buvo smagu matyti, kad pasaulio spauda mirga antraštėmis – maža Lietuva sugriovė „blogio imperiją“, – prisimena A.Kubilius.

 

VIDEO: Отставка Горбачева / Gorbachev resigns

Putinas vis dar ilgisi

Tačiau ne visiems Sovietų sąjungos žlugimas reiškė kovos su „blogio imperija pabaigą. Štai Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pareiškė apgailestaujantis, kad Sovietų Sąjungos lyderiai nesiryžo kovoti iki galo, kas užkirstų kelią šios valstybės subyrėjimui prieš du dešimtmečius.

„Sovietų Sąjungoje reikėjo laiku pradėti ekonominius pertvarkymus ir reformas bei įtvirtinti demokratinius pokyčius šalyje. Reikėjo nuosekliai, atkakliai ir bebaimiškai, neslepiant galvos smėlyje ir neatkišant užpakalio kovoti už mūsų valstybės teritorinį vientisumą“, – pareiškė jis.

Istoriko A.Jakubčionio nestebina tokie Rusijos vadovo pasisakymai. Pasak jo, Sovietų sąjungos ilgisi ne tik V.Putinas, bet visa karta žmonių, laikiusių Sovietų sąjungą savo šalies didybės viršūne.

„Visą laiką Rusijoje buvo ir bus bent tol, kol gyvens ši karta, gyvenusi Sovietų Sąjungos laikais, kurie apgailestaus, kad ta valstybė suiro. Jiems tai buvo jų valstybė. Lietuviams tai niekada nebuvo mūsų valstybė“, – pažymi istorikas.

Pasak jo, šių žmonių jausmais ypač manipuliuojama kalbant apie tokius naujus darinius kaip Eurazijos sąjunga, nes ji pristatoma tarsi nauja Sovietų sąjungos atmaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius