Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 21

E.Zingeris paragino neišduoti J.Assange‘o: opozicija įspėja, kad tai pakenks Lietuvos santykiams su JAV

Seimo narys konservatorius Emanuelis Zingeris tarptautinėje organizacijoje paragino neišduoti Jungtinėms Valstijoms „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange‘o, kur jis būtų teisiamas dėl slaptos informacijos paviešinimo. Lietuvos opozicija sako, kad toks elgesys gali pakenkti dvišaliams santykiams su JAV.
Emmanuelis Zingeris, Julianas Assange'as
Emmanuelis Zingeris, Julianas Assange'as / 15min, „Scanpix“ / „Reuters“ nuotr.

„Griežtas elgesys su Julianu Assange'u iki šiol ir ilga kalėjimo bausmė, kuri jam gresia JAV, jei jis bus išduotas, daro neigiamą poveikį informacijos laisvei, žodžio laisvei ir apskritai informavimo laisvei“, – viešai išplatintame pranešime teigė E.Zingeris.

Jis šią poziciją išsakė kaip Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pranešėjas.

E.Zingerio teigimu, J.Assange‘as, „paskelbęs tikslią informaciją apie žiaurius žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos Irake ir kitur vykdė valstybės atstovai, taip pat nusipelno pripažinimo, o ne bausmės“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juliano Assange'o šalininkų protesto akcija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juliano Assange'o šalininkų protesto akcija

Opozicijos politikas Arnoldas Pikžirnis, užimantis aukštas pareigas Sauliaus Skvernelio partijoje, ironizavo, kad valdantieji rado būdą „kaip originaliai pasitikti į Vilnių atvykstantį JAV prezidentą Joe Bideną“.

„Neironizuojant, atrodo mažų mažiausiai keista, kad valdančiųjų atstovų pozicijos mūsų strateginių partnerių atžvilgiu persiverčia vos kirtus valstybės sieną.

Žinant šio klausimo svarbą Jungtinėms Valstijoms, kažin, ar tokie Užsienio reikalų komiteto nario komentarai prisidės prie dvišalių santykių stiprinimo“, – 15min sakė A.Pikžirnis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ administracijos vadovas.

„WikiLeaks“ įkūrėjas J.Assange'as Britanijos teismuose kovoja dėl ekstradicijos į Jungtines Amerikos Valstijas, kur jis ieškomas dėl baudžiamųjų kaltinimų.

51 metų J.Assange'ą JAV žada teisti dėl 18 kaltinimų, susijusių su „WikiLeaks“ paskelbtais slaptais JAV kariniais ir diplomatiniais dokumentais.

Didžioji Britanija pritarė jo ekstradicijai, o tačiau jis dar bando ginčyti šį sprendimą teismuose.

Pirmą kartą „WikiLeaks“ išgarsėjo 2010 metais, kai paviešino šimtus tūkstančių įslaptintų bylų ir diplomatinių pranešimų. Tai buvo didžiausias tokio pobūdžio saugumo pažeidimas JAV kariuomenės istorijoje.

Jei bus pripažintas kaltu, J.Assange'as gali būti pasiųstas už grotų 175 metams, nors tikslią bausmę sunku nuspėti.

Šiuo metu J.Assange'as laikomas kalėjime pietryčių Londone. Čia jis uždarytas nuo tada, kai 2019 m. balandžio mėnesį buvo prievarta išvežtas iš Ekvadoro ambasados Londono centre ir suimtas Londono metropoliteno policijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius