Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 01

Istorinės Prezidentūros sargas – apie grasintoją su BMW, permestą škotą ir balius sodelyje

Beveik du dešimtmečius Istorinės Prezidentūros Kaune sargu dirbantis 70-metis Rimantas Garnelis su nerimu laukia rugsėjo pradžios. Laikinąją sostinę užplūdus studentijai, padaugėja ir teisės pažeidimų Prezidentūros kiemelyje. Sargas nespėja vaikyti rūkančių, geriančių ar šunis šioje istorinėje vietoje sumąsčiusių pavedžioti asmenų. Policiją tenka kviesti bent dukart per mėnesį.
Istorinės Lietuvos  Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis
Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros pastatas stovi Kauno senamiesčio Vilniaus gatvėje. Kaunui tapus laikinąja sostine, 1919–1940 metais, čia buvo įsikūrusi Lietuvos Respublikos Prezidentūra. Rūmuose dirbo ir gyveno visi trys Lietuvos Respublikos Prezidentai: Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius. 1940 metų birželio 15 dieną juose įvyko paskutinis LR Vyriausybės posėdis prieš prasidedant Lietuvos okupacijai. Dabar pastate veikia muziejus. Rimtį jame ir šalia jo sergsti keturi sargai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis

„Ko tik nebuvo pas mus... Girtuoklystės, cigaretės, Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Pažeidėjai ginčijasi, priekaištauja, kiti – ir bėga. Apie 80 proc. pažeidėjų pasišalina. Per mėnesį policiją tenka į pagalbą kviesti du ar tris kartus. Budžiu 6–8 pamainas per mėnesį“, – teigia 15min pakalbintas sargas Rimantas Garnelis.

BMW vairuotojo grasinimai

Iš jo pasakojimų galima lengvai suprasti, kad ne visi kauniečiai ir Kauno svečiai suvokia Istorinės Prezidentūros kiemelio svarbą. Ne maža dalis praeivių į jį užsuka tikrai ne pažintiniais tikslais.

Rimtu tonu pasakė, kad nušaus dabar mane. Atsakiau: „Darbo vietoje nušausi, gražiai palaidos, kompensaciją šeimai išmokės“.

„Kiemelis, kuris užima apie hektarą, laikomas pėsčiųjų taku, tačiau kai kurie sumąsto jame apsisukti su mašina. Būna ir tokių, kurie bando sutrumpinti kelią iš Šv.Gertrūdos į Vilniaus gatvę. Pamenu, šį pavasarį įlėkė į kiemelį BMW X5. Spėjau uždaryti vartus. Iššoko iš mašinos apie 30-ties metų amžiaus vyrukas, pradėjo klausinėti, kur mano viršininkė. Rimtu tonu pasakė, kad nušaus dabar mane. Atsakiau: „Darbo vietoje nušausi, gražiai palaidos, kompensaciją šeimai išmokės“. Iškoneveikė. Matyt, BMW X5 savininkams įprasta taip elgtis“, – šyptelėjo Rimantas.

Paklaustas, ar kada yra nukentėjęs nuo pažeidėjų fiziškai, jis atsakė neigiamai. Sutikęs kokį piktadarį, palaiko saugų atstumą.

„Gerai būtų turėti bent ašarinių dujų balionėlį. O dabar sutemus rankose teturime žibintuvėlį. Nei kardo – nieko neturiu. Vienintelis mūsų ginklas – „užmušk morališkai“, – prasitarė humoro jausmo nestokojantis garbaus amžiaus sargas.

Aršiausios pažeidėjos – merginos

Dažniausi pažeidimai Istorinės Prezidentūros kiemelyje, pasak pašnekovo, – rūkymas ir gėrimas viešoje vietoje. Rugsėjį, į Kauną sugužėjus studentijai, balių skaičius išauga.

Vienintelis mūsų ginklas – „užmušk morališkai“.

„Ženklą, kad kiemelyje draudžiama rūkyti, pastatė tik prieš trejus metus. Iki tol išvydavau su pastaba, nieko daugiau negalėdavau padaryti. Labiausiai akis drasko 14–15 metų amžiaus merginos. Jos dažnesnės pažeidėjos. Kartą viena porelė atsinešė į kiemelį turkišką kilimą, pasiklojo ir kaljaną užsirūkė. Romantiškas pasisėdėjimas. Kam tie ženklai?

Su alkoholiu tas pats. Anksčiau jaunuoliai mėgdavo kiemelyje alų su energetiniu gėrimu maišyti. Sakydavo, kad „reikia smūgio“. Dabar populiariausias – tiesiog alus. Apgaudinėti bando: prisipila alkoholio į gaiviųjų gėrimų butelius. Per dieną po keletą kartų vaikau iš kiemelio rūkančius ir geriančius.

Artėja studentų pirmoji savaitė... Baliai sodelyje. Tiesa, taros surenku nedaug. Vos atidarome 7.30 valandą vartus, praeina toks vyras su moterimi. Benamiams uždarbio nelieka. Grįžta jie apie 17 valandą“, – patikino Rimantas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis

Keletą kartų jam teko kiemelyje aptikti ir narkomanų panaudotų adatų. Kartą rado suplėšytą moterišką rankinę.

„Prie pat tvoros, einančios palei Vilniaus gatvę, yra toks tamsus užkampėlis, kur vaizdo stebėjimo kameros nelabai siekia. Tai ten galima aptikti visko. Šiaip įrengtos 5 lauko kameros, tačiau vaizdą jos fiksuoja prastai. Dar tie voratinkliai...“, – nutęsė sargas.

Arbata girdė sumuštą škotą

O pažeidėjų skaičius auga. Ypač renginių Kauno centre metu. Susiremia dažnai Rimantas ir su kauniečiais, mėgstančiais šunis Istorinės Prezidentūros prieigose pavedžioti. Kitiems nė motais ir jų keturkojų tuštinimosi reikalai.

„Vienas į kiemelį su dviračiu dažnai atvyksta. Kartu su juo – kovinis šuo. Kažkur netoli gyvena. Kiek bandome perspėti, nereaguoja. Laksto tas kovinis šuo palaidas. Kitą moteriškę, vedžiojančią tris šunis, policija išsivežė. Nubaudė. O štai jei rusai su keturkoju netyčia užklysta, pasakai, atsiprašo, iškart šuniukus išveda ir prie vartų palieka. Jokių problemų. Kodėl lietuviams tokio supratingumo nėra?“, – stebėjosi pašnekovas.

Šalia Istorinės Prezidentūros veikia naktinis klubas, tad jo lankytojai dažnai užklysta ir į kiemelį. Kartą Rimantas gelbėjo sumuštą škotą.

„Praėjusį pavasarį paryčiais kiemelyje radau sumuštą škotą. Permetė kažkas per tvorą. Gulėjo sau su tuo sijonu. Visas mėlynas, sušalęs, atimti daiktai, dokumentai. Pavaišinau arbata, pakviečiau į vidų sušilti, iškviečiau medikus. Kiek girdėjau, iš Kauno klinikų pabėgo. Kartą gelbėjau Smetonos paminklą. Peršoko naktį per tvorą gal 8 asmenys. Šaukė, kad Smetona – diktatorius. Nežinau, ką jie su juo norėjo padaryti, gal nuversti. Išsibėgiojo“, – prisiminimais toliau dalijosi sargas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune sargas Rimantas Garnelis

Nepažįstamas kepinto aliejaus kvapas

Teko jam gelbėti Istorinės Prezidentūros pastatą ir nuo grafičio „meistrų“. Gal 2005 metais du vaikinai su kuprinėmis peršoko tvorą ir bandė išpaišyti istorinį pastatą, tačiau, matyt, buvo per šalta, ir dažų balionėliai nesuveikė. Vandalizmo planas neišdegė. „Menininkai“ pabėgo.

„Anksčiau policija greitai atvažiuodavo, o dabar jau užtrunka. Tas skambinimas 112 numeriu viską taip prailgina“, – paaiškino sargas.

O ar „žolės“, už kurią dabar jau gresia baudžiamoji atsakomybė, niekas į kiemelį neužsuka parūkyti?

„Buvo dukart atėję. Vakarais. Kažkoks suaugęs atsivesdavo grupelę jaunuolių parūkyti. Kai niekad nerūkęs, neiškart supratau, kad tai – „žolė“. Jausdavau kepinto aliejaus kvapą. Nebuvau tuomet įsitikinęs, tad nekviečiau policijos. Dabar jau žinočiau“, – šyptelėjo Rimantas.

Tramdyti jam tenka ir nusilengvinti kiemelyje panorusius benamius.

„Gėdini, o jie: „Ką tu man padarysi? Sisiojau ir sisiosiu“. Išties ne vienas praeivis užsuka nusišlapinti, o neseniai buvusi dainininkė Erika Lisauskienė su benamiu net intymiais dalykais ant suolelio dienos metu užsiiminėjo. Kaip sakiau, visko čia būna“, – galvą kraipė sargas.

Nesibaigiančiais skandalais ir išsišokimais išgarsėjusi, ne kartą ir ne du dėl įvairių nusižengimų bausta sargo paminėta E.Lisauskienė rugpjūčio 6 dieną apie 13 valandą pilname lankytojų sodelyje užsiiminėjo seksu su benamiu. Veiksmas vyko priešais vaizdo stebėjimo kameras. Porelę (abiem nustatytas sunkus girtumo laipsnis) išsivežė policija, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Skandina liūtys

Kovoti Istorinės Prezidentūros sargams tenka ir su gamtos stichijomis. Stipriau palijus, lietaus vanduo ima tvindyti istorinio pastato rūsį.

„Apie 20 cm vandens liūtis pripila. Kartą jau ir pirmas laiptelis buvo paniręs. Vos nepapurtė elektra, nes statybininkai įrenginius sujungtus į rozetes buvo palikę. O aš braidžiau po vandenį ir tą įrangą aukščiau kilnojau“, – nusipurtė Rimantas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Istorinė prezidentūra Kaune.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Istorinė prezidentūra Kaune.

Pasak Kauno apskrities policijos, Istorinės Prezidentūros adresu policijos registruojamų įvykių registre pernai yra registruoti 6 pranešimai. Daugelis iš jų – 4 pranešimai, susiję su KET pažeidimais, taip pat gautas pranešimas dėl kūno sužalojimo bei registruotas atvejis dėl įvykusio konflikto viešoje vietoje.

Iki šių metų rugpjūčio 31 dienos policijos registruojamų įvykių registre registruoti 5 pranešimai: 3 iš jų dėl KET pažeidimų, 1 dėl viešosios tvarkos pažeidimo, registruotas ir pilietiško gyventojo pranešimas dėl rastų daiktų bei dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius