-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 11

Istorinį Klaipėdos krašto sukilėlių naktinį žygį kartos tūkstančiai žygeivių

Naktinis žygis istorinio sukilimo dėl Klaipėdos krašto atgavimo keliais šiemet drieksis nuo Kretingos. 25 kilometrų maršrutą įveikti šiemet planuoja per tris tūkstančius žygeivių.
Naktinio žygio dalyviams teko įveikti ir ledinio upelio vandenį.
Istorinė akimirka. Prieš daugiau nei dešimt metų žygeiviams taip pat pasitaikė gana šilta žiema. Teko basomis įveikti ir upelį. / Gedimino Trimako nuotr.

Naktinis žygis, kurio metu prisimenami 1923-iųjų metų sukilėlių takai, šiemet rengiamas jau 22 kartą.

Istorijos entuziastai, žygio organizatoriai kasmet naktinėtojams parenka vis kitokį maršrutą. Žinoma, kad 1923-iaisiais sukilėliai į Klaipėdą traukė ir iš Palangos, ir iš Kretingos, Gargždų, Priekulės pusės. Kasmet žygeiviams Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Klaipėdos apskrities skyriaus nariai parenka vis kitą maršrutą.

Centrinio valstybinio archyvo nuotr./Klaipėdos krašto savanorių armijos kariai. Klaipėda, 1923 m.
Centrinio valstybinio archyvo nuotr./Klaipėdos krašto savanorių armijos kariai. Klaipėda, 1923 m.

Šiemet žygeiviai rinksis penktadienį 21 val. Kretingos miesto Rotušės aikštėje. Planuojama, kad visą 25 km atstumą jie įveiks iki 6 val. ryto. Finišo vieta numatyta Klaipėdos valstybinės kolegijos pastate Jaunystės gatvėje, šalia Bachmano dvarvietės. Čia istorinių šaltinių duomenimis prieš šimtmetį buvo apsistojusi Lietuvos kariuomenė.

Suprasti akimirksniu

  • Šiemet Lietuva mini šimtąsias Klaipėdos krašto prijungimo metines.
  • Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą valdė prancūzai.
  • Sukilimo idėja kilo dar 1922 m. Vadovauti šiai akcijai paskirtas Lietuvos kariuomenės kontržvalgybos viršininkas Jonas Polovinskas, prisidengęs Klaipėdos krašte dažna Budrio pavarde.
  • Šilutė ir Pagėgiai buvo užimti be pasipriešinimo. Apsuptos Klaipėdos puolimas prasidėjo sausio 15-osios rytą, prancūzų karinė įgula pasidavė popiet. Žuvo du prancūzai, vienas vokiečių žandaras ir dvylika lietuvių.
  • Sausio 20-ąją krašto suvereniteto teisės perduotos Lietuvai.

Algis Grublys, vienas iš žygių organizatorių organizatorių, planuojama, kad žygyje dalyvaus šiemet 3 -3,2 tūkst. žygeivių. Tarp jų ir – kariškiai, savanoriai, skautai, pavieniai keliautojai. Naktinį žygį pamėgę ir jo laukia ne tik klaipėdiečiai. Sulaukiama dalyvių ir iš kitų regionų.

„Stengiamės maršrutą paruošti įvairesnį. Didžioji dalis kelio driekiasi žvyrkeliais, tačiau teks eiti ir laukais, pievomis. Apeisime Eketės piliakalnį, Dangės upė pakrante teks pražygiuoti. Patys žygeiviai nori įdomesnio, įvairesnio maršruto“, – pasakojo A.Grublys.

Visiems jis primena avėti patogius batus, pernelyg neprisirengti. „Bėda, kai žmonės daug prisirengia, po to sukaista. Juolab kad oras gana šiltas“, – teigė vienas organizatorių.

Anot jo, vis sunkiau rasti įdomesnių maršrutų, kuriais būtų atkartota sukilėlių kelionė, tampa sudėtinga dėl statybų, naujų kvartalų atsiradimo.

Paklaustas, kokiomis sąlygomis 1923-iaisiais keliavo sukilėliai, A.Grublys šypsojosi. „Sunku pasakyti, kokios tuo metu buvo oro sąlygos. Iš nuotraukų matyti, kad buvo ir sniego. Tačiau sukilėliai ėjo lėtai. Kartais net juokaujama, kad galėjo ir vietos smukles aplankyti“, – pasakojo jis 15min.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Sukilimo inscenizacijos akimirkos
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Sukilimo inscenizacijos akimirkos

Paprastai žygeiviai aktyvesni metais, kai organizuojamas naktinis žygis iš Palangos. Tada tenka pražygiuoti ir palei jūrą.

„Na, o man labiausiai patinka eiti nuo Priekulės. Tas maršrutas gana įvairus, įdomus. Kitąmet numatyta rengti žygį būtent iš Priekulės“, – teigė A.Grublys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius