-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 10

Ištremto senelio pasą atgavusi R.Juknevičienė: šiandien įvyko stebuklas

„Po septyniasdešimt septynerių metų pas savus sugrįžo Rešotų lagerio aukos pasas“, – įrašą socialiniame tinkle pradėjo parlamentarė Rasa Juknevičienė. Ji aprašė tai, ką pavadino stebuklu. Politikei pavyko atgauti 1942-aisiais Rešotų lageryje mirusio senelio pasą, kuris aukcione buvo parduodamas vos už 31 eurą. „Teisybė laimėjo“, – džiaugėsi giminaičio pasą atgavusi R.Juknevičienė.
Remigijus Baltrėnas
Rasa Juknevičienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rastas dokumentas – Seimo narės senelio, mamos tėčio Juozo Tamošiūno pasas. Kaip rašė R.Juknevičienė, jos senelis buvo Nepriklausomos Lietuvos mokytojas, 1942-aisiais miręs lageryje nuo išsekimo. Jo pasą politikė su artimaisiais rado aukcione, kur jo kaina, prasidėjusi nuo 1 euro, buvo šoktelėjusi iki 31 euro.

„Už pasą, kurį bolševikai atėmė išveždami Raguvos mokytojų šeimą 1941 metų birželį – vienas euras ir pusantros dienos nežinios, ar atgausim.

Pusantros dienos jaudulio, nerimo, spėlionių, abejonių, kaip elgtis, tačiau jis – mano rankose. Suplyšęs, aptrintas, bet su labai įdomiais įrašais, kurių vienas – parašytas Juozo Tumo-Vaižganto ranka. Mat mano mamos tėvai tuokėsi pas jų Kaune Vytauto bažnytėlėje Vytauto Didžiojo metais“, – rašė R.Juknevičienė.

Skaudžiausias antspaudas pase, kaip pasakojo parlamentarė, - jau sovietų, kai 1940-aisiais buvo priverstas balsuoti.

„Mama dar paso gyvai nematė, bet jau verkė. Tiesa, trumpą akimirką, kai aukcionas baigėsi sekmadienį vėlai vakare“, – rašė politikė.

Aukcione – viena konkurentė

Kaip rašė R.Juknevičienė, šeštadienį vakare ji gavo žinutę su klausimu, ar tai ne jos senelio pasas. Jo nuotraukas giminaitė atsitiktinai pamatė „Facebook“ tinkle.

R.Juknevičienės nuotr./R.Juknevičienė atgavo ištremto senelio pasą
R.Juknevičienės nuotr./R.Juknevičienė atgavo ištremto senelio pasą

„Taip, jis! Nieko nesuprantam. Žiūrim, skaitom, kažkoks sendaikčių ir antikvaro aukcionas... Supuolėm visa giminė prie savo „Facebookų“, tariamės, ką daryti“, – rašė Seimo narė. Ji pasakojo, kad pirmoji mintis buvo rašyti pasą parduodantiems asmenims, kad tai – jų artimo žmogaus pasas ir kad jį atiduotų tiems, kam priklauso.

Tačiau artimieji R.Juknevičienei patarė to nedaryti, nes taip dokumentą buvo galima visiškai prarasti. Politikė su artimaisiais nutarė bet kokia kaina nusipirkti senelio pasą.

„Aukcione užsiregistravo giminaičiai. Sekmadienį prieš aukciono pabaigą jaudulys apėmė visus. Be mano giminaičių liko tik viena dalyvė. Kodėl jai prireikė to paso? Kodėl? Visko prisigalvojom, visus variantus išmatavom...

Šiandien pasas paštu pasiekė mus. Net su paštininke Lazdynuose nusifotografavome. Dabar įdomiausia, koks buvo jo kelias atgal? Faktas, kad pasą atėmė vežant. Faktas, kad buvo byloje. Kas, kada jį išvogė? Mama, rašydama knygą, jokių pasų byloje archyve jau nematė. Tai buvo 2003 metais“, – rašė R.Juknevičienė.

Parlamentarė citavo kolegą Seimo narį, istoriką Arvydą Anušauską, kuris sakė, kad KGBistai sovietmečiu patys iš bylų vogdavo smetoniškus dokumentus, apdovanojimus, kuriuos dažniausiai parduodavo kolekcininkams. Politikės artimiesiems pavyko sužinoti, kad ir šis dokumentas į aukcioną pateko iš kolekcininko.

„O juk galėjo tą aukcioną pirštai „Facebook‘e“ prabraukti pro šalį. Teisybė laimėjo. Dabar įdomiausia atsekti jo kelią pas savus“, – džiaugėsi parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius