-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 19

Ištuštėję bendrabučiai priglaus poilsiautojus

Ankstesniais metais net ir vasarą bendrabučiuose likdavę gyventi studentai šiemet keičia planus. Darbo nerandantys jaunuoliai grįžta atostogauti pas tėvus, o bendrabučių atstovai tikisi užsidirbti iš vasarotojų, atvyksiančių į pajūrį ilsėtis ar į didžiąsias šventes.
Bendrabučiai tikisi pajamų gauti iš nakvynės ieškančių poilsiautojų.
Bendrabučiai tikisi pajamų gauti iš nakvynės ieškančių poilsiautojų.
Temos: 1 Studentai

„15min“ kalbinti studentai, kalbėdami apie darbo paieškas, tik skėsčiojo rankomis. Kai kurie teigė, jog būtent tai, ar pavyks rasti kokį nors darbą, lems, ar jie liks vasaroti uostamiestyje. Klaipėdos universitete biofiziką studijuojantis, pirmą kursą baigęs Mantas Grinaveckas prieš pusmetį laikraštyje rado skelbimą, kad ieškomi slaugytojų padėjėjai.  Jaunuoliui pavyko sėkmingai įsidarbinti, tad jis visą vasarą, dvi dienas per savaitę ketina ir toliau dirbti ligoninės operacinėje pagalbiniu darbininku. Jo bičiulė, ekologijos ir aplinkotyros studentė iš Vilniaus Roberta Bandžiukaitė uostamiestyje ketina likti praktikai. „Rinksiu vabalus“, – paklausta, ką veiks, šypsojosi mergina.

Grįžta pas tėvus

„Kol kas turiu tik aštuonis pageidavimus likti vasarai. Dar niekada nebuvo tiek mažai. Paprastai vasarai gyventi bendrabutyje pasilikdavo apie 70 jaunuolių. Iš viso bendrabutyje mokslo metais gyvena 128 studentai, tarp kurių 26 užsieniečiai, čia atvykę per studentų mainų programas. Štai ką tik buvo atėjusios trečio kurso merginos, kurios pranešė, kad vasarai bendrabutyje neliks“, – pasakojo Statybininkų prospekte esančio Klaipėdos universiteto bendrabučio administratorė Regina Urbonavičienė. 

Dirbu dešimt metų ir nepamenu, kad kuriais nors studentai taip plūstų į namus, kaip šiemet. Studentai aiškina, kad vasarai grįžta pas tėvus, nes negavo darbo, - sakė bendrabučio administratorė R.Urbonavičienė.

Pasak R.Urbonavičienės, studentai aiškina, jog vasarai grįžta pas tėvus, nes negavo darbo. R.Urbonavičienė džiaugėsi, kad tuštumą vasarą kiek išsklaidys kaip ir kasmet į lietuvių kalbos vasaros kursus atvykstantys įvairaus amžiaus studentai. Planuojama, kad jų atvyks apie 35. Atvykėliai, kurie kambariuose nori gyventi po vieną, už viešnagę moka po 13 Lt už parą, o jei kambariu dalijasi – 10 Lt. Universiteto studentams vasaroti bendrabutyje kainuoja 110 Lt per mėnesį.

Dirbančių studentų beliko nedaug

Klaipėdos universiteto Malūnininkų bendrabučio administratorė Zita Mackevičienė taip pat pastebėjo, kad vasarojančių studentų liks labai mažai. „Pernai iš 370 studentų buvo likę kone pusė. Dar atvykdavo studentų praktikai. Šiemet abejoju, ar bus tiek žmonių“, – sakė administratorė. Pasak jos, šiemet itin mažai studentų rado sezoninį darbą, mažai beliko ir dirbančių ištisus metus. „Anksčiau studentai pristatydavo pažymas, kad dirba, nes grįždavo į bendrabutį vėliau, o pas mus negalima kada panorėjus pareiti ir išeiti. Vien pagal prašymus matau, kad šį pusmetį dirbančių buvo vos 17 jaunuolių, o būdavo 60–70“, – pasakojo Z.Mackevičienė.

Jaunystės gatvėje esančio Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijos bendrabučio valdytoja Regina Rimkienė taip pat jau registruoja norinčius likti gyventi vasarą. To nepageidaujantys, kaip ir kituose bendrabučiuose, turi atlaisvinti kambarį ir į jį galės grįžti prieš rugsėjį. „Kol kas raštiškų prašymų neturiu, bet studentai apie savo sprendimus vis praneša žodžiu. Daugelis vyksta namo. Gausybė studentų per šiuos metus neteko turėto darbų“, – sakė valdytoja.

Anot jos, ramybę bendrabutyje vasarą drums remonto darbai. Kiekviename aukšte bus įrengta po tris dušus. Šiuo metu dušai yra tik rūsyje. Ketinama sutvarkyti ir bendrąsias patalpas – koridorius, virtuvėles.

Laukia poilsiautojų

Bendrabučių atstovai viliasi, kad ištuštėjusius kambarius vasarą užims pigesnės nakvynės ieškantys poilsiautojai. Malūnininkų gatvės bendrabučio administratorė pasakojo, kad pernai per Jūros šventę, pačiame vasaros įkarštyje bendrabutyje sulaukta 70 svečių. Anot jos, bendrabučiui daugiau pajamų šiuo metu galima gauti tik iš nuomos. Viena para svečiui čia kainuoja 12 Lt.

„Būna, kad atvyksta studentų tėvai, seserys, šiaip poilsiautojai. Juos priimame į geresnius, užsieniečiams skirtus kambarius. Dažniausiai svečiai būna 3-5 dienas. Daugiausiai būna atvykstančiųjų į Jūros šventę. Buvome nusiteikę, kad ir šią vasarą turėsime svečių, tačiau kol kas viską gadina orai”, – sakė kito bendrabučio administratorė R.Urbonavičienė.

Netrūks šurmulio

LCC Tarptautinio universiteto atstovas Arnoldas Remeika džiaugėsi, kad jų bendrabučiai vasarą bus pilnutėliai. Šiuo metu miesto centre, Karklų gatvėje ir prie pat universiteto esančiame naujame bendrabutyje dar pilna studentų. Jie pasirinko papildomą kursą ir tęsia studijas. Po jų į bendrabutį sugužės 260 vasaros anglų kalbos instituto studentų iš įvairiausių šalių.

„Bendrabutis bus itin gyvas. Apie 50 mūsų studentų dirbs savanoriais vasaros renginiuose – regatoje ir „Europiadoje", liepą jie grįš į bendrabutį”, – sakė A.Remeika. Vasaros pabaigoje nakvynės prireiks iš 8 šalių mainų programose dalyvauti atvykusiems studentams, kurie mokysis lietuvių kalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius